in

ЕхаЕха

Приказните къщички в Ширакава-го

J

Ширакава-го и Гокаяма е група от три живописни села (Огимачи, Суганума и Айнокура) в префектура Гифу, Централна Япония. Мястото привлича с уникалните си къщи с високи, сламени покриви в японски стил, известни като gasshō-zukuri (гасшо-зукури). Те са обект на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО и са причина районът да се превърне в популярна туристическа дестинация.

Въпреки, че изглеждат сламени, покривите могат да издържат на силни снеговалежи. Някои от тях са на повече от 250 години. Уникалният архитектурен стил е проектиран да издържа на силните снеговалежи, които падат в региона и са едни от най-обилните в света – снежната покривка е средно около 10 метра.

Ширакава буквално означава „Бяла река“. Селата могат да се посетят само с предварителна резервация. За местните хора масовото привличане на туристи не е приоритет. Те предпочитат посетители, които се интересуват от културното наследство на региона.

Посещението в селата е безплатно, но ако отидете със собствен автомобил, трябва да платите за паркиране – обикновено между 500 и 1000 йени.

Високо в Северните Алпи можете да се насладите на селския начин на живот и на някои от най-красивите зимни гледки в Япония. Хората там живеят в хармония с околната среда и са запазили древните си традиции и култура.

Интересно място за посещение е село Огимами – най-голямото от трите села. В него има много ферми „гасшо – зукури“ и е заобиколено от безкрайни оризови полета. Огимами се намира на около 2200 метра над морското равнище. Голяма част от къщите са превърнати в музеи, ресторанти, магазинчета и къщи за гости.

Районът е известен с местното говеждо месо Хида, което се предлага под формата на шишчета или крокети (натрошено говеждо месо и картофено пюре).

„Gohei mochi“ е друга популярна за региона храна. Приготвя се от начукан ориз, залят със солено-сладък сос, изпечен на шиш и е подходяща храна за закуска.

Производството на коприна е традиционно за селата в Централна Япония. Може да си купите за спомен много неща от коприна, сред които и кукла „сарубобо“, както и от бамбук.

  • Искате ли да посетите Ширакава-го?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Денят на Света Анна – покровителка на семейството

Зимна салата с кейл, киноа и червени боровинки