in

Мечтаната сватба – мисия възможна

сватба

Всяка сватба е нечия мечтана приказка. И противно на често насажданото мнение, че е невероятно тежък къртовски труд и гарантира поне дузина семейни скандали по различни причини, напълно възможно е да бъде подготвена и реализирана спокойно, успешно и усмихнато. Не безоблачно, държа да подчертая. Тук съвсем нямам предвид, че това ще се случи само и единствено при наличието на сватбен агент.

Основните въпроси и задачи трябва да бъдат решени от младоженците и изискват активното им участие, мнение и усещане. От личен опит, както и от този на сватбен агент (макар и в близкото минало), твърдя, че всичко може да бъде подредено и да се случи по план при добра организация, комуникация и дисциплина. Затова ще се спра на ключовите въпроси, около които се върти цялата сватба. Да, те са същите, за които често гледаме как по филмите се скубят коси, ронят се сълзи и се изпада в дива истерия. Може и без тях, повярвайте ми!

Цялостната концепция за сватбата

Няма как да тръгнете да организирате сватбата на мечтите си, ако не сте синхронизирали визията помежду си. Някои от най-често допусканите грешки още на този етап са:

1. Младоженецът не участва в подготовката

Младоженецът оставя булката да прави каквото си иска, само да е щастлива и да има мир. Само по себе си решението е мъдро, но крие минимум две опасности. Първо, в сватбения ден може да се окаже, че това не е тяхната, а нейната сватба. В която бъдещият съпруг е главен герой, попаднал случайно в точно този пейзаж. Дали му допада или не, вече вероятно е късно да се коментира. Сватбата, не забравяйте, е празник на любовта между ДВАМА души. И в този ред на мисли, прекрасно би било да е огледало на мечтите и на ДВАМАТА.

Вторият сериозен риск е булката да се почувства обидена, че младоженецът не е заинтересован. Претоварена от всичко, което чака само нея. Сама в емоцията по цялата тази организация. И, да, дори най-добрите приятелки, кума и роднини не могат да заместят участието на половинката в това. Поне мъничко.

2. Стремите се да угодите на другите, не на себе си

Правите „сватбата на годината“, а не на мечтите си. Дали ще е „на годината“, „на роднините“ или „на нечии очаквания“, винаги когато център на предстоящото събитие не е вашата любов, а публиката – нещата не са както трябва. Първото и най-важно, което трябва да запомните е, че това е ВАШИЯТ ден. Дали някой ще коментира нещо, колко скучно може да стане на друг, дали всички гости ще са облечени прилично и подобаващо…ВСЕ ЕДНО!

Всеки, който ви обича, уважава и споделя щастието ви, ще се интересува само и единствено от него. Така че направете сватбата си така, както мечтаете ВИЕ. Може да е щуро, скучно, шантаво, но си е ваше и не бива да го забравяте! Сватбата ви не бива да бъде състезание, етикет, корица. Трябва да е единствено любов, щастие, усмивки. Вие сте тези, които задавате тон и определяте правилата. Нека бъдат наистина вашите!

3. Губите време в ненужни спорове

Не губете време и енергия в ненужни спорове. Първо, прасковата е плод, а не цвят. И не, няма да решите този „въпрос“ с младоженеца точно покрай сватбата. Не е и необходимо!

Оставете за общи дискусии наистина важните неща и не правете от мухата слон. И мухи, и слонове, така или иначе, ще има достатъчно. Пестете дребните разправии и се съсредоточете в ключовите теми, по които разногласията вече трябва неотложно да се изясняват: обща визия за сватбата, бюджет, брой на гостите, списък на гостите, поканите, менюто, диджей, фотограф, ритуална зала и венчавка.

Почти сигурно е, че младоженецът няма да се кахъри заедно с булката дали това цвете може да се замени с онова в декорацията или кой тон на шампанското да бъдат покривките по масите. Ясно е, обаче, че трябва заедно да решите кои хора да поканите и как да окомплектовате настаняването. А това не е нито лесна, нито бърза задача.

Купон, спектакъл или импровизация

Много важно е отрано да определите какво очаквате и искате да представлява сватбата ви. За да стане тя точно както си я представяте, първо трябва да нарисувате картинката. И оттам, да започнете да подреждате частите на пъзела. От водещо значение е общото усещане на младоженците за цялото събитие. Дали то трябва да бъде тяхната приказка, изпипана до последен детайл. Или пък е най-важно да бъде купон, независимо от всичко. Или пък искате да я превърнете в спектакъл на суетата като поканите роднините до девето коляно, голяма част от които виждате само по такъв вид събития…

Има много различни хора, истории и представи, затова най-лесно би било да имате очертанията, в които да рисувате и да не импровизирате твърде много. Ако пък последното не ви притеснява, естествено, може да се погрижите за наистина основните неща и да оставите на добрата музика и настроение да свършат останалото. Отново се връщаме на основното – вие задавате параметрите!

Тайминг

Понякога решението се взима импулсивно и трябва да се организира сватба за няколко седмици. Друг път разполагаме с доста месеци. И в двата случая трябва да бъдем внимателни с времето. Това ще ни спести много излишно напрежение и главоболия в последната минута. Ясно е, че всичко трябва да се пресметне точно предварително, да се съставят и следят графици и разписания.

Kогато за всяка част от сватбата има яснота относно времето и начина на изпълнение, шансът то да е успешно е голям. Например, ако ви очаква лятна сватба, не забравяйте, че добрите дизайнери имат на главата си по това време и абитуриенти, които също са доста взискателни. Отделно от това, пандемията увеличи сроковете на доставки за какъвто и продукт да се сетите, така че малко от нещата могат да се случат от днес за днес.

Сватбата на открито също крие много повече въпроси и отговорности от традиционната сватба в ресторант. Изобщо, информацията и времето са вашите безценни помощници. И най-добрата превенция на полудяването!

„И сам войнът е войн“ или „на всекиго по нещо“

Дали ще се впуснете сами, заедно с цялата ентусиазирана кохорта (шаферки, братовчедки, приятелки, колежки и т.н.), или ще се доверите на сватбен агент, решението е важно и отговорно. Каквото и да е то, уверете се, че задачите, сроковете и персоналната отговорност на всеки са ясни и реалистични. Не се притеснявайте да изисквате, без да изпадате в крайности, естествено.

Но, ако делегирате на някоя шаферка, например, потвърждението на гостите за присъствие, напълно нормално е в посочения срок да поискате от нея информацията колко души да очаквате. Ако пък решите да използвате услугите на сватбен агент, не се колебайте да изразявате искрено и твърдо желанията си. Понякога булките и младоженците изпитват някакво притеснение и се съгласяват със съветите и предложенията на агентите си, само защото се притесняват да не изглеждат прекалено взискателни и капризни.

Запомнете, вие сте клиентите и дори да искате абсурдни неща, след като чуете мнението на отсрещната страна, може да продължите да настоявате за тях. Трябва да сте напълно спокойни с човека или хората, които наемате да се грижат за сватбения ви ден. Ако бяха друг вид подизпълнител би било различно, но тук говорим за вашата сватба и неизказани неща и притеснения са напълно противопоказни. За професионалистите в бранша също е важно да свършат работата си по възможно най-добрия начин, така че чисто емоционалната среща помежду ви е от особено значение.

За амбициозните и уверени в организационните си умения младоженци, които решат напълно сами да се справят с организацията на сватбата си, също има добри новини. И то много. Това ще ви сплоти още повече и след това с умиление ще си спомняте тези моменти. Трепетите са гарантирани и този успех, като всички останали споделени в живота, ще има особена сантиментална стойност за вас.

Не без значение за всяка булка е участието на младоженеца в голямото събитие. Неговото уастие в подготовката е допълнителна радост и гордост. Да, възможно е, разбира се, да имате спорове. За тези или онези гости, за първия сватбен танц, за какво ли не. Важното е да се срещате, да се чувате, да приемате доводите си и, да, понякога да отстъпвате. Както винаги в семейството. Но щом сте стигнали до този момент, със сигурност ЗАЕДНО ще намерите отговорите. Най-щастливите.

  • Как бихте предпочели да организирате сватбата си?

    сватба
    • Със сватбен агент
    • Сами

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

заспиване

Късното заспиване увеличава риска от сърдечни проблеми

Френски макарони

Френски макарони