in

Първият брак в космоса – Юрий и Екатерина си казват „да“ на 380 км над Земята

Снимка: Instagram

През 1961 г. Юрий Гагарин влиза в историята като първия човек, видял Земята от Космоса. 42 години по-късно, кръстеният на него космонавт Юрий Маленченко, казва заветното „да“ на любимата си от Международната космическа станция.

На 10 август 2003 година е регистриран първият в историята земно-космически брак. Младоженецът – 41-годишният руски космонавт Юрий Маленченко, е в Международната космическа станция (МКС) на около 380 км над Земята, а булката – 26-годишната американка от руски произход Екатерина Дмитриева, е в Центъра за пилотирани полети „Линдън Джонсън“ в Хюстън.

Съгласно законите на Тексас бракосъчетание е възможно при отсъствието на един от младоженците, ако той има уважителна причина за това. Компетентните власти решават, че участието в космически полет е достатъчно уважителна причина, и дават съгласието си. Булката и женихът дори издействат товарният кораб „Прогрес“ да откара на станцията сватбения костюм на младоженеца и брачната халка.

По време на телевизионен мост в рамките на времето, полагащо се на екипажа за връзка с роднини, младоженците могат да се видят и да си разменят топли думи.

Катя е с рокля в цвят слонова кост, от едната ѝ страна е шаферката, а от другата – картонено копие на младоженеца в естествен ръст. Оригиналът на борда на Международната космическа станция пък дава брачна клетва, облечен в синята си работна униформа. В ролята на негов кум влиза астронавтът Едуард Лу, който свири Сватбения марш на Менделсон на синтезатор.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smartie Choc (@smartchoc)

Шефовете му не били съгласни

Маленченко вдига космическа сватба въпреки несъгласието на шефовете си. От Руската космическа агенция обявяват вето на дистанционната женитба. Една от причините е, че на действащи офицери от въоръжените сили е забранено да създават семейства с чужди граждани заради държавните тайни, които знаят. А булката, макар и с руско име и кръв, е с американски паспорт.

Другият трън в очите на властите е фактът, че носителят на орден „Герой на Русия“, какъвто е Юрий Маленченко, и избраницата му продават правата за излъчване на сватбата на американска телевизия. „Един космонавт не бива да се държи като кинозвезда“, отсича по този повод главнокомандващият ген. Михайлов.

Не само висшият военен ешелон е в шок от сватбата. Тъщата и тъстът на Юрий не гледат с добро око на зетя, който е по-възрастен от дъщеря им с 14 години и има син на осемнайсет от първия си брак. Родителите на Маленченко също не са очаровани. Те чули за церемонията броени дни преди събитието. Освен това никога не са виждали снаха си.

Бащата Иван Маленченко все пак реагира с поглед в бъдещето: „Сега всеки ще познава двама Юриевци – Юрий Гагарин, първият човек в Космоса, и Юрий Маленченко, първият човек, който се ожени в Космоса“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Малки тайни“ – да загубиш детето си за 240 секунди

Алпинистът с душа на поет Людмил Янков