in

ЕхаЕха

Правилният ред за гледане на филмите на Марвел

Марвел
Снимки: Instagram

Киновселената на Марвел е изпълнена със завладяващи истории, интересни герои, неочаквани обрати и разнообразни суперсили.

Историите на любимите ни супергерои се разказват във филми, сериали, късометражни филми и комикси. Има отделни филми за повечето значими герои, а има и такива, в които участват почти всички, като „Отмъстителите“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Avengers (@avengers)

Характерното за Вселената на Марвел е, че историята се преплита от филм във филм, има елементи и от сериалите, които също трябва да знаете, за да успеете да проследите историята. И най-вече, поредността, в която излизат филмите не следва поредността на сюжета.

Има хора, които предпочитат да гледат продукциите на Марвел в реда, в който са се появили по кината, но ако искате да следите сюжетната хронология, трябва да започнете с филма „Капитан Америка: Първият отмъстител“, в който действието се развива по време на Втората световна война, а не с „Железният човек“, който всъщност е първият филм на Марвел, появил се през 2008 година.

Ако искате да си припомните всички филми на Марвел, ето какъв е правилният ред за гледането им:

1. „Капитан Америка: Първият отмъстител“ (2011г.)

1941 година е и светът е във война. Стив Роджърс (Крис Евънс) иска да се присъедини към въоръжените сили на Америка, но е отхвърлен, заради ниския си ръст. Накрая Стив получава своя шанс, когато е приет в експериментална програма, която го превръща в супервойник, наречен Капитан Америка.

2. „Капитан Марвел“ (2019г.)

Живеейки на Земята през 1995 г., Капитан Марвел продължава да има повтарящи се спомени от друг живот като пилота на американските военновъздушни сили Карол Данвърс. С помощта на Ник Фюри, Капитан Марвел се опитва да разкрие тайните на миналото си, докато впряга специалните си суперсили, за да сложи край на войната със злите Скрулове.

3. „Железният човек“ (2008г.)

Тони Старк е милиардер и гениален изобретател, който е отвлечен за да построи разрушително оръжие. Вместо оръжие, той създава високо-технологичен брониран костюм и успява да избяга. След като разобличава престъпен план с глобални последствия, той решава да усъвършенства костюма си и да защитава света като Железния човек.

4. „Железният човек 2“ (2009г.)

След като светът вече осъзнава, че той е Железният човек, милиардерът изобретател Тони Старк е изправен пред натиск от всички страни да сподели технологията си с военните. Той не е склонен да разкрие тайните на бронирания си костюм, страхувайки се, че информацията ще попадне в грешни ръце.

5. „Невероятният Хълк“ (2008г.)

Ученият Брус Банър отчаяно търси лек за гама радиацията, която е замърсила клетките му и го е превърнала в Хълк. Откъснат от истинската си любов Бети Рос и принуден да се скрие от своя враг, генерал Рос, Банър се изправя лице в лице с нова заплаха: изключително мощен враг, известен като The Abomination (Отвращението).

6. „Тор: Богът на гръмотевиците“ (2011г.)

Тор скоро ще наследи трона на Асгард от застаряващия си баща. В деня, в който трябва да бъде коронясан обаче, Тор е прогонен на Земята. Докато Локи, братът на Тор, крои планове в  Асгард, Тор, лишен от силите си, е изправен пред най-голямата си заплаха.

7. „Отмъстителите“ (2012г.)

Филмът събира супергероите – Железният човек, Хълк, Тор, Капитан Америка и шпионите Черната вдовица и Ястребово око, когато се появяват неочаквани врагове, които заплашват целия свят.

8. „Тор: Светът на мрака“ (2013г.)

След събитията в „Тор: Богът на гръмотевиците“ и „Отмъстителите“, Тор се бори да възстанови баланса в Космоса, но древна раса, водена от отмъстителния Малекит се завръщат за да хвърлят вселената обратно в мрака.

9. Железният човек 3 (2013г.)

Тони Старк сега е по-зависим от костюмите, които определят същността му на Железния човек, толкова много, че всеки аспект от живота му е засегнат, включително връзката му с Пепър. Тони трябва да разчита единствено на инстинкт и изобретателност, за да отмъсти за разрушаването на живота му.

10. „Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител“ (2014г.)

Капитан Америка се опитва да се приспособи към съвременното време. Атака срещу колега от Щит хвърля Роджърс в мрежа от интриги, която излага целия свят на риск.

11. „Пазители на Галактиката“ (2014г.)

Питър Куил е мишена на ловци на глави, след като краде мистериозната сфера, искана от Ронан – могъщ космически терорист. За да избяга, Куил се съюзява с интересен квартет- енотът Рокет; хуманоидът Грут; енигматичната Гамора и търсещият отмъщение Дракс.

12. „Пазители на Галактиката 2“ (2017г.)

Пазителите продължават с приключенията си, като пътуват между най-далечните точки в Космоса. Те трябва да се борят, за да запазват новосъздаденото си семейство и да разкриват мистерията зад произхода на Куил.

13. „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ (2015г.)

Нещата отново се объркват и трябва Железният човек, Тор, Хълк и останалите от Отмъстителите да се съберат отново. Тъй като съдбата на Земята виси на косъм, екипът е изправен пред изпитание, докато се бие с Ултрон.

14. „Антмен“ (2015г.)

Скот Ланг трябва да помогне на наставника си д-р Ханк Пим да опази тайната зад забележителния костюм на Ант-Мен. Пим и Ланг трябва да планират и осъществят обир, който ще спаси света.

15. „Първият отмъстител: Войната на героите“ (2016г.)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marvel (@_captain_america_civil_war_)

Има политически натиск за инсталиране на система за наблюдение на Отмъстителите. Това създава напрежение и разделение в отбора…

16. „Черната вдовица“ (2021г.)

Наташа Романов се оказва сама и принудена да се изправи срещу опасна конспирация, свързана с миналото ѝ. В ролята на Черната вдовица влиза красивата Скарлет Йохансон.

17. „Спайдърмен: Завръщане у дома“ (2017г.)

Развълнуван след опита си с Отмъстителите, Питър се завръща у дома, където живее с леля си Мей и е под надзора на новия си ментор – Тони Старк.

18. „Черната пантера“ (2018г.)

След събитията в „Капитан Америка: Войната на героите“, крал Т’Чала се завръща у дома, при технологично напредналия африкански народ на Уаканда, за да бъде новия им лидер. Черната пантера трябва да се съюзи с агента на ЦРУ Еверет Рос и елитните специални сили на Уаканда, за да предотврати война.

19. „Доктор Стрейндж“ (2016г.)

Животът на д-р Стивън Стрейндж се променя след автомобилна катастрофа. Когато традиционната медицина не може да му помогне, той търси изцеление другаде- в  Камар-Тадж. Бързо разбира, че ще се наложи да води битка с мрачни сили.

20. „Тор: Рагнарок“ (2017г.)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thor: Ragnarok (@thor_ragnarok)

Тор е пленен в другия край на вселената. За да избяга и да спаси дома си, Тор трябва да спечели смъртоносно състезание, като за целта трябва да победи бившия си съюзник и Отмъстител – Хълк.

21. „Антмен и Осата“ (2018г.)

Скот отново трябва да облече костюма на Антмен и да се научи да се бие редом с Осата. Двамата трябва да работят заедно, за да разкрият тайни от миналото…

22. „Отмъстителите: Война без край“ (2018г.)

Железният човек, Тор, Хълк и останалите Отмъстители се обединяват, за да се бият с най-мощния си враг досега – злия Танос.

23. „Отмъстителите: Краят“ (2019г.)

Оцелелите Отмъстители се изправят за последен път пред лудия титан Танос, за да успеят да върнат останалите от екипа.

24. „Локи“ (2021г.)

Действието в сериала „Локи“ се развива след събитията от „Отмъстителите: Краят“. Сериалът има един сезон и шест епизода.

25. „Ами ако…?“ (2021г.)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by What If…? (@whatif)

Това е четвъртият сериал на Марвел и всеки епизод следва различни герои от филмите в алтернативни сценарии. Събитията са разказвани от Уату / Наблюдателят, който е от раса извънземни които наблюдават мултивселената.

26. „Уандавижън“ (2021г.)

„Уандавижън“ е първият сериал на Марвел, който проследява героите след участието им в  „Отмъстителите: Война без край“ и „Отмъстителите: Краят“. Историята от сериала продължава в „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“.

27. „Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена“ (2021г.)

Шанг-Чи трябва да се изправи срещу миналото, което смятал, че е оставил зад себе си, когато е въвлечен в мрежата на мистериозната организация Десет пръстена.

28. „Соколът и Зимният войник“ (2021г.)

Coĸoлът и Зимният вoйниĸ тpябвa дa зaмecтят Kaпитaн Aмepиĸa и дa ocyeтят aпoĸaлиптичнитe плaнoвe нa Зeмo, ĸoйтo иcĸa дa cъздaдe лaбopaтopия зa пpoизвoдcтвoтo нa хора cъc cпeциaлни cили.

29. „Спайдърмен: Далече от дома“ (2019г.)

Спокойната европейска ваканция на Питър Паркър приема неочакван обрат, когато Ник Фюри се появява в хотелската му стая, за да го вербува за мисия. Светът е в опасност, тъй като четири същества – всяко представляващо земята, въздуха, водата и огъня – излизат от дупка, разкъсана във Вселената.

30. „Спайдърмен: Няма път към дома“ (2021г.)

За първи път в историята на Спайдърмен е разкрита самоличността на героя, което води до конфликт на отговорностите му на супергерой с нормалния му живот. Доктор Стрендж се опитва да помогне на Спайдърмен да оправи нещата, но двамата са изправени пред огромно предизвикателство.

31. „Вечните“ (2021г.)

„Вечните“ представя вълнуващ нов екип от супергерои в кинематографичната вселена на Марвел- древни извънземни, които живеят на Земята тайно от хиляди години. Неочаквана трагедия ги принуждава да излязат от сенките, за да се обединят отново срещу най-древния враг на човечеството.

32. „Ястребово око“ (2021г.)

„Ястребово око“ е петият сериал на Марвел и е базиран на едноименния персонаж. В сериала историята продължава след „Отмъстителите: Краят“.

33. „Лунният рицар“ (2022г.)

Това е следващия сериал, който Марвел създава. Разказва историята на Лунния рицар, състои се от 1 сезон и 6 епизода.

34. „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“ (2022г.)

Този филм предлага пътуване в неизвестното с Доктор Стрейндж, който с помощта на мистични съюзници преминава през умопомрачителните и опасни алтернативни реалности на Мултивселената, за да се изправи срещу мистериозен нов противник.

Loading

  • По кой начин сте гледали филмите на Марвел?

    • В реда на излизането им
    • В реда, в който се развива сюжетът

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Pepsi

Как Pepsi става шестата по военна мощ компания в света?

Итън мес

Итън мес- традиционен английски летен десерт