in

Постни лозови сарми

Сармите са задължителен елемент от трапезата на Бъдни вечер, а дали ще приготвите зелеви или лозови, зависи изцяло от вашия вкус. Вече ви предложихме рецепта за постни зелеви сарми, а ако не харесвате киселото зеле, можете да направите лозови сарми за 24-ти.

Необходими продукти:

  • 30-40 броя лозови листа
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 20-30 грама стафиди
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица

Начин на приготвяне:

Запържете нарязания на ситно лук в малко олио. Добавете ориза и запържете леко и него.

Добавете половин чаена чаша вода. След като оризът поеме водата и набъбне, добавете всички подправки и стафидите.

След около минута свалете сместа от котлона и я оставете леко да изстине.

Измийте лозовите листа внимателно, лесно се късат.

Сармите се сгъват по следния начин: сложете една лъжица от плънката в най-широката част на листото. Загънете левия и десния край към плънката, след което навийте на руло.

На дъното на тенджерата наредете няколко лозови листа. Наредете сармите плътно една до друга, а отгоре ги притиснете с чиния.

Сармите се варят на слаб огън, около 45-50 минути.

  • Колко ястия ще имате на трапезата на Бъдни вечер?

    • 7
    • 9
    • 11

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как се справяте със стреса?

“Другото време” – безвремие или житейски баланс