in

Последното пътуване на Казандзакис: Япония, хубавата Елени и онова, което не знаем

Филм за гръцкия писател е заснет по романа му "Рапорт пред Ел Греко".

Когато тръгва за Япония, което се оказва и последното пътуване на Никос Казандзакис, той знае само две думи – „сакура“ – вишнев цвят, и „кокоро“ – сърце. Това е отдаденост и желание да създаваш с чист ум, тяло и дух. Дума, която обединява и има изключително дълбок смисъл. Всъщност това, което Казандзакис вижда в Япония са – будистки монаси, проститутки и Uber шофьори, които съжителстват съвместно в страната на манга, аниме и видеоигрите. Пише, че вишневият цвят е маската на Япония, а под нея се вижда дълбоката американизация и идустриализация на държавата. Именно в Япония Никос се заразява от азиатски грип, покосил по онова време около милиони души по цял свят. Умира по-късно в болница в Германия.

Като пътешественик и писател той пътува често до Китай, Русия, Англия, Испания. Плътно до него е хубавата Елени, любовта на живота му, 20 години по-млада от него. Именно тя до последно настоява двамата да не заминават за Япония. Той обаче е непреклонен…жаждата му за пътувания и нови светогледи е непреодолима.

Когато двамата се срещат, той е женен за Галатея. Искрата обаче пламва, случва се любов от пръв поглед. Не след дълго Никос кани Елени в Москва, където се намира по онова време, с предупреждението, че ако дойде, ще е връзка за цял живот, без връщане назад. „Няма да мога да ти предложа никакви материални облаги, но никога няма да ти е скучно„, казва тогава Никос. И съветва бъдещета си любима, ако има колебания относно решението си, да се свърже с неговата бивша любовница Елза Ланге за напътствия. Елени го прави, а жената й описва с медицинска точност какво я чака: „Той има усещане за реалността, колкото и да изгаря отвътре. Но ако решите да сте с него, трябва да го пазите от идващите към него стрели„.

На 11 ноември 1945 година Елени и Никос сключват брак и са заедно десетилетия наред. Какво й коства това – тя се отказва от собствената си писателска кариера, набира всеки негов ръкопис на пишеща машина и от нея той получава първата си критика за всяка творба. Освен това красивата гъркиня се грижи за всичко в дома, тоест, и за физическото съществуване на Казандзакис. Тя е тази, която слага малкото оскъдни продукти на масата по време на войната, а когато Гърция е окупирана от нацистите, двамата живеят в Егина, където за да не умрат от глад, Елени събира растения от двора и прави супа.

В Атина е още по-трудно, защото й отказват помощ с думите: „Казандзакис е комунист„, а резултатът е, че не получават дневната дажба храна. Заради политическите преследвания на мъжа й от години, животът им по-късно във Франция също е много скромен. Елени събира финиковите семена паднали от палмите в парка, от които прави колиета и ги продава на туристите. Прави и преводи на френски и английски. По този начин двамата се изхранват.

Неслучайно Казандзакис признава, че отдавна би умрял, ако до него не е била винаги Елени. В увода на книгата „Рапорт пред Ел Греко“ тя пише: „През моите тридесет и три години до него не мога да си спомня някога да съм се срамувала и от едно лошо действие от негова страна. Той беше честен, без хитрост, невинен, безкрайно мил към другите и свиреп само към себе си“.

Елени си отива от този свят на 101-годишна възраст точно на рождения ден на гръцкия писател – 18 февруари. До края обитава малък апартамент в близост до Женевското езеро. През цялото време пътува по света и чете лекции за Никос и творчеството му. Автор е на биографичната книга „Никос Казандзакис – биография, базирана на писмата му“, която се превръща в най-известната й творба. До края на живота си получава десетки писма всеки ден с благодарност от хора, които четат романите на Казандзакис.

Елени съжалява само за едно – че с Никос не са осиновили дете. Тя го прави – отглежда сина си Патроклос. От него има внучка – Ники, кръстена на Казандзакис.

„Той заслужаваше Нобел сто пъти повече от мен“. Думите са на Нобеловия лауерат Албер Камю до Елени. През 1957 година Казандзакис губи надпреварата за най-престижната литературна награда само с един глас. Няколко дни след това си отива от този свят. На гроба му е епитафията: „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, свободен съм!“

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Франческо Фратини: Един българин извън прикритие

Семейство

Ефективно съвременно родителство: мисия (не)възможна