in

Най-честите грешки, които допускаме в кухнята

Объркване на пропорциите, погрешно прочетени рецепти, неправилно миене – тези навици в кухнята могат да доведат до куп проблеми. Докато някои водят само до лош резултат, заради невнимание или ленност, други могат да се окажат дори опасни и трябва да бъдат избягвани на всяка цена. Какво да правим, за да не допускаме някои от най-честите грешки, свързани с готвенето и кухнята?

 

1. Четете внимателно рецептите

Набавили сте всички продукти за специалитета, който искате да опитате, започвате да следвате описаните стъпки и изведнъж осъзнавате, че е трябвало да мариновате месото поне два часа по-рано, ако не и една нощ. Нямате шанс да импровизирате, особено ако очаквате гости и не можете да отлагате вечерята с часове. Затова, преди да се заемете с някоя нова рецепта, прочетете не само какви продукти са ви необходими, но и стъпките, които трябва да направите, за да не бъдете неприятно изненадани и да можете да планирате времето си по-добре.

2. Не отваряйте вратата на фурната по време на готвенето

Нетърпението е причина за много кошмари в кухнята. Особено, ако става дума за определена температура на готвене и печене. Естествено е да искате да наблюдавате как се надига вашият кейк, но всеки път, когато отваряте вратата на фурната, тя се охлажда и отнема време да възвърне температурата си. Отварянето на домакинските уреди по време на готвене не е ефективно и удължава времето за приготвяне. Но не само – много печива като пайове и хляб няма да станат пухкави. За щастие и очевидно не случайно практични дизайнери – най-вероятно с опит на кулинари – са измислили фурни със стъклени врати и теднжери със стъклени капаци.

3. Нагрейте достатъчно тигана, преди поставянето на стековете

Горещият тиган запечатва месото, карамелизира го и му придава добра златиста коричка. Това е важно не само за добрия вид, но и за добрия вкус. Ако не нагреете тигана достатъчно, ще загубите този потенциал. Това важи не само за стековете, но и за омлета! Никога не поставяте продукти за готвене в студен тиган.

4. Не препълвайте тенджерите

Това важи и за обикновените тигани, и за тези тип „уок”. Когато препълвате тигана, не всички продукти се готвят еднакво от всички страни. Тогава не само остават с различен цвят, но се готвят в различна степен. Някои от продуктите дори не докосват дъното и могат да останат сурови. Други не могат да поемат от собствения си сос или дъха на подправките.

5. Внимавайте с количествата

„Малко от това” и „малко от онова” може да е добър подход за приготвянето на някои ястия, но за други – особено за печивата, може да доведе до пълен провал. Много от рецептите са опитвани поне по 3 пъти, преди да бъдат публикувани. Тъкмо за това те няма да „работят”, ако не спазите пропорциите. Приготвянето на печива е специфично знание и умение, защото съставките си взаимодействат една с друга, за да се получи перфектната комбинация.

6. Не използвайте кипяща вода за кафе и чай

Малко известно е, че не е добре да се използва кипяща вода за приготвяне на чай или кафе. Врящата вода ще попари нежните листа на чая и ще го направи горчив или безвкусен. Националната кафе асоциация в САЩ съветва да се използва вода с температура 90-96 градуса по Целзий за приготвяне на кафе и чай.

7. Спазвайте броя и вида на подправките

Много често по една или друга причина сме склонни да намаляваме количеството и броя на подправките. Не става въпрос само за солта и пипера. Подправките, които са препоръчани, са изпитани от авторите на рецептите. Те дават баланс на храната. Много често някоя рецепта търпи провал, само защото начинаещият майстор готвач си е „спестил” някоя от препоръчаните подправки.

8. Не печете на открит огън

Когато най-после барбекюто е готово, ние сме свръхентусиазирани да сложим месото веднага, още преди да е изгаснал огънят. Не правете това! Ще получите много по-добри резултати, ако изчакате загасянето на пламъка и печете само върху жаравата.

9. Месото не се мие

Миенето на суровото месо е старомоден обичай, наследен от нашите баби, които смятаха, че така ще се предпазят от разпространениета на бактерии. Точно орбатното – според модерните схващания миенето на месото ще разпространи бактериите из цялата кухня, мивката, дрехите и приборите. Затова здравните специалисти съветват да избягвате да правите това.

10. Не хвърляйте годна храна

Ако сте се вглеждали в малките надписи по етикетите на продуктите, ще видите най-често две формулировки – „най-добро преди” и „използвай до”. Първият е по-скоро насока, докато другият наистина трябва да заостри вниманието ви. Спкойно можете да използвате храна, дори когато е преминала срока, посочен с израза „най-добра преди”. Има много идеи как да употребите стар хляб или козунак, как да освежите повехнали краставици и т.н. – все  продукти, които иначе ще хвърлите на боклука.

11. Опитвайте храната по време на готвене

По различни причини мнозина не обичат да пробват храната, докато готвят. Как обаче ще узнаете дали ястието е готово, или сосът не се нуждае от повече подправки? Това е особено валидно, когато готвите по рецепти, които са нови. Не облизвайте лъжицата! Този навик може да е добър, ако готвите за себе си, но не и когато приготвяте храна за семейството си, или за други хора – особено по време на сегашната ковид пандемия. Ако искате да опитате ястието, използвайте чаена лъжичка и веднага след това я измийте.

12. Не ползвайте стари подправки

Всички имаме бурканчета с подправки, които не използваме всеки ден. Това означава, че когато посегнем към тях, те може да не са в най-добро състояние. Затова, ако в бурканчето намерим засъхнала бучка, или изскочат мушици – изхвърлете съдържанието. Когато можете използвайте свежи подправки. Купувайте оптимални количества, за да хвърляте подправки и да имате добри резултати.

13. Зехтин за пържене и печене? Грешка!

Зехтинът има по-ниска точка на кипене от другите видове олио. Той може да е подходящ за салати, но е безполезен и даже вреден за пържене и печене във фурната на висока температура. За тази цел използвайте мазнини с висока точка на кипене, каквито са слънчогледовото олио и това от гроздови семки.

14. Оставете месото „да отдъхне” преди сервиране

Вече знаете, че нетърпението е лош съветник в кухнята. Това се отнася и за сервирането на месото. За по-добър вкус, дръпнете месото от фурната, когато е сготвено, покрийте го с тънко фолио и го оставете да почине десетина минути. За това време неговите собствени сокове ще се разпространят равномерно, а стековете, които са средно изпечени, няма да кървят при рязане, когато са поднесени в чинията.

15. Не използвайте тъпи ножове

Тъпите ножове изискват не само повече усилия при използване, но могат да навредят на качеството и вида на храната. Това е валидно особено за салатите, хляба и някои видове кашкавал. Дори да се страхувате, че може да се нараните, трябва да знаете, че острите ножове са по-безопасни, тъй като можете да ги контролирате при ползване и да отрежете много по-лесно това, което искате.

16. Използвайте правилния нож

Една от големите грешки при домашното готвене е да използваме един и същ нож за всичко. Малките назъбени ножове са много добри за рязане на плодове, защото така се намалява изтичането на сок. Ножовете със заострен край са подходящи за белене и премахване на семки. А големият остър нож ”на шефа” трябва да се ползва само за месо.

17. Умерено с разбъркването

Вече е ясно – продуктите в тенджерата или тигана трябва да докосват дъното, за да придобият приятен цвят и да се сготвят добре. Но прекаленото и много често разбъркване може да ги превърне в безформена маса. Затова оставете съставките да се опържат или изпекат, а после ги разбъркайте внимателно в отделен съд. Опитните домакини бъркат, като поставят тенджерата или тигана под ъгъл, повдигайки от едната страна.

18. Не гответе месо, извадено току-що от хладилника

Майсторите готвачи съветват да  извадите месото от хладилника поне половин час по-рано, за достигне стайна температура. Иначе рискувате да изгори отвън, а отвътре да остане сурово.

19. Използвайте различни дъски за рязане

Не използвайте едни и същи дъски за рязане на месо и зеленчуци. Суровото месо е една от главните причини за хранителни отравяния. За да намалите този риск, е добре да ползвате различни дъски и ножове за месо и зеленчуци. Ако това е невъзможно, бъдете сигурни, че сте почистили ножа и дъската много добре, след като сте ги ползвали за рязане на месо.

20. Покривайте продуктите в хладилника

Понякога бързаме или няма с какво да покрием продуктите, които поставяме в хладилника. Грешка! С течение на времето това не само ще създаде неприятна миризма в домашния охладител, но и ще помогне за разпространение на бактерии в него. Не е нужно да харчите пари за покривно фолио. Достатъчно е да поставите чиния върху купите или да пъхнете съдовете в найлонов плик.

21. Почиствайте повърхностите след готвене

Това е необходимо не само заради естетиката, но и заради хигиената в кухнята. Особено важно е да го направите веднага, след като сте готвили сурово месо. Това ще спре разпространението на бактерии. Не допускайте трохи, захар и други дребни остатъци от храна да попаднат в шкафовете ви. Те могат да привлекат мравки или хлебарки, които разнасят болести.

22. Сменяйте гъбите и попивателните кърпи редовно

Не чакайте да замиришат, за да го направите. Тогава те вече са разпространили бактериите из цялата ви кухня. Препоръчително е гъбите да се сменят всяка седмица, дори да ви изглежат като нови.

23. Не мийте незагарящи съдове в миална машина

Високата температура и силните химикали, които се използват за миене могат да се отразят зле на незалепващите покрития и да започнат постепенно да ги рушат. Мийте тези съдове на ръка, а остатъците от храна по дъното, премахнете леко с дървена шпатула.

Loading

  • Случва ли ви се да допускате някои от тези грешки?

    Споделете вашето мнение с нас

    • Yes
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изкуство по време на пандемия с Хубен Черкелов

Наддаване за имот – новата мода при брокерите