in

ЛюбовЛюбов

Ползите от веганството

Без съмнение сте чували за веганите и за ползите от техния режим на хранене. Не знаете подробности? Никога не е късно да започнете! Този тип хранене е базирано на минимално преработванe на храните и използване на такива без животински съставки. Веганите ядат предимно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки, семена, подправки, мазнини на растителна основа – все храни, които се асоциират с големи здравословни ползи. Неотдавна американската сърдечна асоциация публикува 2 изследвания, които отново потвърждават защо си заслужава да добавите вегетариански, вегански и средиземноморски специалитети от растителен произход във вашия хранителен план. Ето 4 от най-съществените ползи:

 

1. Тези храни могат да намалят риска от сърдечно-съдови болести

Едно изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association, наблюдавало хранителните навици на 4946 души между 18 и 30 години в продължение на 32 години. От участниците било поискано да опишат в детайли своята хранителна история, а авторите на изследването оценили техния избор по определена скала. Храни като плодове, зеленчуци, бобови, ядки и пълнозърнести се оценявали с най-много точки, докато на обработените храни като червено месо, пържени ястия, солени снаксове, сладкиши и безалкохолни се давали най-малко точки.

След като били отчетени и други рискови фактори като генетика, пушене и двигателни навици, доброволците, които успели да се класират в топ 20 на дългосрочната скала, имали 52 % по-малък шанс да се сблъскат със сърдечно-съдови проблеми 30 години по-късно. Онези, които променили своите хранителни навици към по-добро между 7-та и 20-тата година от изследването, били с 61 % по-малка вероятност да бъдат диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които докрай останали последователи на обработените храни.

„Не съм изненадана, че консумирането на повече растителни храни е от полза за сърдечно-съдовото здраве“, казва Ерин Палински, сертифициран специалист за диабетна грижа. Тя обяснява, че яденето на растителни продукти означава не само ниска степен на наситени мазнини, които предизвикват хронични възпаления в организма, но също добавя антиоксиданти и фибри. „Хранителната диета, богата на антиоксиданти, може да намали възпаленията, които провокират хроничните заболявания. Диетата, богата на фибри, има позитивно влияние върху баланса на кръвните липиди, което намалява риска от сърдечно-съдови болести.

 

2. Тези храни намаляват стойностите на холестерола

При второ проучване са изследвани 123 330 жени между 50 и 79 години, които нямат сърдечни заболявания. Те попълвали въпросници за хранителните си навици в продължение на 15 години. Учените установили, че жени, които често се придържат към препоръчаната диета от храни, намаляващи холестерола – соя, бобови, тофу, овесени ядки, патладжан, ябълки и горски плодове, са със 17% по-малка вероятност да страдат от сърдечни атаки, 14% по-малко да развият коронарна болест и 11% по-малка вероятност да развият друга сърдечна болест. „Имахме и смесени отговори в нашето проучване. Някои започнаха да добавят по един растителен компонент към диетата през годините.  След като увеличиха растителните добавки, те получиха по-добри резултати“, казва Андреа Глен, водеща на проучването от Университета в Торонто.

 

3. Тези храни могат да запазят мозъка ви млад.

Неотдавна американската Академия по неврология, съобщи, че дори минималното използване на цветни растителни храни, каквито са например боровинките, ягодите и портокалите, може да намали риска от умствени проблеми с 20%. Благодарение на определени типове флавоноиди – вещества, които имат силен антиоксидантен ефект –  мозъчната функция на хора, които консумират повече червени, лилави и сини храни, като череши и боровинки, се е подобрила с 24 %, а на тези, които включват в менюто си повече оранжеви и жълти плодове и зеленчуци – с 38 %. Това е равносилно на факта да изглеждате 3 до 4 години по-млад, отколкото е действителната ви възраст.

„Хората в нашето проучване, които имаха най-добри показатели консумираха средно поне по половин порция на ден портокали, чушки, целина, грейпфрути, грозде, ябълки или круши“, казва един от авторите на проучването – Уолтър Уйлет, професор по епидемиология и хранене в Харвард. Според него никога не е твърде късно да се започне, защото ефектите се забелязват и при хора, които са включили тези храни в своя режим преди няколко години.

 

4. Тези храни могат да подобрят вашата кръвна захар и настроение

Учени от Великобритания анализирали данни от 11 клинични изследвания, всяко от които траяло около 23 седмици. Според техните изводи, публикувани в списание Open Diabetes  Research, от  диетата базирана на растителни храни имат полза хората с диабет тип 2. Например нивата на глюкоза падат по-рязко при участниците, които не употребяват или се хранят с по-малко животински продукти, а симптомите на депресия отзвучават. „Когато имате високи нива на глюкоза в кръвта, те могат да се повлияят добре от растителна диета“. Причината е, че много растителни храни като лук, чесън, аспержи и банани са пълни с пробиотични фибри, които подхранват добрите бактерии в храносмилателния тракт. Според експерта тези продукти освобождават добри вещества, които намалят възпалителните процеси и подобряват инсулиновата чувствителност, което се отразява добре на нивата на кръвната захар.

Избягването на високи и ниски нива на захар в кръвта е начин да държите емоциите си под контрол. Регулацията на кръвната захар се отразява директно на настроението. Затова диета, чрез която се балансира кръвната захар, води до подобряване на настроението, посочва Палински.

Loading

  • Обичате ли да приготвяте веган рецепти?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Един изненадващ ефект от яденето на кисело мляко

Снимка: Сиела

„Мечът на викингския крал“ от Тери Диъри