in

ЕхаЕха ЯдосанЯдосан

Наклонената кула в Пиза – история за една грешка

пиза, италия

Истината е, че за повечето туристи това е просто „Наклонената кула“, а само малцина обръщат внимание на факта, че постройката е всъщност камбанария към катедралата на Пиза. До нея се намират Площадът на чудесата, кръщелно и гробище, чиято основа е пръст от хълма Голгота в Йерусалим. С други думи, намирате се на свещена земя.

пиза

Причината една от хилядите камбанарии в Италия да стане световноизвестна е една дребна подробност, пропусната от инженерите й – под основите й има нестабилни земни пластове, които започват да поддават още при завършването на втория етаж. Оттам нагоре нещата започват да стават все по-зле и по-зле.

Започната през 1173 и завършена чак през 1372 г., кулата е строена на няколко пъти, тъй като през 199-те години на нейното издигане избухват войни и революции. Според учените спирането на строителството е довело до слягане на пластовете под основите на кулата и е причина тя да не се е сринала още в онези времена.

пиза, кула

Досега не са намерени категорични доказателства за това кой е авторът на първоначалния проект на постройката, но през вековете по нейното укрепване са работили едни от най-големите имена в Италия.

Цялата статия прочетете ТУК

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1.8k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пи, 3.14

Как числото Пи бе почти променено на 3,2

хелоуин

10 любопитни факта за Хелоуин, които не знаете