in

Любопитни факти за коледната звезда

коледна звезда

Коледната звезда е истински символ на Коледа. Това красиво червено растение краси домовете ни всяка година, но малко хора знаят как се е появило там. Коледната звезда със сигурност има завладяваща история и днес ще ви разкажем за нея. Вижте някои интересни факти за това красиво растение:

Коледните звезди произхождат от Мексико и Централна Америка

Коледните звезди процъфтяват най-добре в сухите тропически гори и исторически се срещат в огромен участък от Северна и Централна Америка, от Мексико до южната част на Гватемала. Днес те се срещат най-често на тихоокеанското крайбрежие в труднодостъпни каньони.

Ацтеките са използвали коледни звезди

Те са били известни като „цветето, което расте в остатъци или почва“. Служили за множество цели на ацтеките, които са използвали червените листа, за да направят жива боя, и млечния сок от растението, за да намалят температурата.

Те са кръстени на първия американски министър на Мексико

Докато Коледните звезди вече имаха няколко имена в Мексико, те бяха неизвестни в САЩ, докато Джоел Робъртс Пойнсет не изпраща някои проби в своите оранжерии в Южна Каролина. Въпреки че притежава няколко забележителни титли и роли през годините, Пойнсет е най-известен с култивирането на това красиво, но взискателно растение. Когато той споделя екземпляри от коледна звезда с водещи ботаници по света, те решават да я кръстят на него.

Дълго време коледните звезди се смятали за силно токсични

Има легенда, според която двегодишно дете е било смъртоносно отровено, след като е изяло едно листо от коледна звезда. През 1944 г. коледната звезда е включена в книга за отровните растения на Хаваите, което е абсурдно, като се има предвид, че дори не е от Хавай. През 90-те години са проведени тестове, които потвърждават, че растението е безвредно.

коледна звезда

Те стават много по-големи, отколкото предполагате

Коледните звезди рядко се виждат да растат в дивата природа. Повечето хора гледат на коледната звезда като на саксийни растения. Когато се отглеждат в правилните условия обаче, коледната звезда е по-скоро като храст или малко дърво, което може да достигне до 4 м височина.

Най-цветните части на коледната звезда всъщност не са техните цветя

Тези силно контрастиращи части на растението се наричат прицветник. Самите цветя са малки, жълти и се намират в средата на цветните прицветници. Докато най-често срещаните коледни звезди имат червени прицветници, те също се предлагат в над сто различни цвята, включително розово, бяло и бордо.

Коледните звезди се свързват с Коледа заради една мексиканска народна приказка

Историята разказва за едно младо момиче на име Пепита, което не е имало пари да купи цветя или подарък за службата на Бъдни вечер и набира букет трева, за да не се появи с празни ръце. Когато тя поставя плевелите на олтара в църквата, те като по чудо поникват и стават красиви червени цветя, наречени коледни звезди.

Националният ден на коледната звезда се отбелязва на 12 декември

Националният ден на коледната звезда е създаден в чест на Джоел Робъртс Пойнсет, който умира на 12 декември 1851 г. Това е и националният ден на коледната звезда.

Loading

  • Обичате ли да купувате коледни звезди за Коледа?

    коледни звезди
    • Да, всяка година
    • Не, много рядко

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Емили в Париж“ – хитовият сериал на Netflix вече и на книга

Български писатели улавят духа на Коледа в сборник с разкази