in

Най-тихото място в света

Най-тихата стая
Снимка: Instagram

Ако сте гледали филма „Нито звук“, вероятно сте се замисляли как би изглеждал животът в пълна тишина. Оказва се, че всъщност съществува такова място в реалността.

В лабораториите Орфилд в Минесота има безехогенна камера, която е най-тихото място в света.

Най-тихото място в света привлича вниманието на журналисти, режисьори и хора от цял свят, които искат да разкажат историята на тишината.

Колко тихо е всъщност?

За да можете по-добре да си представите колко тихо е в тази зала, ще използваме цифри. Фоновият шум в камерата има отрицателна стойност. Обикновено е -13 dBA, а на моменти достига и -22 dBA.

За сравнение, фоновият шум в един обикновен град е около 70-110 dBA, а в селата обикновено е около 60 dBA.

Стените на помещението са покрити с акустични платформи от стъклопласт с дебелина един метър, а самите стени са от стомана и бетон с дебелина 30 сантиметра.

Основателят на лабораторията Стивън Орфийлд казва:

„Предизвикваме хората да седят в камерата на тъмно, тъй като когато едното сетиво не работи, другото се изостря. Колкото по-тиха е стаята, толкова повече неща чувате. Ще чуете как сърцето ви бие, ще чувате белите си дробове, ще чуете и стомаха си.“

Престоят в най-тихата стая е предизвикателство

В тази камера е толкова тихо, че човек не може да остане особено дълго в нея. Движението е почти невъзможно, тъй като хората се ориентират по звуците. Поради тази причина хората обикновено седят, когато са вътре, тъй като запазването на равновесие е трудна задача. Когато е тихо, човек просто няма достатъчно информация, за да се ориентира.

Всички тези неща се отнасят за обикновените хора. Хората с аутизъм, тези с нарушен слух и хората с високи нива на безпокойство всъщност се чувстват доста добре в тази лаборатория.

Предназначение

Въпреки че има хора, които имат възможността да посетят стаята, просто за да усетят тишината, лабораторията си има предназначение. Идеята на най-тихата стая е в нея да се тестват различни продукти. Компаниите тестват колко шумни са техните продукти.

В най-тихата стая се тестват различни електроуреди, медицински устройства, слухови апарати, различни автомобилни части, както и врати (тества се колко шумно се затварят вратите).

Освен за провеждане на тестове на различни продукти, лабораторията в Минесота се използва и за обучение на астронавтите, тъй като тишината в космоса е нещо, към което човек трудно се адаптира.

Лабораторията държи световния рекорд на Гинес за най-тихото място в света, а най-дългият период от време, прекаран в стаята, е 45 минути. Основателят на камерата, Стивън Орфийлд, е прекарал само 30 минути вътре.

Loading

  • Искате ли да влезете в най-тихата стая в света?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

микровълнова

Микровълновата печка е създадена случайно

Ясмин Леви – жената, за която тъгата е дар