in

Любопитни факти за шоколада – храната на боговете

Видове шоколад

Европейският ден на шоколада се отбелязва на 7 юли. На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна, затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото, наричано от тях „храна на боговете“, са ацтеките. Думата „какао“ идва от техния език, а испанците възприемат идеята и я пренасят в Европа.

Легендата гласи, че ацтеките отглеждали какаовото дърво, което било свещено за тях. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и като платежно средство. Какаовите зърна се използвали за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер), на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, който е познат днес като млечен шоколад. Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета.

Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в устата.

Въпреки че ставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад има вредно влияние върху кучетата, дори може да бъде смъртоносно за малките породи. Шоколадът е силно токсичен и за папагалите.

Химиците не могат да го докажат дали шоколадът стимулира либидито, но популярната култура не желае да се откаже от твърдението. Известно е, че около 1000-та година в южните части на Мексико и част от Централна Америка при сватби са се поднасяли пенести шоколадови напитки.

Казанова целенасочено е консумирал шоколад, а Маркиз дьо Сад е бил толкова страстен почитател, че е получавал пратки от лакомството от съпругата си в затвора.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

side view of beautiful happy young wedding couple able to kiss in park

Как се целуват хората по света

Жан дьо Лафонтен – хулен и забраняван във Франция