in

Пътуване към прошката

Документалният филм на Ясен Григоров „Пътуване към прошката“ е честен и многостранен портрет на този толкова сложен рационално-ирационален, интелектуално-емоционален акт на човешкото същество – прошката. Реалистичен и многопластов анализ на прошката през големите теми – „религия“, „политика“, „изкуство“, „възпитание“ и „общество“, базиран на документи с различен характер, и постигнат преди всичко чрез кръстосването на позициите в директни разговори между признати български историци, теолози и духовни лица, критици, психолози, артисти.

„Пътят за изминаване“ е концепцията и формата на филма. Темите, които многопластово разглеждат прошката в различни нейни измерения са поставени в сценария под формата на непринудени разговори интервюта с 12 участници, представилтели на разлчини социални и професионални групи, с различна опитност, възраст и положение в обществото ни.
Това са: професор Калин Янакиев (философ, теолог, историк, университетски преподавател), Дора Прангаджийска (психотерапевт, автор на книгата „Благодаря ти, мамо“, за проблематиката на отношенията на осиновяването), Весела Банова (лаканиански психотерапевт, бивш председател на Комисията за защита на детето), Михаил Вучков (пиар и автор на серията картини „Другите българки“, остро атакувана за поругаване на паметта на художника Владимир Димитров-Майстора), Алек Кирев (поп изпълнител, композитор и поет), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), Светлозар Василев (психиатър, работещ по проблемите на травмата в тоталитарните режими нанесена върху индивида), Майка Серафима (дългогодишна игуменка на Драгалевски манастир), Евгени Минчев (обществена личност, познат с шокиращото си поведение), Радослав Арсов (таксиметров шофьор и надзирател в Софийски централен затвор в сектор на „Доживотните“), Яна Алексиева (психотерапевт, педагог, работеща в полза на децата със специални нужди и неравностойно положение).

Всеки един от участниците ще даде личния си анализ за това какво е прошката в изкуството, историята, религията, обществото, бита, ежедневието. Финалният монтаж ще обобщи тези теми в един импровизиран разговор, опитващ се да постави темата в широтата на съзнанието на всеки един зрител, без опит да дефинира, но с амбицията да даде посока на мисълта.

Ясен Григоров завършва художествени академии в Швейцария, Франция и България, както и специалност режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Автор и илюстратор на книги за деца и възрастни, които му носят международни признания и награди. Носител на Наградата на Съюза на българските кинокритици за филма си „Малък-Голям“, както и на Диплом за заслуги към българското детско кино от фестивала „Златна роза“. Автор на игралния филм „Лили Рибката“.

Филмът може да се гледа на 28 февруари от 19.00 ч. в кино „Одеон“.

Документалната лента е по идея на български продуцент Христо Христов, който заедно Ясен Григоров е и сценарист. За да се появи на бял свят, са необходими 5 години.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

прегръдка, дете

Нов поглед към дислексията – когато диагнозата значи повече

Да израснеш в безбабие и градски панелен екстремизъм