in

„Силата на кучето“ – скритите дълбини на човешката психика

Силата на кучето
Снимка: Screenshot/YouTube

Филмът „Силата на кучето“, който спечели „Златен глобус“ за най-добър филм – драма и получи най-много номинации за Оскар, разкрива скритите дълбини на човешката психика, показва емоциите на главните герои по много фин начин. Сюжетът на филма се върти около четирима герои и отношенията помежду им – братята Фил и Джордж, собственици на най-голямото ранчо в Монтана, Питър и майка му Роуз.

Ключовият момент е промяната в близостта между двамата братя, след като Джордж решава да се ожени тайно за Роуз. Това разгневява Фил, а отношенията между тях, вдовицата и нейния син стават напрегнати и тежки. В тях има толкова омраза и желание за господство.

Бенедикт Къмбърбач е точно това, от което се нуждае „Силата на кучето“.  Покрит в мръсотия през по-голямата част от филма, той влиза в ролята на герой в мъжка криза. Изпитва постоянната нужда да доказва, че е най-грубият и най-трудният водач във вълча глутница каубои. Зад тази маска обаче стои мъж, който иска да скрие собствената си чувственост. Филмът загатва за неговата сексуалност с поредица от детайли.

Очите на Фил са студени, езикът му е остър и във всеки един момент той е готов да нападне всеки, който се опита да се приближи. За разлика от Къмбърбач, който играе безчувствения Фил, брат му Джордж (Джеси Племънс) е точно обратното. Той е мил, добър и състрадателен. Когато вечерят с момчетата една вечер в ресторант, Фил започва да се подиграва на Роуз (Кирстен Дънст), вдовицата, която управлява заведението, и нейния син Питър (Коди Смит-Макфий), който напуска ресторанта и оставя майка си сама.

Когато каубоите си тръгват, Джордж намира Роуз в кухнята, обляна в сълзи и прави опит да я утеши. Той се влюбва в нея и ѝ предлага да се оженят. Фил приема тежко тази промяна, а това още повече засилва омразата му към Роуз и Питър. Влизането ѝ в семейството се приема като заплаха, а тя започва да пие след непрестанния тормоз от страна на Фил. Той създава токсична среда, борейки се да запази властта над брат си и семейния им бизнес.

Лицето на Къмбърбач говори много с всяко изражение и всяка предизвикателна усмивка. Един от най-силните и запомнящи се моменти във филма е сцената, когато Питър минава с каубойската си шапка с огромна периферия между смеещите му се отстрани каубои – след това се връща отново. Загадъчният Питър е по-твърд отколкото може да предположи неговата слаба фигура и женственост.

Суровият Фил в този момент се пречупва и решава да прекара повече време с момчето, което смята за слабохарактерно. Той променя изцяло отношението си към Питър, а помирението между двамата изнервя още повече Роуз.

Драмата постепенно се превръща в психологически трилър и игра на нерви и определено е филм за хора, които имат търпение. Финалът е предвидим и ако трябва да бъда честна, не е филм, който бих изгледала отново, но завръщането на новозеландката Джейн Кемпиън след 9-годишна пауза, многото номинации за Оскар и награди, които ленатата спечели, бяха сред причините да искам да го гледам.

  • Обичате ли да гледате номинираните филми за Оскар?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Морфин

Представят „Морфин“ по Булгаков на софийска сцена

брак

Дългият брак в света на звездите: мисията е все пак възможна