in

ЕхаЕха

Приказните къщички в Ширакава-го

J

Ширакава-го и Гокаяма е група от три живописни села (Огимачи, Суганума и Айнокура) в префектура Гифу, Централна Япония. Мястото привлича с уникалните си къщи с високи, сламени покриви в японски стил, известни като gasshō-zukuri (гасшо-зукури). Те са обект на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО и са причина районът да се превърне в популярна туристическа дестинация.

Въпреки, че изглеждат сламени, покривите могат да издържат на силни снеговалежи. Някои от тях са на повече от 250 години. Уникалният архитектурен стил е проектиран да издържа на силните снеговалежи, които падат в региона и са едни от най-обилните в света – снежната покривка е средно около 10 метра.

Ширакава буквално означава „Бяла река“. Селата могат да се посетят само с предварителна резервация. За местните хора масовото привличане на туристи не е приоритет. Те предпочитат посетители, които се интересуват от културното наследство на региона.

Посещението в селата е безплатно, но ако отидете със собствен автомобил, трябва да платите за паркиране – обикновено между 500 и 1000 йени.

Високо в Северните Алпи можете да се насладите на селския начин на живот и на някои от най-красивите зимни гледки в Япония. Хората там живеят в хармония с околната среда и са запазили древните си традиции и култура.

Интересно място за посещение е село Огимами – най-голямото от трите села. В него има много ферми „гасшо – зукури“ и е заобиколено от безкрайни оризови полета. Огимами се намира на около 2200 метра над морското равнище. Голяма част от къщите са превърнати в музеи, ресторанти, магазинчета и къщи за гости.

Районът е известен с местното говеждо месо Хида, което се предлага под формата на шишчета или крокети (натрошено говеждо месо и картофено пюре).

„Gohei mochi“ е друга популярна за региона храна. Приготвя се от начукан ориз, залят със солено-сладък сос, изпечен на шиш и е подходяща храна за закуска.

Производството на коприна е традиционно за селата в Централна Япония. Може да си купите за спомен много неща от коприна, сред които и кукла „сарубобо“, както и от бамбук.

Loading

  • Искате ли да посетите Ширакава-го?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Денят на Света Анна – покровителка на семейството

Зимна салата с кейл, киноа и червени боровинки