in

Тайната за щастието на Алберт Айнщайн

айнщайн
Снимка: Уикипедия

Световноизвестният физик и гений Алберт Айнщайн е известен със своите постижения в областта на физиката. Но великият гений не се е занимавал само с изследване на времето и пространството. Той се е интересувал много и от душевното състояние на човека и често е говорел за търсенето на щастие и какво може да направи един човек истински щастлив.

Айнщайн имал тежък и труден характер и не е било лесно да се съжителства с него. И двете му съпруги били принудени да търпят неговата взискателност, непостоянство и странно отношение към брака. За всички останали обаче ученият бил скромен и усложлив човек.

Теорията на Айнщайн за щастие и удовлетворение няма нищо общо с физиката

Година след като печели Нобеловата награда, Айнщайн бил на турне да изнася поредица от лекции в Япония през 1922 г., когато японски куриер му доставил съобщение в хотел „Imperial“ в Токио. След като установил, че няма достатъчно дребни, за да даде бакшиш на куриера, ученият извадил писалка и написал на немски език два житейски съвета на две малки бележки, които гласяли:

Спокойният и скромен живот носи повече радост, отколкото стремежът към успех, свързан с постоянно безпокойство.

Когато има желание, има и начин.

Това били двете прозрения на Айнщайн, които той написал и когато ги дал на куриера, добавил: „Ако имате късмет, тези бележки ще станат много по-ценни от обикновения бакшиш“.

Двете бележки с общо 17 думи на тях бяха продадени на търг през 2017 г. за 1,56 млн. долара. Каквито и да са били мотивите на Айнщайн, неговият жест е бил невероятно щедър. Виже и златното правило за успех на Айнщайн.

Прочетете още:

Защо документите от развода на Айнщайн са засекретени?

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Катерина Бонвичини

Катерина Бонвичини: Казах НЕ на правилата, които се очакваше да управляват живота ми

Ковид

Как да се справите със стреса, свързан с коронавируса