in

ЕхаЕха СмяхСмях ОМГОМГ

Най-абсурдните лечения и профилактики: белината не е всичко!

cannabidiol for anxiety alternative treatment

Е, хубаво, посмяхме се дружно тези дни над вярванията на хиляди модерни българи от 21-и век, че с хлорен диоксид (директно прекръстен вече на „белина“) могат да лекуват не само Ковид, ами реално всичко – от синя пъпка, та до уроки! Но истината е, че подобни убеждения и практики щяха да бъдат смешни, ако не бяха тъжни. И ужасяващо опасни… Отново стигаме до истинското, наболяло противоречие: това между прогреса и популярните народни вярвания, а то няма как да се разреши със смешни мемета и упражнения в остроумие из всевъзможните социални мрежи. Ключът е в образованието, домашното възпитание и истинската обективна информираност – все неща, върху които си струва да работим.

Факт е, обаче, че този случай далеч не е нещо изолирано в историята на човечеството и крайно налудничавите методи за лечение и профилактика съпътстват нашето развитие от дълбока древност. Реших да се заровя в тази необятна и на моменти стряскаща тематика, а резултат е този сюрреалистичен списък:

Мъртва мишка срещу зъбобол

Да, звучи наистина абсурдно и при самата мисъл, че мога да докосна, камо ли да сложа в устата си мъртва мишка, ми се повдига. Древните египтяни обаче са го правили, а наистина „просветените“ в тази област приготвяли специална смес от „пюре“ от въпросните гризачи, омесено с различни билки. Тази фамозна смес прилагали върху проблемния зъб (да, отвътре!), а по-късно практиката става широко разпространена и в средновековна Англия.

Лекуване на астма с варени моркови

Е, това налудничаво предложение поне не е гнусно и опасно, но днес спокойно можем да се надсмеем над абсурда му. В средата на 18-и век обаче английският евангелист Джон Уесли публикува Primitive Physick or an Essay and Natural Method of Curing Most Diseases, в което предлага „две седмици диета на варени моркови“ като ултимативен лек на астмата. Ако не друго, то поне пациентите му се запасявали с ударна доза витамини…

Пропъждане на маларията с „Абракадабра“

Звучи абсурдно, но по времето на Римската империя много медици съветвали своите подопечни да пишат думата Абракадабра отново и отново, отрязвайки последната буквичка на всеки следващ ред. След този съмнителен ритуал въпросната магическа бележка се навивала и връзвала с коноп, а пациентите трябвало да я носят на врата си 9 дни като най-съкровен и ценен амулет. На десетия ден талисманът се хвърлял в течаща, бурна вода, и – хоп! – вълшебният щит срещу маларията се считал за готов.

Да, знам, че сега ни напушва смях, но все още редица магове, гадателки и прочие търговци на надежда, подканват своите доброволни жертви към сходни ритуали.

Отрязан език срещу заекване

Бруталните експерименти в миналото понякога са наистина кървави…През 18-и и 19-и век това да отрежеш половината език на някое заекващо дете била доста разпространена практика в западния свят. И болката далеч не била единственият проблем, свързан с това „лечение“! Някои от пациентите буквално били оставяни да кървят до смърт…

Крокодилски изпражнения като контрацептив

Отново в Египет, изсушени крокодилски изпражнения в женското влагалище били считани за абсолютната гаранция, че дамата няма да забременее. Историята, разбира се, мълчи за ефикасността на този противоречив контрацептив, а феминистката в мен се пита защо именно от жената се е очаквало да предприеме тези, хм, „ароматни“ мерки…

Vin Mariani – вино с отвара от листа на кока

Не сте чували за този причудлив коктейл? Не ви и трябва, но през 1836-а доста разкрепостеният италиански химик Анджело Мариани създава този „лечебен тоник“, който се превръща светкавично в абсолютен хит! Широко рекламиран и подкрепен с подписите на над 8 хиляди медици, „Вин Мариани“ се препоръчва за „преуморени мъже, деликатни жени и болнави дечица.“ Много бързо се превръща в любимата напитка на Томас Едисон, кралица Виктория и Папа Пий X.

Коктейлът започва на по-късен етап да се продава и в Америка, където вдъхновява един тогава напълно неизвестен Джон Пембъртън да предложи свой собствен енергизиращ тоник… Днес всички сме го опитвали: това, дами и господа, е кока-колата!

Кокаин като лечение на сенна хрема

Заиграването с кокаина, разбира се, е доста популярно дори в недалечното (в исторически план) минало. През 1910-а американският доктор Томас Ритър препоръчва смъркането на кокаин срещу сезонната сенна хрема и тази „рецепта“ бива приета възторжено от неговите пациенти. По онова време употребата на кокаин всъщност се счита за нормална и даже се препоръчва при лошо храносмилане, обща отпадналост, проблеми с очите и…хемороиди!

Парафин против бръчки

Днес, както знаем, докторите използват ботокс и всевъзможни други филъри, за да изпънат до крайност набръчканите ни лица. През 19-и век обаче някои медици в т.нар. „прогресивен свят“ предлагат на своите по-суетни пациенти инжекции в кожата им…с парафин! Разбира се, тази практика не е успешна и е изключително болезнена, а някои шарлатани стигат дотам да я предлагат и за увеличение на бюста. Е, в крайна сметка постепенно тези опити да измамим годините и гените замират, но изводът просто се натрапва: човечеството винаги е било в болезнен плен на суетата…

  • Прибягвате ли често до алтернативни начини на лечение?

    Concept of alternative cold treatment, space for text
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Историите на една номадка“ – да се разведеш на 48 и да обикаляш света без план

Как да бъдем успешни в живота