in

Най-тихото място в света

Най-тихата стая
Снимка: Instagram

Ако сте гледали филма „Нито звук“, вероятно сте се замисляли как би изглеждал животът в пълна тишина. Оказва се, че всъщност съществува такова място в реалността.

В лабораториите Орфилд в Минесота има безехогенна камера, която е най-тихото място в света.

Най-тихото място в света привлича вниманието на журналисти, режисьори и хора от цял свят, които искат да разкажат историята на тишината.

Колко тихо е всъщност?

За да можете по-добре да си представите колко тихо е в тази зала, ще използваме цифри. Фоновият шум в камерата има отрицателна стойност. Обикновено е -13 dBA, а на моменти достига и -22 dBA.

За сравнение, фоновият шум в един обикновен град е около 70-110 dBA, а в селата обикновено е около 60 dBA.

Стените на помещението са покрити с акустични платформи от стъклопласт с дебелина един метър, а самите стени са от стомана и бетон с дебелина 30 сантиметра.

Основателят на лабораторията Стивън Орфийлд казва:

„Предизвикваме хората да седят в камерата на тъмно, тъй като когато едното сетиво не работи, другото се изостря. Колкото по-тиха е стаята, толкова повече неща чувате. Ще чуете как сърцето ви бие, ще чувате белите си дробове, ще чуете и стомаха си.“

Престоят в най-тихата стая е предизвикателство

В тази камера е толкова тихо, че човек не може да остане особено дълго в нея. Движението е почти невъзможно, тъй като хората се ориентират по звуците. Поради тази причина хората обикновено седят, когато са вътре, тъй като запазването на равновесие е трудна задача. Когато е тихо, човек просто няма достатъчно информация, за да се ориентира.

Всички тези неща се отнасят за обикновените хора. Хората с аутизъм, тези с нарушен слух и хората с високи нива на безпокойство всъщност се чувстват доста добре в тази лаборатория.

Предназначение

Въпреки че има хора, които имат възможността да посетят стаята, просто за да усетят тишината, лабораторията си има предназначение. Идеята на най-тихата стая е в нея да се тестват различни продукти. Компаниите тестват колко шумни са техните продукти.

В най-тихата стая се тестват различни електроуреди, медицински устройства, слухови апарати, различни автомобилни части, както и врати (тества се колко шумно се затварят вратите).

Освен за провеждане на тестове на различни продукти, лабораторията в Минесота се използва и за обучение на астронавтите, тъй като тишината в космоса е нещо, към което човек трудно се адаптира.

Лабораторията държи световния рекорд на Гинес за най-тихото място в света, а най-дългият период от време, прекаран в стаята, е 45 минути. Основателят на камерата, Стивън Орфийлд, е прекарал само 30 минути вътре.

  • Искате ли да влезете в най-тихата стая в света?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

микровълнова

Микровълновата печка е създадена случайно

Ясмин Леви – жената, за която тъгата е дар