in

Ползите от „сух“ януари

l

В последните години концепцията за сух режим през януари набира все по-голяма популярност по цял свят. Много хора вдигат наздравица в последния ден от старата година и обявяват, че ще спрат пиенето поне до началото на февруари. Въпреки това мнозина остават скептични и продължават да се питат има ли смисъл от тази „жертва“.

Изследване, направено в университета в Съсекс, цитирано от Smithsonian Magazine през 2019 г., обаче показва, че едномесечната почивка от алкохол може би наистина си заслужава. Участниците в проучването съобщили за видими ползи след налагането на едномесечен „сух режим“, които ги накарали да намалят консумацията на алкохол и през следващите месеци на годината.

Концепцията да има трезвен месец в началото на годината изглежда логична и някак си по-лесно приложима, в сравнение с другите месеци през годината. След тежките коледни и новогодишни запои през декември, човек по-лесно приема нуждата да си почине от алкохол, без това да звучи като травмиращо лишение. Тази концепция започва да набира популярност през 2013 г., когато една британска неправителствена организация Alchohol Concern, която по-късно се преименува в Alchohol Change, оттправи за първи път това предизвикателство. Участниците можеха да опитат да се справят сами, но можеха да използват от сайта на организацията приложение Try Dry и други средства, каквито са мотивиращите имейли например, за да си помогнат.

Така за няколко години концепцията започна да набира скорост лавинообразно. През 2013 г. в нея са се включили 4000 души, а през 2021 г. те са вече около 130 000.

Мнозина вероятно се питат имал ли е някакъв ефект от „сух януари“. Отговорът е „да“, съобщава онлайн изданието Gizmodo. Цитирано е проучване на екип от университета в Съсекс сред 2000 души във Великобритания, които участвали в предизвикателството. През първата седмица на февруари от тях останали 1715 души, а до август  достигнали 816 от тях. Според изследователите участниците, които се включили в „сухия януари“ имали и повече безалкохолни дни след това. Дните на седмицата, през които употребяват алкохол, спаднали средно от 4,3 на 3,3. Намаляло и количеството алкохол, изпит в един ден. Участниците също съобщили, че се напиват по-рядко – само два дни в месеца вместо 3,3 дни.

„Самият факт, че цял месец не пият алкохол, помага на хората да пият по-малко в дългосрочен план“, казва водещият на проучването Ричард де Висер, психолог в университета в Съсекс, цитиран от „Гизмодо“. Според него имало значителни непосредствени ползи от намалянването на алкохола. 9 от 10 души съобщили, че са спестили пари, 7 от 10, че са спали по-добре, а 3-ма от 5, че са отслабнали. Дори тези, които си позволявали по някое и друго питие и не спазвали изцяло правилото за сух януари, съобщили за позитивни ефекти. Хората, които опитали да намалят алкохола, съобщили за по-добра концентрация, по-свежа кожа, усещане за собствено постижение и себеконтрол, както и за увеличено самонаблдение къде, кога и защо пият.

„Най-хубавото нещо на „сухия януари“ е, че концепцията не е валидна само за този месец. Липсата на алкохол в продължение на 31 дни показва, че ние не се нуждаем от него за да се забавляваме, да релаксираме или да се социализираме“, казва директорът на Alcohol Change Ричард Пайпър.

Подобно проучване е публикувано и през 2015 г. в журнала Health Psychology. Сполред него хората, които се подложили на сух януари, съобщили, че пият по-малко в следващите месеци. Друго проучване, публикувано в British Medical Journal през 2017 година, установява, че сухи месеци като януари или октомври, намаляват инсулиновата резистентност, теглото и кръвното налягане сред хората, които пият умерено или много.

Все пак някои смятат, че цитираните проучвания трябва да се приемат с доза здравословен скептицизъм, тъй като те разчитат предимно на самооценката на участниците, а не на реално отчитане на количеството изпит алкохол. Според други идеята е подходяща за хора, които се тревожат, че пият твърде много или твърде често, и искат да намалят количеството на приемания алкохол, но не е приложима за такива, които са зависими от алкохола. Причината е, че внезапното прекъсване на приема на алкохол при тези хора може да доведе до треперене, изпотяване, безпокойство, депресия или проблеми със съня. Затова създателите на концепцията съветват да се консултират с лекар как безопасно да редуцират алкохола.

Loading

  • Допада ли ви идеята за „сух“ януари?

    Man drinking water
    • Да, организмът има нужда от почивка
    • Не, няма смисъл от това

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 от най-интересните забрани в различни европейски държави

Нов шрифт за малките читатели