in

ЯдосанЯдосан

Принцеса Айко – единственото дете на японския император, което не може да наследи трона

Снимки: Instagram
Снимки: Instagram

Принцеса Айко е единственото дете на 126-я император на Япония – Нарухито и императрица Масако. Наскоро японската принцеса отпразнува пълнолетието си (според законите им тоева се слува на 20-годишна възраст) и в момента учи японска литература в престижния университет Гакушуин в Токио. Паралелно с това принцесата изучава английски и испански език.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @crownstories_

Полът на Айко е пречка тя да стане монарх и да бъде императрица на Япония. Все още в императорското семейство в Япония само мъже могат да наследяват трона, а жените кралски особи са длъжни да се откажат напълно от титлата, привилегиите и наследството в семейството, ако се омъжат за обикновен човек, а не за аристократ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Families (@coutureandroyals)

След Втората световна война броят на членовете на кралското семейство намалява драстично – от 67 на 17 и само трима наследници могат да седнат на мястото на император Нарухито – бащата на Мако, принц Фумихито, който е на 55, синът му Хисахито, на 15, и принц Хитачи – 85-годишният чичо на сегашния император.

Системата застрашава бъдещето на императорското семейство, но тази непрекъсната мъжка кръвна линия е основна за японската имепрска система и символизира безспорното значение на патриархата в японското семейство и общество.

Подобно на леля си Мако, която избра да се омъжи за свой състудент, съдбата на Айко вероятно също ще бъде да напусне кралското семейство. Според сегашните правила, тя ще изгуби титлата си, освен ако японският закон не претърпи драстична промяна. Това може да се случи много трудно, въпреки, че консултативни комитети в страната обсъждаха по-рано включването на жени в линията на наследяване, както и запазване на титлите им след брак.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тайните против стареене на звездите

Снимка: Facebook/The Royal Family

Любимата напитка на кралица Елизабет