in

ЕхаЕха

Петък 13 е – хвърлете сол зад гърба си, пипнете дърво

Снимка: Pixabay

Ако искате да се предпазите от лоши поличби, трябва да направите едно от тези неща – да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай да не поглеждате пълната луна през парче стъкло и да хвърляте колкото се може повече сол зад себе си. Със сигурност всеки от вас е чел подобни съвети, базиращи се основно на суеверия около петък 13 – дата, която често се свързва с лош късмет.

Същевременно търговски вериги ни изкушават с ексклузивни оферти, за да ни убедят да пазаруваме и да избегнем загубите, които инкасират на всеки петък 13-и.

Изследователи все още търсят корените на вярванията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези: скандинавският бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Други вярват в библейското значение. Христос е разпнат в петък, а считаният за предател Юда бил 13-ият му апостол.

Някои хора мислят, че историята на петък 13-ти произлиза от Адам и Ева. Според тях Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден.

Фенове на датата пък си организират вещерски сборища. Традицията повелява вещиците да бъдат 13.

За страха от петък 13-и има термин – параскавидекатриафобия или фригатрискаидекафобия. Някои хора стигат до там, че променят плановете, за да не се налага да напускат къщите си и да ги сполети нещастие. Страхът от числото 13 пък е известен като трискаидекафобия.

Дали обаче всичко е плод на въображението? Съдейки по някои факти, хората имат основания да се боят.

Страховити събития, случили се на тази дата:

През август 2010 г. 13-годишно момче е ударено от мълния в Съфолк, Великобритания. Колкото и невероятно да звучи, това се е случило в 13 часа и 13 минути. За късмет момчето се е разминало само с леки изгаряния.

Най-злокобната самолетна катастрофа, регистрирана в петък 13-и, се случва през октомври 1972 г., когато самолет се разбива в Андите. На място загиват 12 души, други умират при последвала лавина. Преди да им бъде оказана помощ 72 дни по-късно, оцелелите са принудени да се хранят с трупове. Инцидентът е претворен във филма „Живи“.

През Втората световна война през септември 1940 г. в петък 13-и нацистите бомбардират Бъкингамския дворец.

През 2012 г. на тази дата частично потъва туристическият кораб Коста Конкордия. Загиват над 30 души.

Предсказания

Според прогнозите в петък 13-и през 2029 г. астероидът 99942 Апофис с диаметър 320 м ще премине опасно близо край Земята. Според учени от НАСА той е достатъчно голям, за да оцелее при преминаването през земната атмосфера. Ако падне на суша, астероидът може да опустоши регион с размерите на Тексас. Ако падне в океана, може да предизвика повсеместни вълни цунами.

Тази година датата за суеверия, нещастия или късметлийски случайности ще се повтори отново през октомври.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

хъркане

5 ефективни начина да спрете хъркането

Историята на първия бг филм – докъде се простира любовта на една влюбена съпруга