in

Най-популярните чайове по света

Пиенето на чай е ритуал в десетки страни по света. Неслучайно има Международен ден на чая. Идеята за отбелязване на ден на чая възниква през 2004 г. в индийския град Мумбай. Година по-късно в Индия, Шри Ланка, Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания, които са сред най-големите производители на чай, започват да организират събития за отбелязване на деня.

До 2019 г. денят на чая е на 15 декември. На този ден преди десетилетия е приета световна декларация за правата на работниците в чаената индустрия, а на 16 декември 1773 г. американските колонисти изхвърлят в морето край Бостън голямо количество пресован английски чай, за да дадат началото на борбата за независимост в САЩ.

През 2019 г. ООН обявява за световен ден на чая 21 май – началото на събирането на чаената реколта. 15 декември обаче остава символ на топлата напитка, която сгрява не само телата, но и душите на хората.

По света има стотици видове чай. Само някои от тях обаче се радват на всеобща любов. Ето топ 10 на любимите чайове на милиони:

1. Черен чай

Това е най-универсалният и популярен чай по света. Той има стотици разновидности – от по-силен за закуска, известен като English Breakfast, до по-лек, предназначен за популярните английски следобедни партита Five O’Clock. Към черния чай обикновено се прибавят различни аромати, които създават впечатлание, че става въпрос за напълно различен вид чай, но това не е така. Сред най-популярните добавени аромати е бергамотът. Така се получават Ърл грей и по-леката му разновидност – Лейди грей.

2. Зелен чай

Зеленият чай се произвежда от листа на чаения храст Camellia sinensis. За първи път е сервиран преди повече от 4000 г. при императора Шенонг. Оттогава до днес е една от най-предпочитаните ободряващи и здравословни напитки. Доказано е, че чаша зелен чай съдържа само 35 мг кофеин, за разлика от черния чай и еспресото, в които има съответно по 45 и 110 мг.

Съществуват повече от 50 вида зелен чай, които се произвеждат в различни георгафски области на Китай, Индия, Япония, Шри Ланка, Виетнам, Индонезия, Непал и Малайзия. Те се различават по вкус и добавени аромати. Общото между тях е, че по време на обработката, са подложени на минимално окисляване.

Зеленият чай е добра профилактика срещу рак, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, контролира нивата на холестерола и кръвната захар, подпомага противовъзпалителните процеси, изхвърлянето на токсините, контрола на теглото.

3. Бял чай

Името „бял чай“ произлиза от финия сребристобял мъх, с който са покрити неотворените пъпки на чая, преди да узрее напълно, както и от цвета на готовата напитка, която е по-светла от зеления чай. Белият чай е по-скъп от зеления. Причината е, че се произвежда от най-младите и нежни чаени листенца. Те се събират в началото на сезона и се подлагат на минимална обработка. Сушенето става на естествена слънчева светлина. Кофеинът в белия чай е до 60% по-малко от зеления. Дори да остане по-продължително в чашата, не придобива стипчивия вкус на зеления.

4. Ройбос

Чаят от Ройбос се приготвя от храст от семейство бобови, който вирее само в Южна Африка. За приготвяне на чая се използва и зеленият, и зрелият ройбос. И двата са отличен антиоксидант. Известно е, че антиоксидантите ограничават действието на свободните радикали, които иначе увреждат и рушат клетките в организма. Заради укрепващото действие на имунната система и забавянето на процесите на стареене, ройбосът е любима напитка. Понеже не съдържа кофеин, може да се пие по всяко време на денонощието. Особено подходящ е за хора, които не могат да приемат кофеин, като например бременни и деца. Има успокояващ ефект, затова е подходящ за хора, изложени на нервно напрежение, стрес, нарушения в съня. Съдържа минерали желязо, калий, мед, калций, манган, цинк, магнезий, както и витамините А, С, Е, РР, които са съществени за здравето.

5. Каркаде

Каркаде е чаят, направен от храста хибискус, който се отглежда в северната част на Африка – главно в Египет. Този чай е бил любима напитка на египетските фараони. Цветовете на хибискуса имат характерен тъмночервен цвят, какъвто има и готовият чай. Вкусът му е кисел и се приближава до вкуса на чистия шипков чай. Не съдържа кофеин, но затова пък е богат на витамин С, което му създава славата на напитка с освежаващ и имуностимулиращ ефект. Препоръчителен е за спортисти и хора, които извършват тежък физически труд. На вкус е кисело-стипчив, което помага за укрепване на кръвоносните съдове.

6. Мате

Родината на чая мате е Южна Америка. Тъкмо там той се употребява най-много. Думата се произнася с ударенито на „а“, защото с ударението на „е“ би означавало убивам. Това е силен чай, защото съдържа матеин – аналог на кофеина, но с по-продължително действие. Затова трябва да се избягва пиенето му вечер.

Чаят мате съдържа микроелементи, минерали и  витамини, които повишават имунитета, намаляват холестерола, подобряват умствената дейност и повишават потентността. С матето не бива да се прекалява – за разлика от другите чайове, не се препоръчва употребата му повече от 1 чаша на ден.

Това е единственият чай, който по традиция се пие с метална сламка. Тя завършва с дупчици, които играят ролята на цедка, затова листата остават през цялото време в съда. Той обикновено е изработен от сребро, животински рога или дори от тестиси на бик.

7. Хъни буш

Този чай се прави т. нар. меден храст –  рядко растение, което се среща само на едно място в Южна Африка. Макар че принадлежи към семейството на Ройбос, има по-различен и по-сладък вкус. Богат е на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства. Полезен е и за жени, и за мъже – регулира хормоналния баланс при жените и понижава риска от рак на простатата при мъжете. Играе ролята на метла срещу токсините, а с антимикробните и антивирусните си свойства предпазва от ред заболявания – от банални настинки до сериозни възпаления. Тъй като не съдържа кофеин, може да се пие по няколко чаши на ден, включително следобед и вечер.

8. Оолонг

Оолонг или улонг е сорт зелено-черен чай. Това е онзи стадий от развитието на растението малко след като е било зелено и малко преди да узрее. С други думи това е полуферментирал чай, който носи по малко от свойствата и ароматите на неокисления зелен чай и напълно окисления черен чай. И той както по-малкия и по-големия си събрат има същите доказани профилактични и лечебни свойства – изгаря мазнините в тялото, пази кръвоносните съдове от натрупване на токсини и холестеролни плаки, балансира нивата на кръвна захар.

9. Плодов чай

Някои производители наричат плодов чай онзи, който има като основа черен чай, към който са добавени изкуствени аромати на плодове. Истинският плодов чай се състои само от парченца сушени плодове – ябълка, портокалови кори, ягоди, малини, дюли, боровинки, къпини, шипки. Този чист плодов чай няма толкова наситен аромат както ароматиризаните си събратя. Той трябва да остане залят с горещата вода поне 15 минути. Предимството на чистия плодов чай е, че ако се сложи насипен в съда за запарване и няма други добавки освен сушените плодове, те могат да се изядат с лъжичка накрая на церемонията.

10. Чай 7 билки

Най-популярният български чай е този от 7 билки. Те могат да се комбинират по различен начин, в зависимост от познанията и нуждите на пиещия. Защо седем? Според билкари, това е пределът, в който може да се усети индивидуалният вкус на всяка билка, без да си „пречат“ една на друга. Има билки като маточина, лимонена трева и риган, които ухаят приятно, докато са във вид на растения, но запарени като чай придобиват неприятен или горчив вкус. Затова билките трябва да се подбират и дозират внимателно.

Ето някои от най-популярните комбинации:

мента, маточина, шипка, лайка, бъз, листа от горска ягода, мащерка

мента, липа, жълт кантарион, риган, листа от горска малина, див копър, лимонена трева

мента, градинска салвия, магарешки бодил, мурсалски чай, бъз, листа от къпина, липа

Loading

  • Какъв чай предпочитате?

    Herbal tea with mint and lemon. Tea cup and teapot
    • Билков
    • Плодов
    • Зелен
    • Черен

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 лесни упражнения за красив и стегнат бюст

6 начина да се справим със стреса в ежедневието