in

Пиле Киев: вкусно и отново актуално

Пиле Киев

Години наред у нас се ширеше доста странното мнение, че една от любимите ми рецепти е „ретро“ и едва ли не препратка към ерата на „Балкантурист“. Нямам ясни спомени всъщност дали съм пробвала Пиле Киев преди промените през 1989-а у нас, но със сигурност си спомням колко често мои приятели си го поръчваха в Щатите.

Да, тази рецепта много отдавна е добила глобална популярност, а ако вярваме на някои кулинарни легенди – сегашният ѝ „вид“ датира от края на 19-и век. Което със сигурност ѝ придава винтидж очарование и я нарежда сред съкровищата в световното кулинарно наследство. А те, както знаем, никога не могат да бъдат демоде!

Причината точно сега да се сетим за Пиле Киев е и друга, разбира се. Събитията от последните дни насочиха погледите ни към Украйна и, без да влизам в геополитически разсъждения в рамките на този кулинарен текст, просто ще отбележа, че в случая предпочитам тази украинска рецепта пред най-божествените руски блини с хайвер…

Модификациите на Пиле Киев са безброй (включително има с пармезанова коричка), но сега ще ви предложа възможно най-опростения вариант – без да се налага да връзвате сложни рула, и с най-оптимизирано време за приготовление. (По-завъртените, класически варианти, може да откриете в дебелите готварски книги.)

И така, какво ви е необходимо за приготвянето на две щедри порции Пиле Киев в забързани, модерни условия?

Необходими продукти:

  • 2 големи парчета пилешко филе (аз лично предпочитам едрите разфасовки на пиле Rosso – цитирам го за ориентир)
  • Около 100 гр. масло (може да изберете и ароматизирано, според предпочитанията ви)
  • 1-2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • Сол и черен пипер

За панировката:

  • 5-6 лъжици брашно
  • 2 разбити яйца
  • Галета (тя е класиката и ви съветвам да се спрете именно на галета, тъй като вариациите с корнфлейкс придават по-скоро усещането за храна от fast food верига)
  • Олио за пържене

Маслото се оставя леко да омекне на стайна температура, след което към него се добавят магданозът, чесънът, солта и черният пипер на вкус. Аз лично предпочитам маслото да е ароматизирано с всевъзможни „мерудии“ – на пазара има много предложения, включително с провансалски билки, но и чисто масло е добър класически вариант. Чудесна идея е да подготвите сместа с маслото още от предишния ден.

Разрязвате пилешките гърди през средата и правите дълбок джоб, без обаче да пробивате месото – идеята е сокът от маслото да се „запечата“ вътре във филето. Пъхвате внимателно в джоба подготвеното масло, след което овалвате пилешките гърди последователно в брашното, яйцата и галетата – по традиционния начин.

Запържвате пилешките гърди по 1-2 минути от всяка страна, след което ги слагате в намаслена тавичка и ги пъхвате в предварително загрята на 200 градуса фурна. Обикновено 15 минути са достатъчни да допечете така подготвеното Пиле Киев, което със сигурност ще бъде сочно и вкусно, а целият ви дом ще ухае на масло и билки.

Остава да си пожелаем само мир и спокойствие, които са толкова необходими за любимия ни домашен уют…

  • Опитвали ли сте Пиле Киев?

    Chicken Kiev, ukrainian cuisine. Chicken cutlets in breadcrumbs
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Майка Тереза

Майка Тереза: Не се нуждаем от оръжия и бомби. За да победим злото, трябват любов и състрадание

книги

„Човекът, който разхождаше книги“ – затрогващ роман за магията на приятелството и думите