in

Най-скъпото хоби на кралица Елизабет

Колекциониране на марки
Снимка: Facebook/The Royal Family

Кралското семейство е известно със своите странни и прекрасни навици и хобита, като някои от тях имат дълга история назад във времето.

Подобно на всичко останало в живота им, хобитата на членовете на кралското семейство са доста интересни и луксозни. Някои от тях играят поло, други ловуват фазани, а трети се разнообразяват като карат карети.

Освен необичайните хобита, които повечето обикновени хора не могат да си позволят да практикуват, кралските особи се занимават и със съвсем нормални неща, които са много популярни.

Едно от хобитата на самата кралица Елизабет е доста обикновено, но пък има дълга история и е наследство на кралицата от предишните поколения – колекционирането на марки. Събирането на марки било хобито на много кралски особи през вековете. Колкото и просто да звучи, колекцията от марки на кралското семейство не е обикновена – тя се оценява на 10 милиона паунда.

Историята на колекцията

Колекцията от марки, която се предава от поколение на поколение, е създадена от сина на кралица Виктория принц Алфред през далечната 1864 година.

Кралица Елизабет е петият собственик на Кралската филателна колекция.

Колекция марки
Снимка: Facebook/The Royal Family

Принц Алфред продал колекцията на брат си, бъдещият крал Едуард VII, който от своя страна я дал на сина си, крал Джордж V. Впоследствие тя се предава на крал Джордж VI и накрая на кралицата.

За първи път марките влизат в обращение на 6 май 1840 г. по време на ранното управление на кралица Виктория. Тогава изпращането на писмо с тегло под 15 грама струвало само едно пени.

От всички собственици на колекцията от марки, крал Джордж V бил най-отдаден на поддържането и увеличаването на колекцията. Когато все още бил херцог на Йорк, принц Джордж бил назначен за почетен вицепрезидент на това, което в последствие става Кралското филателно дружество в Лондон през 1893 г.

Той също така получил книга, съдържаща 1500 марки по случай сватбата му с принцеса Мери Тек.

Отдадеността на крал Джордж V към неговото хоби нямала граници и той дори поставил рекорда за най-високата цена, плащана някога за марка. През 1904 година един от придворните попитал принца дали знае, че някакъв глупак е дал цели £1450 за една марка, а Джордж отвърнал „Да, аз съм този глупак“.

Страстта към марките се предава от дядо на внучка. Кралица Елизабет наследява всички 328 албума с марки на крал Джордж V.

Кралица Елизабет
Снимка: Facebook/The Royal Family

Кралският експерт Фил Дампиър казва пред Fabulous Digital: „Кралицата обича да показва колекцията си от марки на посетителите. Повечето от държавните глави, които отсядат в Бъкингамския дворец, са я виждали. Това е нейната гордост, не само защото притежава някои от най-ценните марки в света, но и защото колекцията е семейното съкровище.“

Приносът на кралица Елизабет

Кралицата също допълва колекцията от марки. Най-рядкото и скъпо допълнение било марка на Мавриций, която се оценява на 2 милиона британски лири. Тя беше показана на пътуваща изложба в чест на златния юбилей на кралицата през 2002 г.

Марката е една от най-ценените в света и е издадена от колониалната пощенска служба на Мавриций през 1847 г.

Кралицата също похарчила £250 000 за уникален комплект от 10 Пени Блек, които са от първия ден, когато влизат в обращение, 6 май 1840 г.

Loading

  • Какво е вашето хоби?

    Хоби
    • Колекциониране на нещо
    • Рисуване, пеене, танцуване
    • Четене или слушане на книги
    • Пътуване
    • Друго

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

бижута

Изкуството да създаваш бижута от отпадъци

Смърт край Нил

„Смърт край Нил“ или нов живот за легендата Еркюл Поаро