in

Сирни заговезни е! Прошка искам, прошка давам…

Сирни заговезни

Днес отбелязваме Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден, а в деня след Сирни заговезни започват великденските пости, които тази година ще продължат до 2 май.

Това е последният ден преди Великия пост, в който могат да се ядат животински храни. След Сирни заговезни постещите консумират само храни с растителен произход.

Традицията на този ден е всеки да иска прошка от своите близки и хората около себе си, както и да прости на себе си и на тези, които са го наранили.

Народните обичаи на днешния ден са свързани с искане на прошка от по-младите, които посещават своите роднини, кумуве и близки, изричайки традиционните реплики: „Прощавай мамо, тате…“. А отговорът е: „Господ да прощава, простен да си“.

На празничната трапеза по традиция трябва да има баница със сирене, варени яйца, варено жито и халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане. На червен конец се завързва варено яйце или парче халва и се спуска от тавана, а всеки член от семейството се опитва да го хване с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

По традиция на този ден се прескачат огньове за здраве, а около тях след това се играят хора и се пеят песни. Оттам идва и другото име на празника – Поклади. В някои краища на България се палят факли от слама (огруглици) и всеки стопанин ги завърта около главата си, за да прогони бълхите и мухите от къщата.

В Южна България е популярен и обичаят „оратник“ и „о̀рата ко̀пата“. В огъня се поставя голямо дърво, наречено оратник. Ергените си правят стрели от пръчки, а когато се запали огънят, те запалват стрелата си и с импровизиран лък трябва да я хвърлят в двора на момичето, което са харесали за своя булка.

Днес в храмовете християните се събират за вечерна служба, след която взаимно си искат един от друг прошка.

  • Прескачали ли сте огън на Сирни заговезни?

    A campfire with sparks flying around in the dark night
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

зелените зеленчуци

Какво не знаем за зелените зеленчуци

моменти

Как да се справяте с трудностите по-лесно?