in

Честваме Деня на християнското семейство – традиции и обичаи

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Православната църква чества днес празника Въведение Богородично, един от най-великите вселенски празници. Той е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

На този ден е прието цялото семейство да отиде на църква. Това трябва да напомни на родителите за духовните им задължения към децата. Именно те трябва дадат първите познания за Бог на своите деца и да възпитат в тях християнските добродетели. Вярващите приемат Светото причастие в православните храмове, за да имат сили за духовно спасение и борба срещу злото.

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането в Йерусалимския храм на 3-годишната Мария, бъдещата Божия майка. Тя била отведена до храма от всичките си близки, които я съпроводили през града със запалени свещи. Светата Дева се качила свободно по всички 15 стъпала и се спряла на най-горното.

След църква семейството трябва да се събере около трапезата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба и лакомства за децата, за да се заздравят връзките между членовете му, а след ядене, масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица да „хапне“ и да благослови дома.

Друго поверие, свързано с днешния ден, предсказва какво ще бъде времето през следващата година. Ако днес е топло и слънчево, се очаква люта зима, сухо лято и слаба реколта. Ако вали дъжд, зимата ще бъде снежна, лятото – дъждовно, а годината – плодородна.

Празникът съвпада и с Коледните пости. На постещите е разрешено да ядат риба. На този ден е строго забранено да се шие. Дните от 14 до 21 ноември са наричани още „Мратински нощи“, тъй като човек лесно може да се разболее през този период.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: victoriabeckham/instagram

10 модни урока от Виктория Бекъм

Чиа – суперхраната на бъдещето