in

Правилният начин да преминете от тъмна към светла коса

боядисване коса

Често виждаме как знаменитости променят цвета на косата си постоянно и от тъмни стават светли и обратното. Този процес обаче не се случва магически – отнема часове, а понякога и няколко посещения при фризьора. Ако искате да освежите цвета на вашата коса за лятото и тя да стане от тъмна светла, трябва да имате време и разбира се търпение. Колористите съветват това да стане плавно, не отведнъж.

Процесът

Ако косата ви никога не е боядисвана преди, процесът ще изисква доста работа. Най-добре е да действате бавно, защото косата ви може да се увреди, ако опитате да я направите твърде светла веднага. Според творческия директор на ATMA Beauty в Маями Бийч, Флорида – Шийнън Олсън, цитиран от изданието newbeauty.com, средно ще ви трябват около три до четири посещения при фризьора, за да видите драстична промяна на цвета и в същото време да не увредите много косата си.

Според фризьора на знаменитостите Ники Лий, когато преминавате от тъмна към светла гама, трябва да внимавате много и да се съобразите с боята, която преди това сте нанасяли. Много е важно дали е тъмна със светли участъци, дали има естествени такива. Хубаво е да го направите при добър колорист, който да прецени какви бои да смеси, за да постигне равномерен цвят.

Опасност от увреждане на косата

Колкото по-драстична промяна искате, толкова повече щети ще нанесете на косата ви. Колкото по-бързо го правите, толкова по-увредена ще стане тя. Неизбежно е да няма никаква вреда за косата при смяна на цвета, но ако това се случи плавно и с няколко боядисвания, няма да изгорите косата си. Степента на увреждане зависи и от вашия колорист и това колко внимателен е той и какви продукти използва.

„Зад различните цветове на косата има много наука. При боядисаната коса никога не знаете как косата ще реагира и ако продължите да я изсветлявате прекалено много, тя започва да се накъсва“, обяснява Олсън.

Възстановяващи процедури

Ако все пак сте решили да направите промяната бързо, хубаво е да си направите и някои хидратиращи процедури за коса, които ще възстановят целостта и нивата на pH на косата ви.

„Преминаването от тъмно към светло е може би най-вредното нещо, което можете да причините на косата си“, казва известната колористка Аура Фридман пред изданието NewBeauty. По думите ѝ е изключително важно фризьорът да поддържа косата здрава през целия процес на боядисване. За тази цел може да напръска косата с предпазващ продукт преди да започне да изрусява косата и да се увери, че е напръскана равномерно. След това се изчакват няколко минути преди да започне да се нанася изрусителят. След измиване маската е задължителна. Това ще намали накъсването на косата, казва още Фридман.

След като постигнете по-светлия нюанс, който искате, поддръжката у дома е от решаващо значение, казва още тя. Може да измивате косата си с шампоани, които поддържат цвета свеж, а след това нанасяйте балсам или маска. Ако изправяте или къдрите косата си, винаги използвайте термозащитен продукт.

Прочетете още:

Здрава и красива руса коса – мисия възможна

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любовни драскотини

„Любовни драскотини“ – дръзки, закачливи и проницателни разкази

Св. Св. Константин и Елена

Почитаме Св. Св. Константин и Елена и посрещаме лятото