in

Не спирайте да прегръщате децата си

Физическият контак между родителите и децата е много важен за тяхното развитие. Освен, че близкият контакт с детето намалява трвожността и успокоява болката, децата стават и по-умни. Това го доказват редица изследвания, направени през последните няколко години. Всяко дете трябва да знае, че е обичано от най-ранна детска възраст, дори когато не се държи според нашите очаквания.

Много често в ежедневието си чуваме съвети от роднини и приятели да оставим детето да поплаче, че ще го разглезим много, че ще му мине след малко и т.н. Да не гушкате вашето дете, когато то има нужда от вас, не го прави по-самостоятелно, а единственият резултат може да бъде повишаване на стрес хормона кортизол. Бебета имат огромна нужда от любов и плачът е техният начин да общуват с вас. Да гушнете бебето, когато плаче, не е разглезване. Не го оставяйте да плаче!Не пренебрегвайте нуждите на вашето дете, а отговорете на тях!

Колкото повече прегръщате децата си, толкова повече мозъкът се развива. Тази теза доказва изследване на учени от Охайо, които провели проучване между 125 деца, сред които имало и недоносени. Целта на проучването била да се определи ефектът, който физическият контакт има върху тях. Резултатите показали, че децата, които са по-привързани към майките си, имали по-активни мозъчни реакции. Липсата на близък контакт според учените е сигнал за бъдещи здравословни проблеми и трудности при ученето в следващите етапи от живота.

Друго изследване на учени от Университета на Британска Колумбия в Канада, установило, че гушкането на бебетата при хората променя техния епигеном, т.е. влияе им на молекулярно ниво. В проучването участвали 94 бебета, а родителите им били помолени да водят дневник за това колко често гушкат бебето си и какво е поведението му. Те открили, че има разлики в метилирането (епигенетичната възраст и развитие) на ДНК между децата, които били гушкани повече от майките си и тези, които били с по-ограничен контакт. Вторите показват по-бавно развитие, а това може да се отрази негативно върху цялостното състояние на детето.

Бебетата, които не получават достатъчно физическа близост от малки, стават по-стресирани в ранна детска възраст, показват още резултатите от проучването, публикувано в Science Alert. Четири години по-късно били взети ДНК проби на децата, за да се анализира специфична биохимическа модификация. Учените установили, че съществуват значителни разлики в тази модификация при бебета, които са имали редовен близък физически контакт и бебета, които не са получавали такъв. Разликите били в гените на децата, свързани с имунната и метаболитната система.

Затова не спорайте да гушкате децата си и да им показвате колко ги обичате. Физическата привързаност е жизненоважна за мозъка на детето и е хубаво то да я усеща често!

Loading

  • Смятате ли, че гушкането влияе положително върху развитието на детето?

    Happy loving family. Mother and child girl playing, kissing and hugging
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Чайната на ъгъла“ – роман, който лекува разбити сърца

Колко калории изгаряме при различните домакински задължения