in

Рецепта за великденски козунак

Козунак

На великденската трапеза задължително присъстват боядисани яйца, козунак и агнешко. Тези три храни са символ на празника и присъстват на всяка българска трапеза под една или друга форма.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус. Той е пухкав, сладък и за да бъде наистина добър, трябва да бъде „на конци“.

Тестото за козунак се замесва от яйца, брашно, мляко и мая. След това при оформянето му се добавят различни сладки неща – шоколад, сладко, стафиди, локум и други. Може да се добавят и ядки, като орехи например, а отгоре се поръсва обилно със захар.

Приготвянето на козунак не е лесна задача – отнема доста време и е добре да се меси в топло помещение, за да втаса по-лесно, тъй като козунакът втасва няколко пъти. За да стане вкусен козунакът, тестото трябва да се удари в плота 100 пъти, а за да стане „на конци“, трябва да се меси поне 10 минути.

Най-важното условие, когато месите каквото и да било, е да имате добро настроение и да го правите с желание.

Въпреки че отнема доста време, няма по-вкусен козунак от домашния, така че си струва да отделите няколко часа.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 5 яйца
  • 1 кубче мая или 7 грама суха мая (едно пакетче)
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 грама захар + 4-5 с.л. за поръсване
  • 2 ч.л. ванилов екстракт или 2 ванилии на прах
  • 125 грама масло
  • лимонови корички
  • филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко, но без да завира. Отделете половината от него и го комбинирайте с маята. Добавете 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Покрийте купичката с кърпа и оставете маята да се активира.

В голяма купа разбийте 4 яйца, захарта, топлото мляко, ванилията и половината от разтопеното масло. Добавете и активиралата се мая, разбъркайте и добавете половината от брашното. Важно е да го пресеете преди това.

Разбъркайте и постепенно добавете още брашно. Тестото трябва да бъде меко и еластично, а ако добавите твърде много брашно ще стане тежко и твърдо. За да не постигнете този ефект, добавяйте брашното по малко.

Трябва да месите тестото поне 10 минути, а след това да го ударите в плота 100 пъти.

Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете да втасва. Тестото трябва да удвои обема си, което може да отнеме няколко часа.

За да стане козунакът още по-вкусен, може тестото да се премеси веднъж по време на втасването.

Когато тестото ви е втасало, размесете го отново, като намазнявате ръцете си с масло и месите. По този начин ще добавите маслото равномерно из цялото тесто.

Ако ще добавяте стафиди, локум, сладко или нещо подобно, сега е моментът.

Оформете 3 фитили от тестото и ги оплетете на плитка. Оставете тестото да втаса още веднъж.

През това време загрейте фурната на 180 градуса. Преди да го сложите да се пече, намажете козунака с разбито яйце, комбинирано с малко мляко. Поръсете обилно със захар, намалете фурната на 160 градуса и сложете козунака да се пече.

Печенето ще отнеме около 40-50 минути, но проверявайте с клечка за зъби. Когато го извадите от фурната, поръсете с филирани бадеми.

Козунакът се консумира чак в неделя, тъй като дотогава се пости.

  • Месите ли козунак за Великден или купувате готов?

    • Козунак
      Спазвам традициите и меся козунак вкъщи
    • Козунак
      Нямам достатъчно време, купувам готов

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Учен

Тест: Имате ли интерес към науката?

52 още по-малко познати пътеки из Рила, Пирин и Родопите