in

Оцеляване всеки ден: 10 храни за суперсили

зелени храни

Да издържаме на ежедневието, изпълнено с много задачи, често част от тях непосилни, не е лесна задача. За да се справим и за да бъдем ефективни на максимална степен, е необходимо да поддържаме тялото си здраво и в кондиция.

10. Киноа
Киноата съдържа всички аминокиселини от които се се нуждаем, за да се изграждат протеинови молекули. Зърната съдържат всичко – от кълнове до трици, като по този начин прибавят множество хранителни вещества и здравословни мазнини в състава си. Освен това, киноата лесно се прибавя към ястията. Опитайте я вместо бял ориз като гарнитура.

9. Семена от чиа
С високо съдържание на протеини и заредени с фибри и с омега-3 мастни киселини, семената от чиа са истинска бомба от хранителни вещества. Брашното, направено от тези вкусни семена, е чудесна добавка в полезните за диабетиците рецепти. Има доказателства, че семената от чиа помагат в намаляването на коремните тлъстини.

8. Канела
Изследванията показват, че дори само една чаена лъжичка канела на ден може значително да снижи нивата на глюкозата в кръвта на гладно и да повиши инсулиновата чувствителност. Има много начини за добавяне на повече канела към храната – в кафето, в закуската от овесени ядки с кисело мляко или върху пилето и рибата като подправка.

7. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо – съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.

6. Сьомга
Сьомгата е пълна с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които се свързват с понижения риск от внезапна смърт от сърдечна недостатъчност, от влошаване на паметта и болестта на Алцхаймер. Сьомгата е сред храните, които доказано контролират симптомите на различни заболявания – от депресия до артрит.

5. Бадеми
Бадемите са пълни със здравословни мононенаситени мазнини, а съдържат и протеини, фибри, калий и калций. Богати са и на витамин Е и помагат за понижаването на нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет и имат противоракови свойства.

4. Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, много хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Кафявият ориз съдържа много фибри, които способстват за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рака на правото черво, камъните в жлъчката, диабета и затлъстяването.

3. Кедрови ядки
Ценни носители на полезни вещества, витамини и минерали, семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора. А маслото на кедровите ядки е уникален продукт без аналог в природата, който многократно превъзхожда вкусовите и полезните свойства на зехтина.

2. Зелен чай
Неговите почти чудодейни свойства са обусловени от съдържанието на катехин – биологично активно вещество, което възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване. Стандартно се препоръчват до 4 чаши дневно.

1. Авокадо
Авокадо е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. То съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Богато е на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тъмната страна на Коко Шанел – какво не знаем за една от най-интересните жени на XX в.

изкуствен интелект

Психолог на изкуствения интелект – утопия? Не, професия на бъдещето