in

Yalta Art RoomYalta Art Room театъртеатър актьориактьори СофияСофия

Столичната Yalta Art Room – независимо и съвременно пространство за култура

Столичната Yalta Art Room се превърна в независимо и съвременно пространство за култура в София, където зрителите срещат най-новите поколения артисти. В продължение на два сезона сцената за младо изкуство съучаства в създаването на повече от 16 различни заглавия в сферата на театъра, танца, изобразителното изкуство, киното и литературата. За това време пространството е домакин на повече от 150 събития. Наградите ИКАР И АСКЕЕР за 2022 и 2023 в категория „Дебют“ и „Костюмография“ отидоха именно при артисти, чиито проекти са част от програмата на Yalta Art Room. (Кристина Беломорска за „Морфин“, Никол Трендафилова за костюмите на „Леонс и Лена“ и Димитър Илиев за “Shopping and F***ing”), споделят Васил Дуев-Тайг и Василена Коломоец.

Сред младите режисьори, които показаха своя талант на сцената са Боян Крачолов, Кристина Беломорска, Петър Петров-Перо, Марион Дърова, Стоян Руменин, Дина Маркова, Елица Йовчева, Димитър Илиев и др. А сред авторите, чиито текстове срещна публиката са Бюхнер, Бекет, Булгаков, Жорди Галсеран, както и няколко авторски заглавия.

Акцентите в новата програма са: в края на октомври Фестивалът за свободен театър ACT включва в тазгодишното си издание и сцената на Yalta Art Room. Сред представленията от репертоара, които ще влязат в афиша на фестивала са „Морфин”, WAR RAW FACES, „Леонс и Лена“.

През ноември публиката очаква и първата премиера за сезона на спектакъла „Слугините“ от Жан Жьоне под режисурата на Кристина Беломорска. Това е първи неин проект след като спечели ИКАР 2023 в категория „Изгряваща звезда“ за „Морфин“ (Yalta Art Room) и втори проект на независимата сцена. „Слугините“  е една от най-известните и компрометирани пиеси на френския драматург и поет Жан Жьоне, като преводът е на Валентин Маринов-Пело, а в главните роли ще се превъплътят актрисите Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева. Сценограф на представлението е Никол Трендафилова, композитор – Давид Кокончев, а видеото е дело на Венцислав Тодоров.

След това, в края на ноември, публиката ще очаква новото премиерно заглавие „Описания“ на пърформар артиста и философ Марион Дърова, която ще режисира и този път познати лица като Мартина Апостолова и Николай Колев, а към екипа на спектакъла ще се включат и Ралица Стамболска (психотерапевт) и Яница Атанасова (хореограф и танцьор). Драматург е Стефан Иванов, композитор Александър Евтимов-Шаманчето, а костюмите са на Рая Кърпачева. Това е втори проект за екипа на сцената на Yalta Art Room след много успешния от пролетта на 2023 – „Списъци“, който се игра пред разпродадени зали. „Описания“ е представление за качествата на текстове, думи, хора, предмети, лица и ръце“, разказват създателите му.

До края на годината е програмирана и премиерата на авторския спектакъл „Смит и Уесън като песен“ – комедия ноар от Весела  Василева, която ще е и режисьор на проекта. Участва младата актриса от Пазарджишкия театър Елена Дечева, музилното оформление е поверено на Ина Георгиева, а сценична среда на Борислав Тонев-Бъки. Логиката е най-важният източник на хумор в тази абсурдна ситуация, която представя сюжета, споделя авторката.

От новия сезон на сцената на Yalta Art Room ще се играе и вече създадения спектакъл „Страшни травми от детската площадка“ от Раджив Джоузеф, продукция на Театър „Нокс“. Те са поредната независима организация, която се доверява на арт пространството. Участват Анатолий Ставрев и Мария Панайотова, а режисьор и преводач на текста е Стефан Зарев. „Спектакъл за онези срещи в живота, разпилени като пъзел в съзнанието ни. Пъзел, който би могъл да ни сглоби, да ни направи отново цели. Или да ни разкъса още повече, да остави неизличими белези, да пробие дупка – липса на някого, с когото можем да преживеем нещо изключително и истинско.“

Активните заглавия, които публиката може да гледа в афиша и този сезон са: „Дакота“,  „Леонс и Лена“, „Анархо-клоунада“, „Мозъчен боклук“, „Морфин“, „Аутсайдер“, „Списък на всички страхотни неща“ „Burnout” и “War/Raw Faces” – танцов пърформанс, късометражно кино, съвместно с Международния филмов фестивал „На брега“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любимата на Кафка продава писмата му за 8000 долара: „Да пишеш, означава да се разтвориш безгранично“

Георги Господинов: Днес живеем в много времена наведнъж