in

Сладкиш „Трес лечес“ или „Три млека“

Три млека

„Трес лечес“, в превод „Три млека“, е пандишпанов сладкиш, който се приготвя с три вида мляко- прясно мляко, кондензирано мляко и сметана.

Резултатът е много лек и вкусен десерт, който обикновено се залива с карамелен сос.

Този сладкиш е традиционен за Латинска Америка, но се приготвя почти навсякъде по света.

Рецепта за подобен сладкиш се появява в Мексико през 19-ти век, а след това сладкишът става много популярен в Никарагуа.

През 40-те години на миналия век рецептата за торта „Трес лечес“ се появява на етикетите на кондензираното мляко на Nestlé и става много популярна в Латинска Америка, тъй като през 30-те години компанията отваря филиали в Чили, Куба, Колумбия, Мексико и Венецуела. По-късно торта „Три млека“ става популярна и в Албания, Северна Македония и други части на Европа.

Ето как да приготвите този много прост и вкусен десерт:

Необходими продукти:

За блата: 

  • 4 яйца
  • ½ ч. захар
  • ¼ ч. олио
  • ¼ ч. прясно мляко
  • 1 чаша брашно
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1½ ч.л. бакпулвер

За „Трес лечес“:

  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл кондензирано мляко
  • 150 мл сметана

За карамеления сос:

  • ½ ч. захар
  • ¼ ч. вода
  • 100 мл сметана

Начин на приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците.

Разбийте жълтъците със захарта. Можете да използвате или миксер, или обикновена бъркалка.

Добавете прясното мляко, олиото и ванилията. Разбъркайте добре и добавете брашното и бакпулвера.

В друга купа, която трябва да бъде много добре подсушена, сложете белтъците и добавете лимоновия сок към тях. Разбийте ги на сняг.

Прехвърлете около ¼ от белтъците при жълтъците и разбъркайте. След това добавете още малко, отново разбъркайте и така, докато добавите всички белтъци.

Изсипете сместа в намазнена тавичка и печете около 30 минути на 160 градуса.

Оставете блата да се охлади, след което го извадете от формата.

Следват млеката- слагате трите вида мляко в купа и разбърквате добре.

За да направите карамеления сос, сложете захарта и водата в незалепващ тиган. Включете котлона на ниска степен и разбърквайте непрекъснато.

Когато сместа придобие златист цвят, добавете сметаната.

Време е да „сглобите“ сладкиша. Обърнете блата наобратно, за да бъде абсолютно равен отгоре.

Надупчете го с вилица, но без да стигате до дъното, и внимателно полейте с млечната смес.

Оставете сладкиша в хладилника за 30 минути, за да може да се напои добре.

Накрая полейте с карамеления сос и оставете да престои още 20 минути.

Можете да украсите сладкиша с помощта на малко сметана и клечка за зъби.

  • Опитвали ли сте този сладкиш?

    Три млека
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Карфиол

10 ползи от консумацията на карфиол

Момиче, спри да се оправдаваш