in

Можем ли да спрем загубата на памет

Когато сме млади, ни се струва, че деменцията, обхванала възрастните ни близки, никога няма да ни сполети. Затова малко се замисляме за начина, по който живеем и се храним. Учените обаче установиха, че има значителна връзка между здравното ни поведение на младини и болестите, които ни връхлитат в по-късните етапи на живота ни. Според британска неправителствена организация, която се занимава с проблемите на деменцията, има рискови фактори, които могат да бъдат моделирани и така да се подобри шансът да не допуснем това коварно мозъчно заболяване да мъчи нас и хората около нас.

Експертите изброяват няколко от най-значителните рискови фактори: диабет, злоупотреба с алкохол, високо кръвно, липса на редовно движение, наднормено тегло, пушене, лошо физическо здраве и ниска степен на образование.

Очевидно здравословният начин на живот е една от най-добрите защити срещу това мъчително мозъчно състояние. Британски експерти посочват, че диабетът може да бъде поставен под контрол, като се упражняваме редовно и ядем питателна, добре балансирана храна. По отношение на алкохола те препоръчват пиенето не по-малко от 14 дози седмично. Според общоприетите норми една доза се равнява на около 50 г концентрат или 200 г вино. Като допълнение те съветват нещо по-радикално – да се въздържаме от приема на алкохол няколко дни в седмицата.

Физическите упражнения се категоризират като най-важният ключ за запазване на мозъчното здраве. Редовната двигателна активност съдейства за нормализирането на високото кръвно налягане, предпазва от наднормено тегло и подобрява физическото здраве.

Ако имате обаче хронично заболяване като диабет или проблеми с щитовидната жлеза, не по-малко важно е да ги държите под контрол. Проследяването на кръвното налягане, теглото и нивата на холестерола трябва да бъде назначавано редовно от вашия лекар, включително чрез предписване на лекарства, които могат да се справят с тези състояния.

Лекарят също може да бъде от помощ, ако искате да се справите с пушенето. Според британски експерти, работещи в областта на изследване на болестта на Алцхаймер, пушачите имат 40 % по-висок риск да развият мозъчна болест, отколкото непушачите.

Има ли ранни симптоми на деменция, които да светнат тревожна лампичка?

Да, категорични са учените. Трудното запаметяване и концентрация, дискомфортът при извършване на всекидневни задачи като объркване за рестото при пазаруване, са само част от първите симптоми на коварното мозъчно страдание.

Други предупредителни симптоми са трудно проследяване на рутинен разговор и дълго търсене на правилната дума. Смяната на настроенията и объркване за времето и мястото, също трябва да ни дадат ясен сигнал, че нещо в мозъка не е наред, или поне – че не е както преди.

Има ли начин да забавим или предотвратим тези сериозни мозъчни проблеми?

„Поддържането на мозъка активен е начин да изградим богат резерв от здравословни мозъчни клетки, както и химически и физически мостове между тях“, казват експерти от организацията за борба с деменцията в Австралия. Тези резерви от мозъчни клетки могат в известна степен да забавят настъпването на деменцията.

Подходящите мозъчни упражнения включват научаване на нови неща чрез четене или слушане на радио, както и включване в нов курс за обучение. Посещението на интересни музеи или пристъпването към научаване на нов език, също могат да са от полза. Свиренето на музикален инструмент, упражняване на хоби, танцуване, градинарство, благотворителност, срещи, настолни игри, решаване на кръстословици и судоко, редене на пъзели, са само част от другите дейности, които експертите препоръчват.

Според учените дори тези, които са развили вече първи симптоми на деменция, могат да забавят скоростта на мозъчното заболяване, като започнат да практикуват някои от горните занимания. Оказва се, че популярният израз „по-добре късно, отколкото никога“ тук наистина важи с пълна сила.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-романтичното писмо на всички времена – историята на Джони Кеш и Джун Картър

Луис Армстронг и мафията. Сачмо и бедността. Музиката на един живот