in

Рецепта за великденски козунак

Козунак

На великденската трапеза задължително присъстват боядисани яйца, козунак и агнешко. Тези три храни са символ на празника и присъстват на всяка българска трапеза под една или друга форма.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус. Той е пухкав, сладък и за да бъде наистина добър, трябва да бъде „на конци“.

Тестото за козунак се замесва от яйца, брашно, мляко и мая. След това при оформянето му се добавят различни сладки неща – шоколад, сладко, стафиди, локум и други. Може да се добавят и ядки, като орехи например, а отгоре се поръсва обилно със захар.

Приготвянето на козунак не е лесна задача – отнема доста време и е добре да се меси в топло помещение, за да втаса по-лесно, тъй като козунакът втасва няколко пъти. За да стане вкусен козунакът, тестото трябва да се удари в плота 100 пъти, а за да стане „на конци“, трябва да се меси поне 10 минути.

Най-важното условие, когато месите каквото и да било, е да имате добро настроение и да го правите с желание.

Въпреки че отнема доста време, няма по-вкусен козунак от домашния, така че си струва да отделите няколко часа.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 5 яйца
  • 1 кубче мая или 7 грама суха мая (едно пакетче)
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 грама захар + 4-5 с.л. за поръсване
  • 2 ч.л. ванилов екстракт или 2 ванилии на прах
  • 125 грама масло
  • лимонови корички
  • филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко, но без да завира. Отделете половината от него и го комбинирайте с маята. Добавете 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Покрийте купичката с кърпа и оставете маята да се активира.

В голяма купа разбийте 4 яйца, захарта, топлото мляко, ванилията и половината от разтопеното масло. Добавете и активиралата се мая, разбъркайте и добавете половината от брашното. Важно е да го пресеете преди това.

Разбъркайте и постепенно добавете още брашно. Тестото трябва да бъде меко и еластично, а ако добавите твърде много брашно ще стане тежко и твърдо. За да не постигнете този ефект, добавяйте брашното по малко.

Трябва да месите тестото поне 10 минути, а след това да го ударите в плота 100 пъти.

Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете да втасва. Тестото трябва да удвои обема си, което може да отнеме няколко часа.

За да стане козунакът още по-вкусен, може тестото да се премеси веднъж по време на втасването.

Когато тестото ви е втасало, размесете го отново, като намазнявате ръцете си с масло и месите. По този начин ще добавите маслото равномерно из цялото тесто.

Ако ще добавяте стафиди, локум, сладко или нещо подобно, сега е моментът.

Оформете 3 фитили от тестото и ги оплетете на плитка. Оставете тестото да втаса още веднъж.

През това време загрейте фурната на 180 градуса. Преди да го сложите да се пече, намажете козунака с разбито яйце, комбинирано с малко мляко. Поръсете обилно със захар, намалете фурната на 160 градуса и сложете козунака да се пече.

Печенето ще отнеме около 40-50 минути, но проверявайте с клечка за зъби. Когато го извадите от фурната, поръсете с филирани бадеми.

Козунакът се консумира чак в неделя, тъй като дотогава се пости.

  • Месите ли козунак за Великден или купувате готов?

    • Козунак
      Спазвам традициите и меся козунак вкъщи
    • Козунак
      Нямам достатъчно време, купувам готов

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Учен

Тест: Имате ли интерес към науката?

52 още по-малко познати пътеки из Рила, Пирин и Родопите