in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко

„Небесни пасбища“- където живее Мечо Пух и има стълба към небето

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Има едно място, недалеч от София, на духовност и природна красота. Това е паркът „Небесните пасбища“, който вече повече от 10 години радва своите посетители. Намира се на около 70 км от София, до правешкото село Осиковица. До там се стига с желание и с доброта.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Семейство Ангелови превръща в парк наследствените 50 декара гора. Всеки може да му се радва само при едно условие – да почисти след себе си. Райското кътче се нарича „Небесни пасбища“, по едноименния роман на Джон Стайнбек. Село Осиковица е близо до Правец, на един час път от центъра на столицата.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

В родовия имот на доктор Васил Ангелов кипи живот от 400 години. Вместо да направят модерната заменка или да изсекат гората и да продадат дървесината, семейството я превръща в изключително приятно място за отдих и излет. При това – безплатно. Идеята е да върнат хората към живота. Да свалят омразата, злобата, завистта и страха от съзнанието на човека, която го прави болен и нещастен, особено през последните години.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

„Небесните пасбища“ пресъздава приказни светове. Човек може да се срещне с Мечо Пух, да се изкачи по стълбата към Рая, да пие чай в къщата на бабата на Червената шапчица и да мине по Седемте моста на любовта. Десетки масички и столчета са пръснати наоколо, има също люлки, различни старинни съдове, бъчви, герои от всякакви приказки, табели с древни философски мисли, кътчета, посветени на български творци и стрелки, отвеждащи в различни посоки. Това са само част от забавленията, които очакват посетителите.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Защото мястото не е случайно. Историята на този район е на повече от 2500 години и е осеян с тракийски светилища, много останали стени от храмовe и оброци. Навремето в Осиковица хората са смятали, че образованието е от изключителна важност, успели са да изградят цели 6 училища.

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Село Осиковица се намира на територията на община Правец. Разположено е на главен път Е83 (старият път София – Варна). Магистрала Хемус минава на 1 км от селото. Природният парк се намира до една от махалите на село Осиковица – махала Видинци, на няколко километра от центъра на селото. Пътят до с. Осиковица е асфалтов, а от селото до парка – път с трошено-каменна настилка, и може да бъде достигнат с обикновен автомобил.

Loading

  • Посещавали ли сте природен парк „Небесни пасбища“?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 идеи за хелоуински костюми

Ешкол Нево пред Още.бг: Да влезеш в света на книга понякога е спасение