in

Пътят на Нина Ричи от чирак до едно от най-значимите имена в света на модата

Nina Ricci
Снимка: Instagram/ninaricci

Мария Ниели Ричи е родена в Торино, Италия, на 14 януари 1883г. Семейството ѝ се премества във Флоренция, когато тя е само на 5 годинки, а когато е на 12, заживява във Франция.

Въпреки че рожденото ѝ име е Мария Ниели, тя получава прякора Нина, както в последствие се казва и брандът ѝ.

На 13-годишна възраст, Нина започва да чиракува при шивач и страстта ѝ към модата е разпалена. През тийнейджърските си години тя продължава да преследва любовта си към модата, работи усилено и когато е на 22 години става главен дизайнер.

През 1904 година дизайнерката се омъжва за Луиджи Ричи, италиански бижутер и композитор. Двамата имат син на име Робърт.

Четири години по-късно, през 1908г., Ричи започва работа в модна къща „Рафин“. Нина Ричи е дизайнер в известната модна къща две десетилетия, след което създава своя собствена модна къща през 1932г.

Създаването на модна къща Nina Ricci

По това време Ричи е на 49 години и била любопитна какво ще се случи, ако започне да създава дизайни, използвайки своето име. Тя създава дрехите, а синът ѝ управлява финансите и бизнеса като цяло.

Интересното за Ричи е, че тя работи директно върху манекена, за да е сигурна, че всичко се съчетава добре. Всички нейни колекции стават много популярни, тъй като имат женствено, романтично и изискано излъчване.

Модната къща Nina Ricci започва като еднопространствено малко помещение, но през 30-те години се разраства бързо и са необходими цели три сгради с по 11 етажа. Брандът започва да предлага аксесоари и кожени изделия. Бързото разрастване на модната къща е прекъснато от Втората световна война, но след края на войната, дизайнерите се опитват да съживят интереса на жените към висшата мода.

Идеята на Робърт Ричи (синът на Нина) е да създаде изложба, където да бъдат показани творенията на най-добрите дизайнери. Ричи успява да осъществи идеята си с помощта на Люсиен Лелонг и в Лувъра се появяват близо 150 манекени, облечени в изискани дрехи на популярни брандове, включително Grès и Balenciaga. След успеха в Париж, колекцията обикаля по-голямата част на Европа, а след това и САЩ.

Ароматите на Nina Ricci

През 1946г. се появява първият парфюм на бранда. Робърт Ричи създава знаменития парфюм Coeur Joie, чието стъклено шишенце е истинско бижу.

През 1948г. Робърт измисля нов аромат – „L’Air du Temps“, който е създаден с помощта на Марк Лалик. Той създава шишенцата за парфюмите на Nina Ricci до 50-те години на миналия век.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NINA RICCI (@ninaricci)

Впоследствие се появяват още много аромати, но „L’Air du Temps“ остава най-популярният аромат на бранда и е най-продаваният парфюм на Nina Ricci и до днес.

През 50-те години Нина вече е в напреднала възраст и постепенно се оттегля от работата. Поради тази причина през 1954 г. Джулс-Франсоа Крехай става главен дизайнер на марката, но Ричи продължава да управлява модната къща.

Нина Ричи умира на 87-годишна възраст в Париж, а 18 години по-късно умира и синът ѝ. Компанията остава в ръцете на Жил Фукс, зет на Робърт.

Стилът на Ричи

Нина Ричи е дизайнер, оставил незаличима следа в света на модата. Тя посвещава живота си на модата и просто обича да облича жените. Родното ѝ място, Италия, както и страната, в която прекарва живота си – Франция, помагат на Нина да развие силно чувство за лукс и изисканост.

Дизайнерката казва, че роклите трябва да бъдат леки и удобни за танци, а това, което трябва да привлича клиентите, са елегантността и детайлите.

За Ричи най-важното нещо при създаването на някакъв модел са материите и платовете. Всеки път, когато намирала плат, който харесва, тя го използвала по най-ефективния начин. Често се случвало моделът на дрехата да бъде измислен според плата, а не обратното.

Самата Нина е много стилна жена. На повечето светски събития се появява с бижута, проектирани от съпруга ѝ.

Днес Nina Ricci продължава да бъде един от най-популярните брандове в света на модата, а усещането за елегантност и лукс, създадено от Нина и Робърт, все още е отличителната черта на марката.

Loading

  • Харесвате ли ароматите на Nina Ricci?

    Nina Ricci
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шахматни фигури

Шахът – една от най-великите игри

чернобил

8 интересни факта за Чернобил, които не знаете