in

Малка крачка за човека, огромен скок за човечеството

луната

На днешната дата преди 54 години (21 юли, 1969 година) за първи път човешки крак стъпва на Луната. Американският астронавт Нийл Армстронг прави първите крачки на спътника на Земята – седем часа след кацането на повърхността на „Аполо 11“. Повече от половин милиард души гледат по телевизията първия космически полет, който отвежда човек на Луната. Мисията е проведена от астронавтите Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин.

Командирът на мисията Нийл Армстронг и помощникът му Олдрин престояват на нейната повърхност общо 2 часа и 31 мин. Първите му думи на Луната остават завинаги в историята: „Това е една малка крачка за човека, но е един огромен скок за човечеството“.

„Аполо 11“ е изстрелян от Космически център „Джон Ф. Кенеди“ във Флорида на 16 юли, 1969 г. в 13:32 местно време и достига Луната на 19 юли – след 76 ч. полет и след включване на двигателите преминава в окололунна орбита. След няколко обиколки на Луната астронавтите виждат предварително набелязания район за кацане в Морето на спокойствието. Лунният модул каца в 20 часа 17 минути 42 секунди.

Нийл Армстронг оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Олдрин също е на повърхността. На мястото е оставена паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“. Подписите са на Армстронг, Олдрин, Колинс, както и президента на САЩ Ричард Никсън.

В чест на постижението, три кратера близо до мястото на първото кацане са наименувани на членовете на екипажа – Армстронг, Олдрин и Колинс. Капсулата на „Аполо 11“ е изложена в Националния аерокосмически музей във Вашингтон.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.4k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Борбата за и срещу книгите през Втората световна война

Бернхард Велц: България е вторият ми дом, хората са невероятни