in

СладкоСладко

Разходка до Орлово око и Ягодинската пещера

Западните Родопи са място, на което мога да се връщам често. Винаги има какво ново да видиш, къде да се разходиш, да хапнеш и да си починеш. Хората са приветливи и отворени да ти предложат някой интересен маршрут или заведение.

Въпреки, че съм ходила там преди години, тази година преоткрих отново това райско кътче и останах приятно изненадата колко се е развил туризмът в района за това време. Със съпруга ми отседнахме в хотел в Триград за уикенда и успяхме за два дни да видим всички интересни забележителности в района, които не са никак малко. За наша изненада не попаднахме и на лоша храна.

Програмата ни беше лека, така че да имаме време да се насладим на местата, които посещаваме и междувременно да си починем. Още с тръгването в петък сутринта, решихме да видим първо местността Орлово око. За целта трябваше да си наемем джип, който да ни качи до невероятната гледка и да ни върне, тъй като пътят е много стръмен и каменист на места и е трудно проходим за лека кола. Има вариант и за пешеходен преход до върха, който отнема около 4 часа в двете посоки, но аз препоръчвам офроуд изживяването. Беше наистина запомнящо се.

Джиповете за Орлово око могат да се наемат от много места. Цената на разходката с шофьор в двете посоки е 60 лв., независимо колко човека ще се качат в колата. Ние решихме да бъдем двама, за да бъде изживяването още по-приятно. Препоръчвам джипа да се наеме още след разклона за Ягодина и да бъде открит (стига да не вали), за да може да се насладите на цялото ждрело и всички гледки по пътя. От колата също са толкова приказни, но на открито определено си заслужава да се видят. Ние си наехме джип малко преди Ягодина и пропуснахме част от ждрелото.

Пътят до Орлово око е интересен. Минава през село Ягодина и след това започва екстремната част с изкачването. Цялото преживяване отнема около два часа в двете посоки. През цялото време ще виждате красиви гледки от тази необятна планина, а когато се качите на Орлово око, ще останете възхитени. Снимките не могат да пресъздадат това, което ще видите с очите си.

Ако разполагате с цял ден, може да съчетаете ходенето до Орлово око с посещение в Ягодинската пещера или да минете маршрута на Дявоската пътека, за която ще ви разкажем в следваща статия. На всеки кръгъл час може да влезете в пещерата с група, като последната група влиза в 16:00 часа. В Ягодинската пещера е забранено снимането, но си заслужава да я посетите и да видите красивите сталактити, сталагмити и сталактони и да научите повече за историята на пещерата.

Отпред може да си закупите сувенири за спомен, мурсалски чай, мед от борови клонки и други типични за региона неща. Срещу Ягодинската пещера има приятно заведение, в което може да хапнете.

Loading

  • Коя е вашата любима забележителност в Западните Родопи?

    • Орлово око
    • Вълчи дол
    • Ягодинската пещера
    • пещерата Дявослкото гърло
    • Дяволската пътека

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-емблематичните дизайнерски колани за жени

Снимка: Facebook/The Royal Family

Интересни факти за хранителните навици на кралското семейство