in

Тайната за щастието на Алберт Айнщайн

айнщайн
Снимка: Уикипедия

Световноизвестният физик и гений Алберт Айнщайн е известен със своите постижения в областта на физиката. Но великият гений не се е занимавал само с изследване на времето и пространството. Той се е интересувал много и от душевното състояние на човека и често е говорел за търсенето на щастие и какво може да направи един човек истински щастлив.

Айнщайн имал тежък и труден характер и не е било лесно да се съжителства с него. И двете му съпруги били принудени да търпят неговата взискателност, непостоянство и странно отношение към брака. За всички останали обаче ученият бил скромен и усложлив човек.

Теорията на Айнщайн за щастие и удовлетворение няма нищо общо с физиката

Година след като печели Нобеловата награда, Айнщайн бил на турне да изнася поредица от лекции в Япония през 1922 г., когато японски куриер му доставил съобщение в хотел „Imperial“ в Токио. След като установил, че няма достатъчно дребни, за да даде бакшиш на куриера, ученият извадил писалка и написал на немски език два житейски съвета на две малки бележки, които гласяли:

Спокойният и скромен живот носи повече радост, отколкото стремежът към успех, свързан с постоянно безпокойство.

Когато има желание, има и начин.

Това били двете прозрения на Айнщайн, които той написал и когато ги дал на куриера, добавил: „Ако имате късмет, тези бележки ще станат много по-ценни от обикновения бакшиш“.

Двете бележки с общо 17 думи на тях бяха продадени на търг през 2017 г. за 1,56 млн. долара. Каквито и да са били мотивите на Айнщайн, неговият жест е бил невероятно щедър. Виже и златното правило за успех на Айнщайн.

Прочетете още:

Защо документите от развода на Айнщайн са засекретени?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Катерина Бонвичини

Катерина Бонвичини: Казах НЕ на правилата, които се очакваше да управляват живота ми

Ковид

Как да се справите със стреса, свързан с коронавируса