in

Не спирайте да прегръщате децата си

Физическият контак между родителите и децата е много важен за тяхното развитие. Освен, че близкият контакт с детето намалява трвожността и успокоява болката, децата стават и по-умни. Това го доказват редица изследвания, направени през последните няколко години. Всяко дете трябва да знае, че е обичано от най-ранна детска възраст, дори когато не се държи според нашите очаквания.

Много често в ежедневието си чуваме съвети от роднини и приятели да оставим детето да поплаче, че ще го разглезим много, че ще му мине след малко и т.н. Да не гушкате вашето дете, когато то има нужда от вас, не го прави по-самостоятелно, а единственият резултат може да бъде повишаване на стрес хормона кортизол. Бебета имат огромна нужда от любов и плачът е техният начин да общуват с вас. Да гушнете бебето, когато плаче, не е разглезване. Не го оставяйте да плаче!Не пренебрегвайте нуждите на вашето дете, а отговорете на тях!

Колкото повече прегръщате децата си, толкова повече мозъкът се развива. Тази теза доказва изследване на учени от Охайо, които провели проучване между 125 деца, сред които имало и недоносени. Целта на проучването била да се определи ефектът, който физическият контакт има върху тях. Резултатите показали, че децата, които са по-привързани към майките си, имали по-активни мозъчни реакции. Липсата на близък контакт според учените е сигнал за бъдещи здравословни проблеми и трудности при ученето в следващите етапи от живота.

Друго изследване на учени от Университета на Британска Колумбия в Канада, установило, че гушкането на бебетата при хората променя техния епигеном, т.е. влияе им на молекулярно ниво. В проучването участвали 94 бебета, а родителите им били помолени да водят дневник за това колко често гушкат бебето си и какво е поведението му. Те открили, че има разлики в метилирането (епигенетичната възраст и развитие) на ДНК между децата, които били гушкани повече от майките си и тези, които били с по-ограничен контакт. Вторите показват по-бавно развитие, а това може да се отрази негативно върху цялостното състояние на детето.

Бебетата, които не получават достатъчно физическа близост от малки, стават по-стресирани в ранна детска възраст, показват още резултатите от проучването, публикувано в Science Alert. Четири години по-късно били взети ДНК проби на децата, за да се анализира специфична биохимическа модификация. Учените установили, че съществуват значителни разлики в тази модификация при бебета, които са имали редовен близък физически контакт и бебета, които не са получавали такъв. Разликите били в гените на децата, свързани с имунната и метаболитната система.

Затова не спорайте да гушкате децата си и да им показвате колко ги обичате. Физическата привързаност е жизненоважна за мозъка на детето и е хубаво то да я усеща често!

  • Смятате ли, че гушкането влияе положително върху развитието на детето?

    Happy loving family. Mother and child girl playing, kissing and hugging
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Чайната на ъгъла“ – роман, който лекува разбити сърца

Колко калории изгаряме при различните домакински задължения