in

Светлана Савицкая – първата жена в Космоса

Светлана Савицкая
Снимки: Instagram

Светлана Савицкая е първата жена, която излиза в открития Космос. Тя е в бъзвъздушното пространство 3 часа и 35 минути – те влизат в историята и за пореден път помогат на СССР да изпреварят САЩ. От 17 до 29 юли 1984 година трае първият полет на Светлана като космонавт изследовател на кораба Съюз Т-7.

Трябва да отбележим, че по онова време за дамите както в САЩ, така и в СССР не е никак лесно да полетят към звездите. Местата в екипажите са малко, а мъжете космонавти ги размазват по всички показатели. Американките се намират в почти същото положение, но за тях всичко се променя, когато започва програмата на космическите совалки – почти при всеки полет е включвана и жена.

Семейство и рекорди

Светлана Евгениева Савицкая е родена в Москва в семейството на маршала от авиацията, два пъти герой на СССР – Евгений Яковлевич Савицкий. По време на Втората световна война го наричат Дракона. Лично е свалил 22 противникови самолета и умело командва авиационен корпус. След военните години не се затваря в канцелария. Остава на действителна бойна служба до 70-годишна възраст, като лети на най-новите образци самолети по онова време.

През 1966 г. Светлана завършва училище, после постъпва в институт и едновременно с това сяда на щурвала на самолета. Лети с МиГ-15, МиГ-17, Е.33, Е-66Б, занимава се и с парашутна подготовка. Абсолютен световен шампион по висш пилотаж. Автор е на 3 световни рекорда в груповите скокове с парашут от стратосферата и на 15 световни рекорда от реактивни самолети.

Заради спортните си постижения е удостоена със званието заслужил майстор на спорта на СССР през 1970 г. . По време на работата си като летец изпитател, Светлана Савицкая лети на повече от 20 типа самолети.

СССР и жена в Космоса

На 19 август 1982 година Савицкая лети на борда на „Съюз Т-7“ заедно с Леонид Попов и Александър Серебров. Мисията продължава 8 денонощия. По времето на този полет на Савицкая ѝ хрумва идеята, че е време жена да излезе в открития Космос. При това тя не мисли за себе си – след нея по програма е предвидено в Kосмоса да прекара три месеца Ирина Пронина, която би могла да осъществи такава мисия.

Когато се завръща на Земята, Савицкая излага идеята си, но ръководството приема думите ѝ скептично. Оправданието – няма практичен смисъл, а и е тежко за жена. Ирина Пронина така и не лети в Kосмоса. Жестоката борба в космическия отряд я лишава от място в екипажа. А причината за отпадането ѝ днес звучи нелепо – Пронина е женена два пъти.

Първи полет

Само няколко месеца по-късно обаче отношението към идеята на Савицкая се променя кардинално – става ясно, че американците се готвят за излизане на дама в открития Kосмос. И разбира се, съветското командване решава, че е недопустимо идеологическият враг да запише още едно постижение в сметката си. Времето да се победят американците е твърде малко. Светлана Савицкая е повикана и директно ѝ е поставен въпроса – дали ще успее да се справи с такава задача. Подготовката за полета тече в ускорен порядък.

На 17 юли 1984 година „Съюз Т-12“ с Джанибеков, Савицкая и Игор Волк стартира от Байконур, а денонощие по-късно се скача успешно със станцията „Салют-7“. Историческият за Савицкая момент настъпва на 25 юли. Двамата с Джанибеков излизат в открития космос, където в продължение на три часа и половина работят по серия планирани задачи. Приключват малко по-рано, отколкото е отделеното за извършване на работите време. През цялото време от Земята следят състоянието на Савицкая, но не са забелязани никакви проблеми. Работи професионално и по нищо не отстъпва на колегата си.

Награди

Светлана е наградена с два медала „Златна звезда“ Герой на СССР и два ордена Ленин, с ордена „Почетен знак“. На името ѝ са наречени две малки планети (астреоиди) – № 4118 (Света) и № 4303 (Савицкая). „Космосът не пречи на личния ми живот. Много ми харесва фразата, че трябва да правиш нещата така, че да не се налага да жертваш каквото и да е друго от живота си“ – с тази формула за щастието Светлана Савицкая се ръководи в живота си и до днес.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нокти

10 идеи за неонов маникюр за лятото

Уасаби

10 любопитни факта за уасабито