in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Няколко сигнала, че ви липсва този важен витамин

Чувствате изстръпване и мравучкане в крайниците? Кожата ви е прекалено бледа? Трудно поддържате равновесие, особено в тъмното? Това може да са сериозни сигнали за дефицит на витамин В12, предупреждават лекари от британската болница в Унчестер, цитирани от британския вестник „Експрес”.

Този витамин играе жизненоважни роли в тялото като например производство на червени кръвни телца и укрепване на нерната система. Пониженото количество на червени кръвни телца от своя страна води до по-лошо снабдяване с кислород от белите дробове към останалите важни органи.

Витамин B12 има свойството да се съхранява в тялото дълги години. Това означава, че може да мине известно време, преди да успеете да забележите сигналите за неговата липса или дефицит. Дори и тогава тези сигнали ви се струват незначителни и мислите, че ще отминат. Затова мнозина ги пренебрегват, но те всъщност могат да предшестват сериозни, дори необратими болестни състояния.

Такъв сигнал, например, е запекът. Ако не ходите в тоалетната поне 3 пъти в седмицата, трябва сериозно да се замислите. Може също да почувствате стомашни болки или отпадналост. Причина за това състояние най-вероятно е вашият хранителен режим. Ако не приемате достатъчно фибри чрез плодове, зеленчуци и зърнени храни, които са източник на витамин B12, това може да отключи запек заедно с малкото движение и недостатъчния прием на вода.

Други симптоми за дефицит на витамин В12 могат да бъдат рязката загуба на тегло без промяна в хранителния режим, постоянното чувство за умора, мускулната слабост и проблемите с баланса и движението, особено в тъмното.

Депресията, загубата на памет и поведенческите проблеми, като бързи смени на настроението, също са сериозни сигнали за недостига му, защото витамин В12 е отговорен за поддържането на нервните клетки, мастните киселини и аминокиселините, както и за синтезирането на нови клетки.

Друг симптом може да бъде паренето и смъденето на езика, въпреки че не сте се изгаряли. Езикът може да изглежда ярко червен, лъскав, описва състоянието Medical News Today. Това може да доведе до трудно преглъщане. Тези симптоми се допълват от промяна във вкусовите усещания.

Ако забележите, че кожата ви е по-бледа от обикновено или сърцето ви бие по-ускорено, без видима причина като физическо натоварване, това също може да означава, че ви липсва Витамин B12.

Дефицитът на витамин В12 се установява лесно – чрез кръвен тест. Добре е да го направите колкото може по-скоро, след като забележите първите симптоми. Ако тестът подтвърди дефицит, трябва да започнете лечение възможно най-скоро. Някои от симптомите напълно изчезват след лечението, но други могат да нанесат трайни увреждания, ако не бъдат взети мерки.

Какво може да доведе до дефицит на витамин В12? Има две главни причини – анемията и начинът на хранене. Анемията кара вашата имунна система да атакува клетките в стомаха, произвеждащи протеин, който от своя страна подпомага абсорбирането на тази важен витамин.

Много хора развиват дефицит на витамин В12 в резултат на лошия начин на хранене. Според Националния институт за здраве във Великобритания хората, които се придържат към вегетарианска или веганска диета, са изложени на по-голям риск от дефицит на витамин B12, тъй като той присъства естествено в животински продукти като риба, месо, яйца и млечни произведения. Затова лекарите препоръчват тези хора да приемат повече зърнени храни, които поне отчасти могат да компенсират дефицита.

Особено внимателни трябва да бъдат жените около 60 години. Според учените те по-често са засегнати от проблема.

Loading

  • Консумирате ли риба поне веднъж седмично?

    fish

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Сиела

„Мечът на викингския крал“ от Тери Диъри

Малките истории „В пукнатините на канона“