in

Стефановден – последният християнски празник за годината

На 27 декември честваме Стефановден – денят на свети Стефан. Почитта към този светец е голяма, тъй като той е един от първите мъченици в християнската вяра и един от 7-те ученици на Исус Христос.

Свети Стефан бил оклеветен, че хули Бог и бил осъден. В Йосафатовата долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Преди да умре, той казал „Господи, не им зачитай този грях“.

Мощите на свети Стефан се пазят в Сионския храм в Йерусалим. Той е наричан също първи мъченик или първомъченик.

Денят на свети Стефан е третият ден след Рождество Христово. Това е последният християнски празник за календарната година, а предците ни смятали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година.

На 27 декември вече постите са приключили и по традиция на трапезата се слагат месни ястия. Традиционните ястия за днешния ден са свинско с кисело зеле и баница с месо.

По традиция младите семейства ходят на гости на кумовете или на родителите си, а от Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за т.н. „мръсни дни“ – жените не бива да чистят, не мият косите си, не перат.

В този период не се правят сватби и кръщенета.

Името „Стефан“ произхожда от древнегръцкото „стефанос“ и означава „венец“.

На днешния ден имен ден празнуват Стефан, Стефка, Стефания, Стефани, Стамен, Станимир/а, Светлин, Станислава, Чанко, Венко, Венета, Венцислав, Венеция, Стоян, Стоянка, Стоил, Стойчо, Запрян, Заприна и други.

Честито на всички именици!

Loading

  • Празнувате ли Стефановден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 грешки, които правим, когато тренираме

Всекидневните навици, които удължават живота