in

Пол Остър и Сири Хуствет: В близостта и раздялата

Един от големите съвременни писатели Пол Остър боледува от рак, диагностициран през декември миналата година. Първа за заболяването съобщи преди шест месеца в Instagram съпругата му Сири Хуствет, самата тя също писател и есеист. Днес тя припомни с друг пост, че Пол и тя все още се намират в Cancerland – земята на раковоболните, където са „заедно в близостта и раздялата“, както сами определят този тежък за двамата момент.

Пол Остър се нарежда сред най-интригуващите имена на съвременния роман. За последните 35 години американецът е белязал безвъзвратно върховете на постмодерната литература в нейния едновременно смущаващо интелектуален, но и дълбоко човешки триумф. Завършва в Колумбия, след което настъпват години на доброволно изгнаничество в търсене на себе си в Париж, платени с брутална бедност. Това първо дълбоко гмуркане в истинския живот обаче се превръща в безподобно чистилище и навярно отключва тайната врата към всички екзистенциални въпроси, които Остър така усърдно разнищва в цялото си творчество. Първото му литературно произведение – „Изобретяване на самотата“, поразително прилича на преждевременна автобиография. В книгата има размишления върху темите, които ще преследват всичките му следващи творби – самотата, изолацията, смъртта, съдбата, съвпаденията.

През април миналата година Пол е сполетян от голяма трагедия – губи сина си, 44-годишния Даниъл Остър, чиято майка е писателката Лидия Дейвис. Даниъл умира от свръхдоза наркотици в Ню Йорк. В края на 2021 г. той е обвинен в непредумишлено убийство – отново чрез свръхдоза наркотици, на 10-месечната си дъщеря Руби. Подобни трагедии могат да отключат раково заболяване у всеки. Въпреки това Пол Остър не се отказва от живота – през ноември предстои да излезе новата му книга – романът „Баумгартнер“, която Хуствет нарича нежна и чудновата.

Сири признава, че откакто са в Cancerland се въртят в кръг, но въпреки това Пол е успял да направи този тежък период красив, макар всеки да може да го нарече сив и грозен, претворил го е в полза на живота, а не на смъртта – с чувството си за хумор и с достойнство. „Това буди у мен възхищение“, споделя съпругата му, която е преживяла с него 42 от писателските му години. И допълва, че лично тя се страхува от смъртта, но гледайки как Пол се взира в бездната вече повече от година и не изпитва страх, това я кара да се смирява.

За тази една година в болницата и тичането на процедури тя е виждала как хората не се примиряват с диагнозата си, други реагират със самосъжаление, е трети се паникьосват. „Приемат го като прекъсване на живота, а това е самият живот“, пише Сири в Instagram, а думите й докосват хиляди последователи. Въпреки че ракът променя ежедневието на всеки, рутината на двамата писатели е повече от жизненоутвърждаваща – хапват хубава храна, шегуват се помежду си, разговарят с часове…Възползват се пълноценно от дните, които им остават. Наред с това четат медицински статии, разчитат поредните изследвания: „Има ужас, има и надежда“, обобщава Хуствет. Двамата с Пол обръщат внимание на всички малки жестове – усмивките на работещите в болницата, изслушването от тяхна страна, вниманието на приятели и близки. „Добрината има значение за нас“, казва Сири.

Сега е времето да си припомним, че Остър пише за любовта и съдбата през призмата на най-прости ежедневни неща. Всичко обаче води до завладяващи обрати. Така характерни за и самия живот, нали?!

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

прегръдка, дете

Тежката адаптация на децата към детската градина води до често боледуване

Жената на Димитър Талев го спасява от лагер на смъртта с бучки захар