in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Памуккале – природното чудо на Турция

На пръв поглед Памуккале прилича на райско снежно кътче, но всъщност това са специфични камъни, които са басейни с минерална вода. Това място е чудо на природата и една от най-красивите забележителности в Турция. Намира се в югозападната част на страната, в провинцията Денизли. В района има два обекта от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – Памуккале и древният град Йераполис, което прави този район популярна туристическа дестинация.

Памуккале 

Памуккале означава „памучен замък“ на турски. Мястото представлява стъпаловидни „тераси“ с минерална вода. Минералните извори се появяват след множество земетресения.

Водата, която извира, съдържа калции, който се натрупва и оттам идва този магичен бял цвят. По същия начин, по който сталактитите се образуват във варовиковите пещери, отлаганията „растат“ по стръмните склонове, като постепенно се разклоняват и образуват естествени тераси.

Ако се погледне отдалеч, Памуккале прилича на замръзнал водопад, а всъщност температурата на водата, която извира, е 37 градуса. Травертините са дълги около 2700 м, широки 600 м и високи 160 м.

Белите басейни наподобяват памукова плантация, откъдето идва името Памуккале (памучен замък).

Най-подходящите сезони за посещение на Памуккале са пролетта и есента, тъй като тогава не е прекалено горещо, нито прекалено влажно.

Важно е да знаете, че обувките са абсолютно забранени. Ще се наложи да ходите боси. Къпането в езерата и докосването на водата също са забранени, с цел опазване на състоянието на местността. Преди години е било позволено разхождането с обувки, къпането във водата и дори влизането с коли и мотори, но откакто тази забележителност е част от световното наследство на ЮНЕСКО, опазването на това природно чудо е приоритет.

Много е важно да си вземете слънчеви очила за разходката там, тъй като отразяването на слънцето във водата е много силно.

Ако посетите това красиво място по изгрев или по залез, ще се убедите, че е едно от най-магичните места на планетата.

Древният град Йераполис

На върха на Памуккале се намира древният град Йераполис, който е изграждан и разрушаван няколко пъти. За първи път е основан през 261 – 253 пр.н.е. от Антиох II Теос. По-късно е разрушен и основан отново през 190 г. пр.н.е от пергамският цар Евмен II.

Градът има най-голяма слава през 1-2 век, благодарение на горещата минерална вода и се превръща във важен СПА център.

Архитектурата на града включва много арки, а целият Йераполис е изграден от успоредни и перпендикулярни улици на главната улица, която стига до басейните на Памуккале.

През 1334 г. градът отново е разрушен от земетресение и остават само руините, които имаме възможността да видим днес.

На склонa над останалите руини на Йераполис се намира красив амфитеатър с фасада, дълга над 100 метра и две нива за сядане, всяко с 26 реда. Построен по време на управлението на римските императори Адриан и Септимий Север, театърът е доста добре запазен. От него се разкрива прекрасна гледка…

Loading

  • Посещавали ли сте Памуккале?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 любопитни факта за „Сексът и градът“, които не знаете

Класическа лазаня Болонезе