in

ПлачиПлачи

Най-странните забрани в Северна Корея

Северна Корея е изолирана държава, която живее по собствени правила. Тоталитарният режим налага редица ограничения за своите граждани, някои от които ще ви се сторят безумни. Целта е да се ограничи външното влияние. Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и правителството контролират всичко в живота на хората, а извън страната информацията за Северна Корея е изключително оскъдна. Вижте някои от най-странните забрани:

1. Забранено е носенето на сини дънки

Колкото и странно да ви се струва, тази забрана наистина съществува. Сините дънки са мит за севернокорейците. Според управляващите те са символ на световния империализъм. Разрешено е носенето само на черни дънки. Ако сте турист в КНДР, може да носите сини дънки, но не и да посещавате мемориалите на Ким Ир Сен или Ким Чен Ир.

Лидерът Ким Чен Ун през 2016 г. забрани и носенето на дрехи, типични за Западния свят. Забранена е и продажбата на дрехи и аксесоари на световни брандове като Prada, Versace, Gucci и други.

2. Чужденците нямат право да използват местната валута

Националната валута на севернокорейците е забранена за туристите. Те могат да плащат в магазините в евро, южнокорейски вон, юан и щатски долари.

3. Туристите не могат да пазаруват от магазините, в които пазарува местното население

Ако пътувате в Северна Корея, трябва да сте наясно, че нямате право да влизате в магазините, предназначени за местните жители на комунистическата държава.

4. Севернокорейците нямат достъп до Wi-Fi

Wifi router on a table smart connection

Жителите на Северна Корея нямат достъп до Wi-Fi и световната мрежа. Те са напълно изолирани от света. Имат собствен интернет „Kwangmyong“, който позволява влизането в не повече от 5000 сайта, но само за определени хора, които са на високи постове в държавата. Жителите нямат мобилен интернет, а таблетите, които се произвеждат в страната, нямат bluetooth, нито wi-fi модули.

5. Цените на автомобилите са космически и е почти невъзможно да си купите кола

Притежаването на собствен автомобил в КНДР е изключителен лукс. Само най-богатите и влиятелни хора в държавата могат да си позволят да имат кола. Също така е невъзможно да видите по пътищата на страната спортна кола заради въведените санкции от ЕС през 2013 г. и забраната за внос на луксозни стоки в Северна Корея.

6. Местните жители нямат топла вода в домовете си, както и душове

Невероятно, но факт. Местното население няма топла вода вкъщи, нито душове. Хората посещават обществени бани. Интересен факт е, че нямат и централно отопление и масово населението се отоплява на печки на дърва, дори и в столицата Пхенян.

7. Не можете да си купите имот в Северна Корея

Имотите в Северна Корея се предоставят само и единствено от правителството на страната. Те не са пуснати свободно на пазара. Жителите нямат право да се преместят да живеят в столицата Пхенян, ако живеят в провинцията. Това става само при заслуги, определени отново от правителството.

8. Забранено е на жителите да пътуват в чужбина

Севернокорейците нямат право да напускат страната си, дори само за почивка. Пътуванията са строго ограничени и дори ако искат да посетят роднини или близки в друг град или село в страната, трябва разрешение за това.

9. Забранено е да смениш цвета на косата си

В Северна Корея нямаш право да сменяш цвета на косата си. Истинско предизвикателство е да си намериш там боя за коса. Също така Ким Чен Ун разрешава само 18 вида прически за жените и 15 за мъжете.

10. Забранено е да се празнува Коледа

Преди повече от 70 години в КНДР има въведена забрана за празнуване на Коледа. Причината е, че те са атеисти. Ако някой севернокорец е хванат, че празнува най-светлия християнски празник, дори може да бъде осъден на смърт.

11. Забранено е използването на дамски превръзки

Строго забранена е употребата на дамски превръзки и тампони в КНДР. Вместо тях, жените си купуват памучни кърпи за многократна употреба или използват подръчни средства.

12. Забранени са продуктите на Apple и Coca Cola

Северна Корея е единствената държава в света, която не предлага продуктите на Coca Cola в магазините си. В някои от луксозните местни ресторанти обаче се предлага напитка в подобен цвят с бял етикет, за която се предполага, че е местният вариант. Също така е невъзможно в комунистическата държава да си закупите продукти на технологичния гигант Apple. Страната произвежда собствена марка таблет, за която правителството твърди, че е по-добър от западните модели.

  • Бихте ли искали да живеете в страна като Северна Корея?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

House of Gucci – какво прави едно семейство за власт и пари

Цвети Радойчева: Щастието е заразно