in

Нарцисът, хищникът, параноикът и емоционално нестабилната личност – профайлър от ФБР ни учи как да ги разпознаваме

Опасните личности са не само във филмите и вестникарските заглавия – има ги и около вас. Зад всеки коментиран в медиите случай на крайно насилие се крият много опасни ситуации, за които не се говори, но в които може да се озовем по всяко време. Как да разпознаете онези, които могат не само да ви наранят физически, но и да съсипват живота ви непрестанно, ден след ден – побъркващите колеги, откачените роднини, съседите насилници, привидно чаровните непознати или гаджето от ада?

Бившият профайлър от ФБР Джо Наваро учи как да идентифицираме четирите най-разпространени типа опасни личности (нарцисистът, хищникът, параноикът и емоционално нестабилната личност) и да преценяваме доколко сме уязвими от всеки един от тях. Това се случва в „Опасните личности“. Тази изключително полезна книга буквално може да спаси живота ви: тя ще ви научи на конкретни знания и умения, за да сте в състояние да се защитите, преди да се озовете в новините като поредната жертва.

Джо Наваро, който е американски писател, публичен лектор и бивш агент и ръководител на Федералното бюро за разследване (ФБР) и специализира в областта на невербалната комуникация и езика на тялото, е автор на многобройни книги, включително „Какво казва тялото“, „Опасните личности“ и „По-красноречиво от думите“.

Бъдещият писател се премества в САЩ на 8-годишна възраст със семейството си малко след нашествието в Залива на прасетата, в Куба. След като завършва бакалавър и магистър по изкуство в международните отношения, Джо работи като специален агент и надзорен орган на ФБР в областта на контраразузнаването и поведенческата оценка в продължение на 25 години. Той е един от основателите на елитната програма за поведенчески анализ на ФБР и служи също като командващ екипа на SWAT.

След като се оттегля от ФБР, Наваро започва са пише книги и лекции, за да сподели знанията си за човешкото поведение. Чете лекции пред различни университети, включително в Харвардското бизнес училище. От 2003 г. насам е консултант към държавните отдели и е сътрудник на Института за междуправителствени изследвания.

Ето какво пише в книгата Джо Наваро:

„Опасните личности са навсякъде около нас. Те може да са ваши съседи, приятели, шефът ви, човекът, с когото ще излезете, съпрузи, роднини или родители. Те може да са обществени водачи или професионалисти, отговарящи за образованието, парите, здравето или безопасността ви – и по тази причина трябва да сте особено бдителни.

Злото, престъпленията и страданията ни връхлитат по много начини и рядко развяват знаме или бият барабана, за да кажат: „Подготви се, идвам!“ Всъщност от собствения си опит като специален агент на ФБР знам, че престъпниците са невероятно добри в това да се промъкнат наблизо, за да могат да се възползват от нас.

Не искам да ви плаша. Но не искам да се превърнете в жертва. Не искам да минете през това, на което съм ставал свидетел и което са изстрадали толкова много хора. Искам да живеете щастлив, смислен живот. Но знам, че наоколо има опасни хора, винаги готови да ви тормозят или да ви отнемат нещо, което е ценно за вас. Ако се съмнявате, просто прочетете вестника и ще разберете, че трябва да сте подготвени.

Човек, който се е превърнал в жертва, впоследствие неизменно си задава въпроса: „Как можа да ми се случи това? Защо не забелязах знаците?“ Всички преживяваме такива неща, включително и аз. Всички сме много мъдри със задна дата, но ни е трудно да провидим отрано възможни бъдещи събития. Никой не ни е казал за какво да внимаваме. Ние, хората, които работим с криминални случаи, знаем, че винаги има личностни черти или поведенчески признаци, които казват на информирания човек: „Тук има проблем, бъди внимателен, пази се или се спасявай“ – но хората или не са ги разпознали, или са избрали да ги игнорират.

Именно тук на помощ идва „Опасните личности“. Искам да ви помогна да сте подготвени, когато някой се опита да се възползва от вас или да ви нарани. Сигурността ни е наша лична отговорност. Тя не може да бъде прехвърляна на други, а ако се опитаме да го направим, ще останем разочаровани. Полицейските управления са пословично претоварени, психиатричните клиники са препълнени, съдилищата все още оставят твърде много хора да се измъкнат и както вече споменах, по-голямата част от тези, които причиняват злини, рядко биват заловени. Така че нашата безопасност зависи от нас самите.

Искам да споделя тази информация с вас, защото нямаме на свое разположение експерти по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, към които да се обърнем и да ги попитаме: „Мислиш ли, че той е опасен?“, „Мога ли да й се доверя да гледа детето ми?“, „Да инвестирам ли заедно с него?“, „Да я приема ли за съквартирантка?“, „Този мениджър има ли капацитета да управлява компанията ми?“, „Мога ли да го доведа вкъщи и да му позволя да остане през нощта?“ За тези решения сме отговорни ние, но малцина от нас са подготвени да преценяват другите правилно, за да си отговорят на тези въпроси. Ако не съумеем да си отговорим днес, може да открием тъжния отговор на заглавната страница на утрешния вестник.

Бенджамин Франклин го е казал най-добре: „Инвестицията в знания винаги носи най-добрата лихва“. Мога да добавя само, че инвестицията в този вид знания може да ви спаси живота“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Историята на Земята в рими

Гръцка храна

Пет фактора, които контролират здравето ни