in

Март – месецът с характер

март

Ами, много е хубаво да си имаме месец! Наш си, дамски! Щом пък обществото така щедро ни е „подарило“ цял МАРТ от календара, нека го оползотворяваме по предназначение. Има толкова много дамски глезотии, за които се сещаме с настъпването му. Дори извън обичайните емоции около 8-ми март, който продължава да се разгръща от празник на майката до повод за всеобща веселба дори на подрастващите тийнейджърки. Важното е да има емоция и настроение. Пък нека всеки си го тълкува както намери за добре. И преди, и след неговото отбелязване, имаме толкова дамски приоритети, върху които да се фокусираме. Изпълняването им ни гарантира усмивки и удовлетворение в дългосрочен план.

Баба Марта и традициите

март

Без съмнение една от най-вълнуващите традиции в календара ни през март, е носенето на мартеници. На прага на пролетта, но все още със заскрежено намигване, тази традиция докосва особени струни у нас – тези на националната гордост. Но и онези, които ни напомнят, че традициите са това, което ни съхранява, отличава, топли. И те далеч не са само тези, за които има обособен ден от календара.

Семейните, личните традиции са онова огниво, с което разполагаме само ние. Пламъкът, който зависи лично и единствено от нас. Независимо дали става дума за чисто женската традиция за задължителна дамска вечер веднъж месечно или пък обичайният неделен семеен обяд. Изискват се, разбира се, отдаденост, енергия, време, търпение, постоянство и хъс за това, но резултатът винаги си струва. Да създадеш традиция е като да отглеждаш дете, да го възпитаваш, да се ядосваш с него, да се гордееш с него и да знаеш, че ще пребъде. Струва си да опитате да дадете началото на свои такива. Дали у дома, в работата или сред приятелите, с фантазия и ентусиазъм може да сътворите малки чудеса.

8-ми март – мама, баба, съпруга, Жена

март

С течение на времето този празник придоби коренно различни измерения, но никога не загуби емоцията и топлината си. Непреходното в него, за щастие, винаги остава уважението към Майката. Заедно с него и признаването на ролята на Жената за случването на живота изобщо. А тя, ролята, всъщност е толкова всеобхватна, че всяка една дама може да се разпознае в нея. От малката принцеса на татко, която върти целия му свят около себе си, до достолепната столетница, отглеждаща правнуците си. Прекрасно би било да се сещаме за тази си значимост не само на този ден.

И не, не е нужно някой друг да ни го напомня или признава. Фактите са факти. И без никакви сексизъм или феминизъм, нека признаем, че отговорностите ни днес са твърде далеч от обичайните на майка и домакиня. В немалка част от случаите жените са и глава на семейството, или „самотни майки“, обгрижващи в това число и родителите си. Отделно от това, по подразбиране, всички ние трябва да изглеждаме и да се чувстваме добре, да се храним здравословно, да спортуваме, да поддържаме интелектуалното си ниво и каквото още се сетите. Ами, да, за похвала си е! И то не веднъж в годината! Така че дами, не чакайте 8-ми март, за да признае някой друг значимостта ви и да ви накара да се чувствате специални. Вие сте, защото сте Жена!

Здравето преди всичко

март

Нека женският месец бъде още една предупредителна сигнална лампа в съзнанието ни, че здравето ни е на първо място. Особено превенцията. Рутинните посещения на лекари и лаборатории не са най-приятното занимание, но са важна част от благополучието и спокойствието ни. Добре би било да отделяме на здравния си статус поне малка част от времето, което инвестираме за другите, в социалните мрежи или разкрасяване. Да, всички те са важни, но не и колкото животът и здравето ни. Посещенията при специалист и изследванията могат както да ни спасят при ранна диагностика на проблем, така и да ни дадат незаменимото спокойствие, че всичко е наред.

В очакване на пролетта и лятото

март

Подготовката за слънчевите дни и горещи емоции е незаменима част от тръпката на очакването им. Можем лесно да я превърнем в прекрасно изживяване, на което да се насладим. Като започнем от физическата си форма, преминем през преглед и промяна на хранителния си режим, продължим през гардероба си и стигнем до разкрасителните ритуали. Март е идеален за съставяне на екшън план и стартиране на неговото изпълнение. Сега е времето да бъдем честни и щадящи със себе си. Да си припомним, че имаме да сваляме някой друг килограм или да преборим паласките. Все дейности, които освен, че са доста неприятни, изискват и доста време. Поне в случай, че очакваме резултат.

Добре знаем, че ефективното и здравословно отслабване не се случва за няколко дни или седмици. Раздялата с целулита – също. Така че един цялостен скрийнинг на това какво е и какво искате да бъде в разгара на пролетта и лятото много ще ви помогне да се устремите към желаните резултати, без напрежение и с ясна визия.

Не бива да забравяме, че известна част от бюти процедурите също имат специфично време от годината, в което са препоръчителни – тогава, когато не се излагате на пряко и силно слънце. И като ще теглите чертата, не пропускайте гардероба си. Бъдете безпощадно откровени относно това какво наистина искате и носите и какво просто ви харесва и не можете да отстраните заради някакъв сантимент. По този начин печелите много: време, енергия, нерви. Да, със сигурност имате любими рокли, които ви доставят удоволствие дори само на закачалката. Само не забравяйте, че любимите дрехи трябва да се носят и да ви правят щастливи, а не да бъдат гардеробни експонати.

Ако пък сте достатъчно смели, ще ви издам една своя лична тайна политика, в чиито резултати мога да се закълна. При всяка смяна на летен и зимен гардероб махам ПОНЕ 5 броя от всеки вид облекло: ризи, рокли, панталони, бельо. Винаги, винаги, винаги се намират такива, за които сме 50:50, или пък се надяваме да отслабнем, за да ни станат. Нищо, че това така и не се е случило в последните има-няма 7-8 години. Та така освен, че се разделям с полу-полезните си дрехи, освобождавам и място за нови. И като заговорих за това, би било чудесно да оставяте по малко местенце за нещо новичко. Чисто психологически и енергийно, това е магнит за нови придобивки, емоции и усещания. Тогава, когато имате силата и нагласата да знаете кое е ДА и кое НЕ и да се лишите от всичко МОЖЕ БИ, получавате много повече.

Време за мечти и планове

март

Всички успешни хора са и отлично организирани. Това включва както ежедневните професионални активности, така и личните такива, почивките, финансите. Ето защо в края на зимата и с очакване за фантастичните летни дни, март е точният момент да планирате лятото си. Така ще имате мотивация за оставащите месеци и седмици дотогава.

Вероятно ще намерите и страхотни оферти за ранни записвания, от които да се възползвате. По този начин ще можете да посетите дестинации, които обичайно са по-скъпи, а и плащането предварително или на няколко вноски дава възможност да посрещнете изживяването по-леко финансово и дори да спестите допълнителни средства до пътешествието. Съзнанието, че не просто ни очаква мечтаната почивка, но и тя има реални измерения, е мощен мотиватор.

Ред и уют

март

Вече споменахме женския гардероб, здраве и красота, но ние, дамите, в повечето случаи имаме нелеката задача да бъдем и стопанки. Тоест, освен, че март е идеален месец за цялостен фокус върху самите нас, налага се да го споделим и с дома ни в неговата цялост. Би било чудесно да си направите негова „снимка“ – какъв е сега, какво трябва и какво може да се направи по него тази година, кога и как. И това не включва само ремонти и битови дейности като смяна на пералнята или ремонт на ВИК инсталацията. Проявете въображение и типична женска суета. Вникнете в детайла и развихрете въображението си.

Помислете дали не е време за цъфтящи саксии на терасата или пък романтичните пердета за дневната, за които си мечтаете отдавна. Не става дума за скъпи покупки или мащабни ремонти, а за онзи уют, който само една истинска Жена може и дава на дома си. С малките неща, детайлите, атмосферата. Живеем във време, когато практичността е в култ, а креативността е на услужливото разстояние от един до няколко кликвания на телефона ни. В случай, че нашата лична е във временен отпуск, разбира се.

Личностно развитие

март

Жените днес съвсем не са това, което бяха само допреди няколко години. От нас вече се изисква да искаме, да можем, да бъдем повече. От всичко. 24 часа в денонощието. Много често без инструкции как и кога да се случи това, паралелно със задълженията ни в работа и у дома. Похвално е винаги да сме устремени, осъзнати и позитивни. А също така успешни, усмихнати и удивителни.

Мисията не е невъзможна, но е доста сложна. И за целта наистина трябва да намираме време и начин да се фокусираме върху личностното си развитие. Дали става дума за духовно усъвършенстване, нови знания и умения, любимо занимание или допълнително професионално предизвикателство, индивидуалният ни път винаги трябва да ни води напред и нагоре.

За да искаме и получаваме повече, редно и честно е да можем и да даваме повече. Нали така? Да не говорим, че всяко допълнително умение, качество или талант ни правят още по-вдъхновени, уверени и щастливи. Още повече, че в ерата на технологиите, голяма част от иначе труднодостъпните, времеемки или скъпи курсове, квалификации или събития, вече са на екраните на телефоните и таблетите ни. Тоест, дори да не можем да го изживеем на живо, вероятно има опция да станем част от това, което желаем. За да намерим решение, първо трябва да го потърсим.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Меден месец

Най-добрите места за меден месец

Кралица Елизабет

Държавата, която кралицата е посещавала цели 22 пъти