in

Пътят на Нина Ричи от чирак до едно от най-значимите имена в света на модата

Nina Ricci
Снимка: Instagram/ninaricci

Мария Ниели Ричи е родена в Торино, Италия, на 14 януари 1883г. Семейството ѝ се премества във Флоренция, когато тя е само на 5 годинки, а когато е на 12, заживява във Франция.

Въпреки че рожденото ѝ име е Мария Ниели, тя получава прякора Нина, както в последствие се казва и брандът ѝ.

На 13-годишна възраст, Нина започва да чиракува при шивач и страстта ѝ към модата е разпалена. През тийнейджърските си години тя продължава да преследва любовта си към модата, работи усилено и когато е на 22 години става главен дизайнер.

През 1904 година дизайнерката се омъжва за Луиджи Ричи, италиански бижутер и композитор. Двамата имат син на име Робърт.

Четири години по-късно, през 1908г., Ричи започва работа в модна къща „Рафин“. Нина Ричи е дизайнер в известната модна къща две десетилетия, след което създава своя собствена модна къща през 1932г.

Създаването на модна къща Nina Ricci

По това време Ричи е на 49 години и била любопитна какво ще се случи, ако започне да създава дизайни, използвайки своето име. Тя създава дрехите, а синът ѝ управлява финансите и бизнеса като цяло.

Интересното за Ричи е, че тя работи директно върху манекена, за да е сигурна, че всичко се съчетава добре. Всички нейни колекции стават много популярни, тъй като имат женствено, романтично и изискано излъчване.

Модната къща Nina Ricci започва като еднопространствено малко помещение, но през 30-те години се разраства бързо и са необходими цели три сгради с по 11 етажа. Брандът започва да предлага аксесоари и кожени изделия. Бързото разрастване на модната къща е прекъснато от Втората световна война, но след края на войната, дизайнерите се опитват да съживят интереса на жените към висшата мода.

Идеята на Робърт Ричи (синът на Нина) е да създаде изложба, където да бъдат показани творенията на най-добрите дизайнери. Ричи успява да осъществи идеята си с помощта на Люсиен Лелонг и в Лувъра се появяват близо 150 манекени, облечени в изискани дрехи на популярни брандове, включително Grès и Balenciaga. След успеха в Париж, колекцията обикаля по-голямата част на Европа, а след това и САЩ.

Ароматите на Nina Ricci

През 1946г. се появява първият парфюм на бранда. Робърт Ричи създава знаменития парфюм Coeur Joie, чието стъклено шишенце е истинско бижу.

През 1948г. Робърт измисля нов аромат – „L’Air du Temps“, който е създаден с помощта на Марк Лалик. Той създава шишенцата за парфюмите на Nina Ricci до 50-те години на миналия век.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NINA RICCI (@ninaricci)

Впоследствие се появяват още много аромати, но „L’Air du Temps“ остава най-популярният аромат на бранда и е най-продаваният парфюм на Nina Ricci и до днес.

През 50-те години Нина вече е в напреднала възраст и постепенно се оттегля от работата. Поради тази причина през 1954 г. Джулс-Франсоа Крехай става главен дизайнер на марката, но Ричи продължава да управлява модната къща.

Нина Ричи умира на 87-годишна възраст в Париж, а 18 години по-късно умира и синът ѝ. Компанията остава в ръцете на Жил Фукс, зет на Робърт.

Стилът на Ричи

Нина Ричи е дизайнер, оставил незаличима следа в света на модата. Тя посвещава живота си на модата и просто обича да облича жените. Родното ѝ място, Италия, както и страната, в която прекарва живота си – Франция, помагат на Нина да развие силно чувство за лукс и изисканост.

Дизайнерката казва, че роклите трябва да бъдат леки и удобни за танци, а това, което трябва да привлича клиентите, са елегантността и детайлите.

За Ричи най-важното нещо при създаването на някакъв модел са материите и платовете. Всеки път, когато намирала плат, който харесва, тя го използвала по най-ефективния начин. Често се случвало моделът на дрехата да бъде измислен според плата, а не обратното.

Самата Нина е много стилна жена. На повечето светски събития се появява с бижута, проектирани от съпруга ѝ.

Днес Nina Ricci продължава да бъде един от най-популярните брандове в света на модата, а усещането за елегантност и лукс, създадено от Нина и Робърт, все още е отличителната черта на марката.

  • Харесвате ли ароматите на Nina Ricci?

    Nina Ricci
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шахматни фигури

Шахът – една от най-великите игри

чернобил

8 интересни факта за Чернобил, които не знаете