in

Наследниците на Оруел пускат „Джулия“ – преразказ за „1984“

Снимката е кадър от филма "1984"

Великата антиутопия „1984“ на Джордж Оруел ще преживее своеобразно завръщане догодина. Причината е, че фондацията на наследниците на великия писател е дала разрешение на писателката Сара Нюман да напише книга от името на Джулия – героиня от „1984“. У нас творбата ще излезе догодина, а авторските права вече са купени от издателство „Колибри“.

Книгата на Нюман ще бъде преразказ на случващото се от гледна точка на жената. Тя трябва да представи познатите ни събития от класиката на Оруел, но от позицията на любимата на главния герой Уинстън Смит – сътрудничката на министерството на истината Джулия. Читателят отново ще премине през същите събития от „1984“, този път трансформирани и допълнени от перспективата на Джулия, която схваща света на Океания много по-добре от Уинстън и като цяло е доволна от живота си.

Това е страхотна възможност за всички почитатели на Оруел да допълнят впечатленията си за света на най-култовата дистопия, писана някога. „Литературата е жив организъм, който се развива постоянно, а това, че един роман е устойчив на времето, говори и способността му да еволюира. „Джулия“ е нова глътка въздух за „1984“, убедени са издателите.

За автора:

Сандра Нюман е американска писателка, родена през 1965 г. Авторка е на 5 романа, сред които „The Country of Ice Cream Star“, „The Heavens“ и „The Men“. Именно след последната книга ще бъде публикувана и „Джулия“. В „The Men“ всички хора с Y хромозома изчезват от света. Това е най-новото от редица феминистки преразкази на класически истории – вече имаме версия на „Илиада“ от гледна точка на Бризеида, „Хамнет“ на Маги О’Фарел се фокусира върху живота на съпругата на Шекспир, а „Имената на жените“ от Джит Таил разказва историите на 15 жени, чийто живот се припокрива с този на Исус.

Прочетете още:

„1984“ и стряскащите пророчества на Оруел

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

заплетена коса, четка за коса, коса

Как да се справите със заплетената коса

емил димитров

Незабравимият Емил Димитров! Легендата трябваше днес да е на 82 г.