in

ЕхаЕха СмяхСмях ОМГОМГ

Най-абсурдните лечения и профилактики: белината не е всичко!

cannabidiol for anxiety alternative treatment

Е, хубаво, посмяхме се дружно тези дни над вярванията на хиляди модерни българи от 21-и век, че с хлорен диоксид (директно прекръстен вече на „белина“) могат да лекуват не само Ковид, ами реално всичко – от синя пъпка, та до уроки! Но истината е, че подобни убеждения и практики щяха да бъдат смешни, ако не бяха тъжни. И ужасяващо опасни… Отново стигаме до истинското, наболяло противоречие: това между прогреса и популярните народни вярвания, а то няма как да се разреши със смешни мемета и упражнения в остроумие из всевъзможните социални мрежи. Ключът е в образованието, домашното възпитание и истинската обективна информираност – все неща, върху които си струва да работим.

Факт е, обаче, че този случай далеч не е нещо изолирано в историята на човечеството и крайно налудничавите методи за лечение и профилактика съпътстват нашето развитие от дълбока древност. Реших да се заровя в тази необятна и на моменти стряскаща тематика, а резултат е този сюрреалистичен списък:

Мъртва мишка срещу зъбобол

Да, звучи наистина абсурдно и при самата мисъл, че мога да докосна, камо ли да сложа в устата си мъртва мишка, ми се повдига. Древните египтяни обаче са го правили, а наистина „просветените“ в тази област приготвяли специална смес от „пюре“ от въпросните гризачи, омесено с различни билки. Тази фамозна смес прилагали върху проблемния зъб (да, отвътре!), а по-късно практиката става широко разпространена и в средновековна Англия.

Лекуване на астма с варени моркови

Е, това налудничаво предложение поне не е гнусно и опасно, но днес спокойно можем да се надсмеем над абсурда му. В средата на 18-и век обаче английският евангелист Джон Уесли публикува Primitive Physick or an Essay and Natural Method of Curing Most Diseases, в което предлага „две седмици диета на варени моркови“ като ултимативен лек на астмата. Ако не друго, то поне пациентите му се запасявали с ударна доза витамини…

Пропъждане на маларията с „Абракадабра“

Звучи абсурдно, но по времето на Римската империя много медици съветвали своите подопечни да пишат думата Абракадабра отново и отново, отрязвайки последната буквичка на всеки следващ ред. След този съмнителен ритуал въпросната магическа бележка се навивала и връзвала с коноп, а пациентите трябвало да я носят на врата си 9 дни като най-съкровен и ценен амулет. На десетия ден талисманът се хвърлял в течаща, бурна вода, и – хоп! – вълшебният щит срещу маларията се считал за готов.

Да, знам, че сега ни напушва смях, но все още редица магове, гадателки и прочие търговци на надежда, подканват своите доброволни жертви към сходни ритуали.

Отрязан език срещу заекване

Бруталните експерименти в миналото понякога са наистина кървави…През 18-и и 19-и век това да отрежеш половината език на някое заекващо дете била доста разпространена практика в западния свят. И болката далеч не била единственият проблем, свързан с това „лечение“! Някои от пациентите буквално били оставяни да кървят до смърт…

Крокодилски изпражнения като контрацептив

Отново в Египет, изсушени крокодилски изпражнения в женското влагалище били считани за абсолютната гаранция, че дамата няма да забременее. Историята, разбира се, мълчи за ефикасността на този противоречив контрацептив, а феминистката в мен се пита защо именно от жената се е очаквало да предприеме тези, хм, „ароматни“ мерки…

Vin Mariani – вино с отвара от листа на кока

Не сте чували за този причудлив коктейл? Не ви и трябва, но през 1836-а доста разкрепостеният италиански химик Анджело Мариани създава този „лечебен тоник“, който се превръща светкавично в абсолютен хит! Широко рекламиран и подкрепен с подписите на над 8 хиляди медици, „Вин Мариани“ се препоръчва за „преуморени мъже, деликатни жени и болнави дечица.“ Много бързо се превръща в любимата напитка на Томас Едисон, кралица Виктория и Папа Пий X.

Коктейлът започва на по-късен етап да се продава и в Америка, където вдъхновява един тогава напълно неизвестен Джон Пембъртън да предложи свой собствен енергизиращ тоник… Днес всички сме го опитвали: това, дами и господа, е кока-колата!

Кокаин като лечение на сенна хрема

Заиграването с кокаина, разбира се, е доста популярно дори в недалечното (в исторически план) минало. През 1910-а американският доктор Томас Ритър препоръчва смъркането на кокаин срещу сезонната сенна хрема и тази „рецепта“ бива приета възторжено от неговите пациенти. По онова време употребата на кокаин всъщност се счита за нормална и даже се препоръчва при лошо храносмилане, обща отпадналост, проблеми с очите и…хемороиди!

Парафин против бръчки

Днес, както знаем, докторите използват ботокс и всевъзможни други филъри, за да изпънат до крайност набръчканите ни лица. През 19-и век обаче някои медици в т.нар. „прогресивен свят“ предлагат на своите по-суетни пациенти инжекции в кожата им…с парафин! Разбира се, тази практика не е успешна и е изключително болезнена, а някои шарлатани стигат дотам да я предлагат и за увеличение на бюста. Е, в крайна сметка постепенно тези опити да измамим годините и гените замират, но изводът просто се натрапва: човечеството винаги е било в болезнен плен на суетата…

Loading

  • Прибягвате ли често до алтернативни начини на лечение?

    Concept of alternative cold treatment, space for text
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Историите на една номадка“ – да се разведеш на 48 и да обикаляш света без план

Как да бъдем успешни в живота