in

Никулден е! Почитаме Свети Никола

На 6 декември честваме Никулден – един от най-важните правословни празници. Това е празникът на Свети Никола, а хиляди българи празнуват имен ден. През 2020 година, имениците в България са били 20 000, като най-често срещаното име е Николай, следвано от Никола и Николина.

Никулден е всенароден празник и празнуват всички хора, дори тези, които нямат именик в семейството. Почита се светецът Никола, който е покровител на моряците и рибарите.

Свети Николай Мирликийски е роден в град Патара. Според преданията, той вършел много добрини и избавял моряците от морските стихии. Също така помагал на бедните и страдащите.

Има различни легенди, свързани със светеца. Една от тях гласи, че Свети Никола плава на златен кораб и винаги пристига там, където имат нужда от него.

Според друга легенда, Свети Никола спасил моряци, като запушил дупка в лодката им с шаран, по време на силна морска буря.

Свети Никола умира през 342 г., а мощите му се пазят в Бари, Италия, където е изградена специална базилика, кръстена на името на светеца.

Свети Никола е един от най-почитаните светци. Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Никола, за да я пази от бурите и ветровете.

При морска буря, жените на рибарите излизали и потапяли иконата на светеца 3 пъти в морето, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

На Никулден моряците и рибарите не излизат в морето, защото се вярва, че светецът предизвиква бури и стихии.

На празничната трапеза задължително трябва да има риба с люспи. Най-често това е шаран. Всеки член на семейството си взима по една люспа от шарана и я носи в портмонето си до другата година, за да бъде то пълно с пари.

6-ти декември е и ден на банкерите и търговците, както и празник на град Бургас.

Имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Никол, Кольо и всички производни.

Loading

  • Имате ли именик в семейството?

    Снимка: Instagram
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да овладеем гнева към детето

10 мъжки часовника от 2021, които заслужават внимание