in

ПлачиПлачи ОМГОМГ ЯдосанЯдосан

Най-странните забрани в Северна Корея

Северна Корея е изолирана държава, която живее по собствени правила. Тоталитарният режим налага редица ограничения за своите граждани, някои от които ще ви се сторят безумни. Целта е да се ограничи външното влияние. Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и правителството контролират всичко в живота на хората, а извън страната информацията за Северна Корея е изключително оскъдна. Вижте някои от най-странните забрани:

1. Забранено е носенето на сини дънки

Колкото и странно да ви се струва, тази забрана наистина съществува. Сините дънки са мит за севернокорейците. Според управляващите те са символ на световния империализъм. Разрешено е носенето само на черни дънки. Ако сте турист в КНДР, може да носите сини дънки, но не и да посещавате мемориалите на Ким Ир Сен или Ким Чен Ир.

Лидерът Ким Чен Ун през 2016 г. забрани и носенето на дрехи, типични за Западния свят. Забранена е и продажбата на дрехи и аксесоари на световни брандове като Prada, Versace, Gucci и други.

2. Чужденците нямат право да използват местната валута

Националната валута на севернокорейците е забранена за туристите. Те могат да плащат в магазините в евро, южнокорейски вон, юан и щатски долари.

3. Туристите не могат да пазаруват от магазините, в които пазарува местното население

Ако пътувате в Северна Корея, трябва да сте наясно, че нямате право да влизате в магазините, предназначени за местните жители на комунистическата държава.

4. Севернокорейците нямат достъп до Wi-Fi

Wifi router on a table smart connection

Жителите на Северна Корея нямат достъп до Wi-Fi и световната мрежа. Те са напълно изолирани от света. Имат собствен интернет „Kwangmyong“, който позволява влизането в не повече от 5000 сайта, но само за определени хора, които са на високи постове в държавата. Жителите нямат мобилен интернет, а таблетите, които се произвеждат в страната, нямат bluetooth, нито wi-fi модули.

5. Цените на автомобилите са космически и е почти невъзможно да си купите кола

Притежаването на собствен автомобил в КНДР е изключителен лукс. Само най-богатите и влиятелни хора в държавата могат да си позволят да имат кола. Също така е невъзможно да видите по пътищата на страната спортна кола заради въведените санкции от ЕС през 2013 г. и забраната за внос на луксозни стоки в Северна Корея.

6. Местните жители нямат топла вода в домовете си, както и душове

Невероятно, но факт. Местното население няма топла вода вкъщи, нито душове. Хората посещават обществени бани. Интересен факт е, че нямат и централно отопление и масово населението се отоплява на печки на дърва, дори и в столицата Пхенян.

7. Не можете да си купите имот в Северна Корея

Имотите в Северна Корея се предоставят само и единствено от правителството на страната. Те не са пуснати свободно на пазара. Жителите нямат право да се преместят да живеят в столицата Пхенян, ако живеят в провинцията. Това става само при заслуги, определени отново от правителството.

8. Забранено е на жителите да пътуват в чужбина

Севернокорейците нямат право да напускат страната си, дори само за почивка. Пътуванията са строго ограничени и дори ако искат да посетят роднини или близки в друг град или село в страната, трябва разрешение за това.

9. Забранено е да смениш цвета на косата си

В Северна Корея нямаш право да сменяш цвета на косата си. Истинско предизвикателство е да си намериш там боя за коса. Също така Ким Чен Ун разрешава само 18 вида прически за жените и 15 за мъжете.

10. Забранено е да се празнува Коледа

Преди повече от 70 години в КНДР има въведена забрана за празнуване на Коледа. Причината е, че те са атеисти. Ако някой севернокорец е хванат, че празнува най-светлия християнски празник, дори може да бъде осъден на смърт.

11. Забранено е използването на дамски превръзки

Строго забранена е употребата на дамски превръзки и тампони в КНДР. Вместо тях, жените си купуват памучни кърпи за многократна употреба или използват подръчни средства.

12. Забранени са продуктите на Apple и Coca Cola

Северна Корея е единствената държава в света, която не предлага продуктите на Coca Cola в магазините си. В някои от луксозните местни ресторанти обаче се предлага напитка в подобен цвят с бял етикет, за която се предполага, че е местният вариант. Също така е невъзможно в комунистическата държава да си закупите продукти на технологичния гигант Apple. Страната произвежда собствена марка таблет, за която правителството твърди, че е по-добър от западните модели.

Loading

  • Бихте ли искали да живеете в страна като Северна Корея?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

House of Gucci – какво прави едно семейство за власт и пари

Цвети Радойчева: Щастието е заразно