in

ЯдосанЯдосан ЕхаЕха ОМГОМГ

Психолог на изкуствения интелект – утопия? Не, професия на бъдещето

изкуствен интелект

Светът се движи с безумно бързи крачки напред, с всеки изминал ден технократското взима превес в нашето ежедневие. Неслучайно една от професиите на бъдещето ще е психолог, който да помага на хората да се адаптират по-добре към реализиращите се с бясна скорост промени и наваксването в емоционален и психичен аспект. Ще бъде нещо като носталгист – той ще помага да се настигне и овладее динамиката на света, хората от миналото да се пренесат в бъдещето и това да стане плавно, без травми. Може би след буквално няколко години специалисти като счетоводители, икономисти, дори продавачи и шофьори ще са ненужни – до такава степен промените са кардинални и случващи се за революционно кратко време.

Психолог на изкуствения интелект – дори да ви звучи утопично, това е е дна от професиите на бъдещето. Специалист ще има за по-добрата интеграция на човека и технологиите. Тъй като средата, която ни заобикаля, става все по-дигитална, включително и тази на бизнеса, използването на лични данни онлайн ще продължава да расте. Етичният хакер е този, който трябва открива и коригира слабите места и недостатъците в онлайн системите на бизнеса, за да бъдат избегнати големи загуби при евентуални кибератаки. Една от перспективните професии е и дизайнерът на виртуална среда. Тук ще се ценят умения като креативно мислене и въображение.

Все пак ние сме хора и винаги ще останем такива. Затова и в бъдеще високо ще се ценят умения за учене и разрешаване на проблеми, емоционална интелигентност, адаптивност, креативност, емпатия и други. Тоест, умения, които ще дават предимство на човека пред машините. Те ще бъдат все по-важни и търсени от работодателите.

Едно е сигурно – индустрията, която стои там, където се пресичат живата и неживата природа, ще предостави в бъдеще почти неограничени възможности за създаване на напълно нови микроорганизми. Това ще доведе до значителни пробиви в медицината и енергетиката, в производството на суровини и материали, до фундаментални промени в селското стопанство и появата на автономни екосистеми на мястото на задъхващите се от боклук мегаполиси.

С помощта на изкуствения интелект и роботите, ще се освободят от тежък физически труд милиони хора, занимаващи се със селско стопанство. Част от онези, които се занимават с селско стопанство ще се се пренасочат в отглеждането на зеленчуци и плодове от нивите в миниферми в градски условия, например на покривите на и високи сгради. По всяко вероятност силно ще намалее масовото омъртвяване на добитък, тъй като все по-масово ще навлиза производството на месо, отглеждано в епруветка от животински клетки или отпечатано на 3D принтер, което по вкус няма да се различава от оригинала.

Така че, слагайте коланите! Промените не чакат никого.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

зелени храни

Оцеляване всеки ден: 10 храни за суперсили

Кестнер – писателят, който подписа „Urgent Call for Unity“ и видя как изгарят книгите му