in

Никулден е! Почитаме Свети Никола

На 6 декември честваме Никулден – един от най-важните правословни празници. Това е празникът на Свети Никола, а хиляди българи празнуват имен ден. През 2020 година, имениците в България са били 20 000, като най-често срещаното име е Николай, следвано от Никола и Николина.

Никулден е всенароден празник и празнуват всички хора, дори тези, които нямат именик в семейството. Почита се светецът Никола, който е покровител на моряците и рибарите.

Свети Николай Мирликийски е роден в град Патара. Според преданията, той вършел много добрини и избавял моряците от морските стихии. Също така помагал на бедните и страдащите.

Има различни легенди, свързани със светеца. Една от тях гласи, че Свети Никола плава на златен кораб и винаги пристига там, където имат нужда от него.

Според друга легенда, Свети Никола спасил моряци, като запушил дупка в лодката им с шаран, по време на силна морска буря.

Свети Никола умира през 342 г., а мощите му се пазят в Бари, Италия, където е изградена специална базилика, кръстена на името на светеца.

Свети Никола е един от най-почитаните светци. Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Никола, за да я пази от бурите и ветровете.

При морска буря, жените на рибарите излизали и потапяли иконата на светеца 3 пъти в морето, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

На Никулден моряците и рибарите не излизат в морето, защото се вярва, че светецът предизвиква бури и стихии.

На празничната трапеза задължително трябва да има риба с люспи. Най-често това е шаран. Всеки член на семейството си взима по една люспа от шарана и я носи в портмонето си до другата година, за да бъде то пълно с пари.

6-ти декември е и ден на банкерите и търговците, както и празник на град Бургас.

Имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Никол, Кольо и всички производни.

  • Имате ли именик в семейството?

    Снимка: Instagram
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да овладеем гнева към детето

10 мъжки часовника от 2021, които заслужават внимание