in

Не подценявайте срока на годност на козметиката

Заредили сте се с най-скъпата и качествена козметика от преди пандемията? Жал ви е да я изхвърлите, въпреки че сте я отворили отдавна? Опитвате се да удължите годността й, като я затваряте добре? Грешка. Каквото и да правите, време е да се разделите безмилостно с продуктите, които имате преди повече от 6 месеца.

Пандемията се оказа по-дълга, отколкото нормалният живот на повечето козметични продукти. Това значи, че ако използвате очна линия или червило от 2019 г. е време да ги изхвърлите. Повечето козметични продукти имат срок на трайност между 6 месеца и 1 година. Дали да продължите да ги използвате, в някаква степен зависи от това как ги съхранявате. Но не само. На всеки козметичен продукт има иконка, която показва колко дълго може да се използва след отварянето – 6M, 12M или 24M, което означава 6,12 или 24 месеца.

Но някои козметични продукти имат и специален код, който показва кога изтичат срокът им, независимо от това кога са отворени. Номерата, поставени върху продукта, може би не означават нищо за нетренираното око, но не се притеснявайте. Неотдавна бе създаден козметичен калкулатор – www.checkcosmetic.net.  Достатъчно е да въведете марката на козметичния продукт и кода, и магическият калкулатор ще изчисли вместо вас кога трябва да се разделите със съответния крем или грим.

Имайте предвид, че течните продукти е по-вероятно да развият бактерии и плесени много по-бързо в сравнение със сухите, затова бъдете особено внимателни с тях, особено, ако ги слагате около очите си. Ако гримът е отворен преди повече от 6 месеца, е време да го хвърлите. Поставяйки потенциално патогенни продукти в близост до очите, можете да развиете конюнктивит, казва Елизабет Андерсен от Центъра за проучване на безопасността на продуктите от Мичиганския държавен университет.

Сенките и моливите за очи обикновено имат повече трайност от течните продукти и са годни между 1 и 2 години. Ако случайно сте прескочили този срок, поне опасността не е толкова голяма. „Лекото зачервяване на лицето е неприятен сигнал, но поне не е сериозна очна инфекция”, казва Андерсен.

Червилата имат по-дълъг живот и обикновено траят между 1 и 2 години. Това е защото устата ви е по подготвена за среща с различни бактерии, отколкото очите. Въпреки това, трябва да проверявате състоянието и миризмата на червилата и пудрите. Всяко нарушение в целостта или странният мирис са индикатори, че трябва да изхвърлите тези продукти, за да да не рискувате бактериална или гъбична инфекция.

Ако сте привърженици на природната козметика, трябва да сте още по-внимателни. Тя има значително по-кратък живот, защото към нея не се прибавят консерванти или подобрители, които типично трябва да удължат живота на козметичните продукти. Производителите на такава козметика твърдят, че използват натурални съставки, за да заместят подобрителите. Ако това наистина е така, годността й още повече намалява.

За препоръчване е натуралната козметика да се съхранява в хладилник и да се изхвърля по-често от останалите продукти. Това е съветът, който дава Андерсън и за останалата козметика – вашите продукти за красота ще траят по-дълго, ако ги съхранявате на правилното място. Много хора съхраняват тези продукти в банята, където е влажно и топло и бактериите се размножават по-лесно. Козметиката, съхранявана на хладно и сухо място, може да издържи по-дълго отколкото тази, съхранявана в банята. Затваряйте шишетата и капачките много добре, за да не позволите в тях да проникнат влага и прах.

И все пак тези съвети са валидни, когато няма пандемия. Ако сте боледували от COVID, разумно е да се предположи, че частици от вируса, са попаднали и в козметиката, която използвте. Затова е добре да изхвърлите червилата и продуктите за гримиране, балсамите и гланцовете за устни, както и околоочните кремове, които сте използвали по време на боледуването.

Loading

  • Следите ли срока на годност на козметичните продукти?

    Woman takes lipstick from shelf in cosmetics store
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да увеличите последователите си в Инстаграм

Разходка до водопад Полска Скакавица