in

Можем ли да спрем пушенето, без да напълнеем?

пушенето

Много хора знаят колко много негативни ефекти има пушенето. Мнозина искат да спрат цигарите, но се боят, че ще натрупат килограми. Това важи особено за жените. Факт – качването на тегло е добре документиран страничен ефект от спирането на цигарите. Малко обаче се знае защо се случва това и има ли нещо, което може да помогне да спрем този процес.

Според онлайн изданието Inverse една от популярните теории за напълняването при отказ от цигарите  е, че когато спрат да пушат, хората имат повишен апетит. Затова, напълно естествено е да ядат повече и да приемат повече калории.

Каква е причината?

Това може да звучи логично, но според изданието не е научно обосновано. Цитиран е имунологът проф. Еран Елинав, според който причините да наддаваме тегло, когато спираме цигарите, са комплексни, но „ключовият играч“ е микробиомът – бактериите и другите микроорганизми, които живеят в нашия стомашно-чревен тракт.

В края на 2021 г. Елинав и неговият екип от научния институт „Вайзман“ в Израел публикуваха проучване в списание Nature, в което подробно описват механизма, при който микробиомът опитва да окаже въздействие върху метаболичните промени, предизвикани от химическите вещества, които се съдържат в цигарения дим. „Ако един компонент в нашето тяло се промени по някакава причина, другите опитват да компенсират“, казва Елинав.

Учените използвали мишки, за да покажат механизма, за който говорят. Опитните животни били държани в среда, която наподобявала живота на пушачи. След известно време установили промени в микробиома на мишките, след поставянето им в среда на дим, а после – след „спиране на пушенето“.

После повторили експеримента, но дали на мишките антибиотик, който да повлияе на микробиома. За изненада, мишките или загубили известно тегло, или не добавили към него, когато били поставени в среда с цигарен дим. Но когато цигареният дим бил преустановен, мишките бързо покачвали тегло, освен ако не им давали антибиотици.

„Това ни казва, че по някакъв начин чревният микробиом допринася за покачването на тегло“, смята Елинав.

Как пушенето променя червата?

Експериментът на Елинав и екипът му показва, че химическите вещества, които се съдържат в цигарения дим променят състава и функциите на чревните бактерии. Това включва и секрецията на две молекули, които регулират теглото – едната – DMG – съдейства за увеличаването му, а другата – ACG – обратно.

„Когато една от тези 2 молекули се произвежда от чревните бактерии в по-големи колическтва, това подтиска секрецията на другата и обратно“, казва Елинав. Учените установили, че когато мишките „пушат“, техните чревни бактерии секретират повече от молекулата, която добавя тегло. Други химически вещества в цигарения дим обаче активират механизми за намаляване на теглото, различни от тези на микробиома. Когато спрете пушенето, химическите вещества от цигарения дим изчезват скоро след това, но все още са променили микробиома така, че се секретира повече от молекулата, която добавя тегло. Липсва обаче молекулата за намаляване на теглото.

Едно проучване, публикувано в журнала Frontiers of Physiology през 2021 г., открива връзката между пушенето и чревния дисбаланс. Токсичните химикали в цигарения дим намаляват разнообразието на микробиома чрез промяна на киселинността в чревния тракт. Променената киселинност съдейства за растежа на вредни бактерии и подтискането на полезни.

Пушенето е причина за смъртта на 8 000 000 души годишно

Според Световната здравна организация през 2021 г. в света е имало 1,3 млрд. пушачи. Пушенето е доказано водеща причина за смъртта на 8 000 000 души годишно, която е можело да бъде избегната. През 2018 г. 55,1 % от пушачите са искали да спрат пушенето, но една от причините, която ги е отказала, е тъкмо рискът от повишаване на теглото.

Изследването на израелските учени, цитирано по-горе, показва, че ако се погрижите за чревното здраве, преди да спрете пушенето, отказът от цигарите може да не нанесе такива вреди.

Следващата стъпка на учените е да разберат дали евентуална постбиотична терапия може да заобиколи микробният компонент и да остави учените да се фокусират върху промяната на двете молекули след отказа от пушене, което да помогне на много хора да се откажат трйно от цигарите.

Loading

  • Бихте ли спрели цигарите ако знаете, че няма да напълнеете след това?

    Stop smoking, nicotine is danger
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Наоми Кембъл

Наоми Кембъл – да станеш майка на 50

пиле

Пиле с червено вино