in

ЕхаЕха

От Шанхай до Ню Йорк за два часа

Свръхзвуков самолет
Снимки: YouTube

Китай се включва в надпреварата за пускане в експлоатация на свръхзвукови самолети, които ще позволяват на пътниците да пътуват до отдалечени точки изключително бързо.

Плановете на Space Transportation

Китайската компания Space Transportation, известна още като Beijing Lingkong Tianxing Technology, обяви, че иска да пусне свръхзвукови самолети в експлоатация до 2030г.

Space Transportation планира да разбработи самолети, които ще се движат със скорост близо 7000 километра в час и ще изминават разстоянието от Шанхай до Ню Йорк за два часа.

За сравнение, в момента полетите от Шанхай до Ню Йорк са с продължителност около 15 часа.

Скоростта

Скоростта, която свръхзвуковите самолети на китайската компания ще развиват, е около 3 пъти по-висока от скоростта, която англо-френският свръхзвуков самолет Конкорд развива. Конкорд се движи с 2179 км/час.

Ако Space Transportation успеят да създадат тези самолети, те ще се движат с около 1 миля в секунда, което превишава скоростта на звука около 5 пъти.

Самолетът

Китайската компания публукува видео, в което представя проекта за свръхзвуковия самолет. Във видеото се вижда, че новите самолети ще приличат по-скоро на космически ракети, отколкото на традиционни самолети, каквито сме свикнали да виждаме.

Самолетът има два огромни ракетни ускорителя, които са прикрепени към гигантско крило, наподобяващо парапланер. При излитане, самолетът се отделя от крилото и се издига през суборбиталното пространство. Крилото и ускорителите се връщат на площадката, а самолетът остава във въздуха и се обръща хоризонтално. По време на полета се движи хоризонтално, като обикновен самолет, след което отново се обръща верикално, за да кацне.

Макар че новите свръхзвукови самолети приличат на космически ракети, пътниците се качват на тях точно както на обикновен самолет, без скафандри и кислородни маски. Седалките също изглеждат много удобни и дори се завъртат при излитането и кацането на самолета, за да осигурят максимален комфорт на пътиците.

Подобно на самолетите, с които сме свикнали да пътуваме, свръхзвуковите самолети също имат прозорци, но едва ли е възможно човек да се наслаждава на гледките при тази висока скорост.

Вижте как ще изглежда свръхзвуковият самолет на китайската компания:

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Тайните за змейовете“ в българския фолклор

Жена 30

10 неща, които трябва да постигнете до 30-годишна възраст