in

Правилният начин да преминете от тъмна към светла коса

боядисване коса

Често виждаме как знаменитости променят цвета на косата си постоянно и от тъмни стават светли и обратното. Този процес обаче не се случва магически – отнема часове, а понякога и няколко посещения при фризьора. Ако искате да освежите цвета на вашата коса за лятото и тя да стане от тъмна светла, трябва да имате време и разбира се търпение. Колористите съветват това да стане плавно, не отведнъж.

Процесът

Ако косата ви никога не е боядисвана преди, процесът ще изисква доста работа. Най-добре е да действате бавно, защото косата ви може да се увреди, ако опитате да я направите твърде светла веднага. Според творческия директор на ATMA Beauty в Маями Бийч, Флорида – Шийнън Олсън, цитиран от изданието newbeauty.com, средно ще ви трябват около три до четири посещения при фризьора, за да видите драстична промяна на цвета и в същото време да не увредите много косата си.

Според фризьора на знаменитостите Ники Лий, когато преминавате от тъмна към светла гама, трябва да внимавате много и да се съобразите с боята, която преди това сте нанасяли. Много е важно дали е тъмна със светли участъци, дали има естествени такива. Хубаво е да го направите при добър колорист, който да прецени какви бои да смеси, за да постигне равномерен цвят.

Опасност от увреждане на косата

Колкото по-драстична промяна искате, толкова повече щети ще нанесете на косата ви. Колкото по-бързо го правите, толкова по-увредена ще стане тя. Неизбежно е да няма никаква вреда за косата при смяна на цвета, но ако това се случи плавно и с няколко боядисвания, няма да изгорите косата си. Степента на увреждане зависи и от вашия колорист и това колко внимателен е той и какви продукти използва.

„Зад различните цветове на косата има много наука. При боядисаната коса никога не знаете как косата ще реагира и ако продължите да я изсветлявате прекалено много, тя започва да се накъсва“, обяснява Олсън.

Възстановяващи процедури

Ако все пак сте решили да направите промяната бързо, хубаво е да си направите и някои хидратиращи процедури за коса, които ще възстановят целостта и нивата на pH на косата ви.

„Преминаването от тъмно към светло е може би най-вредното нещо, което можете да причините на косата си“, казва известната колористка Аура Фридман пред изданието NewBeauty. По думите ѝ е изключително важно фризьорът да поддържа косата здрава през целия процес на боядисване. За тази цел може да напръска косата с предпазващ продукт преди да започне да изрусява косата и да се увери, че е напръскана равномерно. След това се изчакват няколко минути преди да започне да се нанася изрусителят. След измиване маската е задължителна. Това ще намали накъсването на косата, казва още Фридман.

След като постигнете по-светлия нюанс, който искате, поддръжката у дома е от решаващо значение, казва още тя. Може да измивате косата си с шампоани, които поддържат цвета свеж, а след това нанасяйте балсам или маска. Ако изправяте или къдрите косата си, винаги използвайте термозащитен продукт.

Прочетете още:

Здрава и красива руса коса – мисия възможна

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любовни драскотини

„Любовни драскотини“ – дръзки, закачливи и проницателни разкази

Св. Св. Константин и Елена

Почитаме Св. Св. Константин и Елена и посрещаме лятото