in

Мечтаната сватба – мисия възможна

сватба

Всяка сватба е нечия мечтана приказка. И противно на често насажданото мнение, че е невероятно тежък къртовски труд и гарантира поне дузина семейни скандали по различни причини, напълно възможно е да бъде подготвена и реализирана спокойно, успешно и усмихнато. Не безоблачно, държа да подчертая. Тук съвсем нямам предвид, че това ще се случи само и единствено при наличието на сватбен агент.

Основните въпроси и задачи трябва да бъдат решени от младоженците и изискват активното им участие, мнение и усещане. От личен опит, както и от този на сватбен агент (макар и в близкото минало), твърдя, че всичко може да бъде подредено и да се случи по план при добра организация, комуникация и дисциплина. Затова ще се спра на ключовите въпроси, около които се върти цялата сватба. Да, те са същите, за които често гледаме как по филмите се скубят коси, ронят се сълзи и се изпада в дива истерия. Може и без тях, повярвайте ми!

Цялостната концепция за сватбата

Няма как да тръгнете да организирате сватбата на мечтите си, ако не сте синхронизирали визията помежду си. Някои от най-често допусканите грешки още на този етап са:

1. Младоженецът не участва в подготовката

Младоженецът оставя булката да прави каквото си иска, само да е щастлива и да има мир. Само по себе си решението е мъдро, но крие минимум две опасности. Първо, в сватбения ден може да се окаже, че това не е тяхната, а нейната сватба. В която бъдещият съпруг е главен герой, попаднал случайно в точно този пейзаж. Дали му допада или не, вече вероятно е късно да се коментира. Сватбата, не забравяйте, е празник на любовта между ДВАМА души. И в този ред на мисли, прекрасно би било да е огледало на мечтите и на ДВАМАТА.

Вторият сериозен риск е булката да се почувства обидена, че младоженецът не е заинтересован. Претоварена от всичко, което чака само нея. Сама в емоцията по цялата тази организация. И, да, дори най-добрите приятелки, кума и роднини не могат да заместят участието на половинката в това. Поне мъничко.

2. Стремите се да угодите на другите, не на себе си

Правите „сватбата на годината“, а не на мечтите си. Дали ще е „на годината“, „на роднините“ или „на нечии очаквания“, винаги когато център на предстоящото събитие не е вашата любов, а публиката – нещата не са както трябва. Първото и най-важно, което трябва да запомните е, че това е ВАШИЯТ ден. Дали някой ще коментира нещо, колко скучно може да стане на друг, дали всички гости ще са облечени прилично и подобаващо…ВСЕ ЕДНО!

Всеки, който ви обича, уважава и споделя щастието ви, ще се интересува само и единствено от него. Така че направете сватбата си така, както мечтаете ВИЕ. Може да е щуро, скучно, шантаво, но си е ваше и не бива да го забравяте! Сватбата ви не бива да бъде състезание, етикет, корица. Трябва да е единствено любов, щастие, усмивки. Вие сте тези, които задавате тон и определяте правилата. Нека бъдат наистина вашите!

3. Губите време в ненужни спорове

Не губете време и енергия в ненужни спорове. Първо, прасковата е плод, а не цвят. И не, няма да решите този „въпрос“ с младоженеца точно покрай сватбата. Не е и необходимо!

Оставете за общи дискусии наистина важните неща и не правете от мухата слон. И мухи, и слонове, така или иначе, ще има достатъчно. Пестете дребните разправии и се съсредоточете в ключовите теми, по които разногласията вече трябва неотложно да се изясняват: обща визия за сватбата, бюджет, брой на гостите, списък на гостите, поканите, менюто, диджей, фотограф, ритуална зала и венчавка.

Почти сигурно е, че младоженецът няма да се кахъри заедно с булката дали това цвете може да се замени с онова в декорацията или кой тон на шампанското да бъдат покривките по масите. Ясно е, обаче, че трябва заедно да решите кои хора да поканите и как да окомплектовате настаняването. А това не е нито лесна, нито бърза задача.

Купон, спектакъл или импровизация

Много важно е отрано да определите какво очаквате и искате да представлява сватбата ви. За да стане тя точно както си я представяте, първо трябва да нарисувате картинката. И оттам, да започнете да подреждате частите на пъзела. От водещо значение е общото усещане на младоженците за цялото събитие. Дали то трябва да бъде тяхната приказка, изпипана до последен детайл. Или пък е най-важно да бъде купон, независимо от всичко. Или пък искате да я превърнете в спектакъл на суетата като поканите роднините до девето коляно, голяма част от които виждате само по такъв вид събития…

Има много различни хора, истории и представи, затова най-лесно би било да имате очертанията, в които да рисувате и да не импровизирате твърде много. Ако пък последното не ви притеснява, естествено, може да се погрижите за наистина основните неща и да оставите на добрата музика и настроение да свършат останалото. Отново се връщаме на основното – вие задавате параметрите!

Тайминг

Понякога решението се взима импулсивно и трябва да се организира сватба за няколко седмици. Друг път разполагаме с доста месеци. И в двата случая трябва да бъдем внимателни с времето. Това ще ни спести много излишно напрежение и главоболия в последната минута. Ясно е, че всичко трябва да се пресметне точно предварително, да се съставят и следят графици и разписания.

Kогато за всяка част от сватбата има яснота относно времето и начина на изпълнение, шансът то да е успешно е голям. Например, ако ви очаква лятна сватба, не забравяйте, че добрите дизайнери имат на главата си по това време и абитуриенти, които също са доста взискателни. Отделно от това, пандемията увеличи сроковете на доставки за какъвто и продукт да се сетите, така че малко от нещата могат да се случат от днес за днес.

Сватбата на открито също крие много повече въпроси и отговорности от традиционната сватба в ресторант. Изобщо, информацията и времето са вашите безценни помощници. И най-добрата превенция на полудяването!

„И сам войнът е войн“ или „на всекиго по нещо“

Дали ще се впуснете сами, заедно с цялата ентусиазирана кохорта (шаферки, братовчедки, приятелки, колежки и т.н.), или ще се доверите на сватбен агент, решението е важно и отговорно. Каквото и да е то, уверете се, че задачите, сроковете и персоналната отговорност на всеки са ясни и реалистични. Не се притеснявайте да изисквате, без да изпадате в крайности, естествено.

Но, ако делегирате на някоя шаферка, например, потвърждението на гостите за присъствие, напълно нормално е в посочения срок да поискате от нея информацията колко души да очаквате. Ако пък решите да използвате услугите на сватбен агент, не се колебайте да изразявате искрено и твърдо желанията си. Понякога булките и младоженците изпитват някакво притеснение и се съгласяват със съветите и предложенията на агентите си, само защото се притесняват да не изглеждат прекалено взискателни и капризни.

Запомнете, вие сте клиентите и дори да искате абсурдни неща, след като чуете мнението на отсрещната страна, може да продължите да настоявате за тях. Трябва да сте напълно спокойни с човека или хората, които наемате да се грижат за сватбения ви ден. Ако бяха друг вид подизпълнител би било различно, но тук говорим за вашата сватба и неизказани неща и притеснения са напълно противопоказни. За професионалистите в бранша също е важно да свършат работата си по възможно най-добрия начин, така че чисто емоционалната среща помежду ви е от особено значение.

За амбициозните и уверени в организационните си умения младоженци, които решат напълно сами да се справят с организацията на сватбата си, също има добри новини. И то много. Това ще ви сплоти още повече и след това с умиление ще си спомняте тези моменти. Трепетите са гарантирани и този успех, като всички останали споделени в живота, ще има особена сантиментална стойност за вас.

Не без значение за всяка булка е участието на младоженеца в голямото събитие. Неговото уастие в подготовката е допълнителна радост и гордост. Да, възможно е, разбира се, да имате спорове. За тези или онези гости, за първия сватбен танц, за какво ли не. Важното е да се срещате, да се чувате, да приемате доводите си и, да, понякога да отстъпвате. Както винаги в семейството. Но щом сте стигнали до този момент, със сигурност ЗАЕДНО ще намерите отговорите. Най-щастливите.

Loading

  • Как бихте предпочели да организирате сватбата си?

    сватба
    • Със сватбен агент
    • Сами

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

заспиване

Късното заспиване увеличава риска от сърдечни проблеми

Френски макарони

Френски макарони