in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко

„Небесни пасбища“- където живее Мечо Пух и има стълба към небето

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Има едно място, недалеч от София, на духовност и природна красота. Това е паркът „Небесните пасбища“, който вече повече от 10 години радва своите посетители. Намира се на около 70 км от София, до правешкото село Осиковица. До там се стига с желание и с доброта.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Семейство Ангелови превръща в парк наследствените 50 декара гора. Всеки може да му се радва само при едно условие – да почисти след себе си. Райското кътче се нарича „Небесни пасбища“, по едноименния роман на Джон Стайнбек. Село Осиковица е близо до Правец, на един час път от центъра на столицата.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

В родовия имот на доктор Васил Ангелов кипи живот от 400 години. Вместо да направят модерната заменка или да изсекат гората и да продадат дървесината, семейството я превръща в изключително приятно място за отдих и излет. При това – безплатно. Идеята е да върнат хората към живота. Да свалят омразата, злобата, завистта и страха от съзнанието на човека, която го прави болен и нещастен, особено през последните години.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

„Небесните пасбища“ пресъздава приказни светове. Човек може да се срещне с Мечо Пух, да се изкачи по стълбата към Рая, да пие чай в къщата на бабата на Червената шапчица и да мине по Седемте моста на любовта. Десетки масички и столчета са пръснати наоколо, има също люлки, различни старинни съдове, бъчви, герои от всякакви приказки, табели с древни философски мисли, кътчета, посветени на български творци и стрелки, отвеждащи в различни посоки. Това са само част от забавленията, които очакват посетителите.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Защото мястото не е случайно. Историята на този район е на повече от 2500 години и е осеян с тракийски светилища, много останали стени от храмовe и оброци. Навремето в Осиковица хората са смятали, че образованието е от изключителна важност, успели са да изградят цели 6 училища.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Село Осиковица се намира на територията на община Правец. Разположено е на главен път Е83 (старият път София – Варна). Магистрала Хемус минава на 1 км от селото. Природният парк се намира до една от махалите на село Осиковица – махала Видинци, на няколко километра от центъра на селото. Пътят до с. Осиковица е асфалтов, а от селото до парка – път с трошено-каменна настилка, и може да бъде достигнат с обикновен автомобил.

  • Посещавали ли сте природен парк „Небесни пасбища“?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 идеи за хелоуински костюми

Ешкол Нево пред Още.бг: Да влезеш в света на книга понякога е спасение