in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Прада – историята на една от най-емблематичните модни къщи

Прада
Снимки: Instagram/prada

Прада е един от най-емблематичните брандове в света на модата. Дизайнерите, които стоят зад марката, непрекъснато се стремят да бъдат иновативни и да запазят класическия и изчистен стил, типичен за бранда.

Първият магазин на Прада

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Didem Moralıoğlu ❤️ (@didemmoralioglu)

Първият магазин на Прада отваря врати през 1913 г. в Галерията на Виктор Емануил (Galleria Vitorio Emanuele II) в Милано, Италия – един от най-старите и престижни търговски центрове в Европа.

Марио Прада отваря магазин за кожени изделия, заедно с брат си Мартино. В магазина се продавали чанти, куфари и аксесоари за пътуване.

През 1919г. Прада става официален доставчик на италианското кралско семейство. Именно поради тази причина гербът на династия Савой присъства в логото на бранда. Тази част от историята на марката я прави нещо като символ на италианската аристокрация.

Историята на Прада става още по-интересна…

Марио Прада живее и работи в патриархални времена. Той вярвал, че жените не трябва да работят нищо извън дома. Поради тази причина жените от неговото семейство не били допуснати до семейния бизнес.

По ирония на съдбата обаче единственият син на Марио не се интересувал от бизнеса му. Затова дъщеря му Луиза Прада наследява семейния бизнес и го управлява почти двадесет години.

Разширяване на бизнеса

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucia Viola (@luciavio)

В средата на 1970-те години, дъщерята на Луиза, Миуча Прада се присъединява към семейния бизнес и започва да се занимава с дизайни на аксесоари. Тя продължава и традицията за произвеждане на чанти и куфари.

През 1977г. Миуча се запознава с Патрицио Бертели, млад италианец със собствен бизнес, насочен към кожените изделия. Той се присъединява към модната къща и партньорството между изтънчената и креативна Миуча и бизнесменът с предприемаческа интуиция води до разширяването на модната къща.

През 1979г. модната къща за първи път предлага обувки. Първата колекция дамски обувки е доста добре приета. Прада продължава да се разраства и да печели все повече и повече внимание.

Бързо брандът започва да се разпространява по целия свят. Магазините били известни с изчистения си вид, както и с уникалния зелен нюанс, с който боядисвали стените. Цветът става известен като „Prada Green“. Първият „зелен магазин“ отворя врати в Милано на Via della Spiga. Следват бутици в Лондон, Мадрид, Париж и Токио.

Глобалният успех на марката тласка Миуча и Бертели в нова посока. В края на 80-те години те пускат линия дамско облекло. Първата есенно-зимна колекция на Прада е представена на модните подиуми в Милано през 1988 г.

Светът на модата се влюбва в изчистените линии, луксозните материи и избора на цветове. В началото на 90-те години, Прада вече е една от най-популярните марки в света на модата.

Прада днес

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Миуча и Бертели сключват брак през 1987г. и двойката все още е начело на модната къща. Оказва се, че двамата са доста добър тандем както в живота, така и в работата. Освен основната марка, имат и няколко по-малки, като Miu Miu, Church’s, Car Shoe, Pasticceria Marchesi.

Класическата Prada Linea Rossa беше подновена през 2018г. и получи широко признание. Това е поредното доказателство, че Прада е една от вечните марки в света на модата.

Loading

  • Интересна ли ви беше историята на Прада?

    Прада
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Вселената

6 от най-странните явления във Вселената

Диетата на Ким Кардашиян, с която влезе в роклята на Мерилин Монро